live

Ajax zet pover duel toch om in winst

Ajax was zondagmiddag bij Vitesse allerminst in goede doen, maar wist de uitwedstrijd in Arnhem toch te winnen.

Nabeschouwing

In navolging van PSV heeft Ajax zondag ook zijn zesde competitiewedstrijd na de winterstop weer gewonnen. Een doelpunt van Davy Klaassen bleek in Arnhem genoeg voor de winst op Vitesse: 0-1. De Amsterdamse aanvoerder hield zijn ploeg daarmee in het spoor van koploper Feyenoord.

Bij Ajax mocht Jairo Riedewald voor het eerst in ruim twee maanden weer eens starten. De verdediger vormde het centrale duo met Davinson Sánchez. Nick Viergever verhuisde naar de linkerflank waar hij de geblesseerde Daley Sinkgraven verving. Bij Vitesse debuteerde Lassana Faye als basisspeler in de eredivisie. De achttienjarige linksback, vervanger van de geblesseerde Arnold Kruiswijk, bleef vrij eenvoudig overeind tegenover Bertrand Traoré.

De rechtsbuiten van Ajax deed zo'n beetje alles fout in de Gelredome, waar de onlangs aangetrokken Braziliaanse vleugelspits David Neres op de tribune zat. Traoré grossierde in balverlies en mislukte acties tegen zijn oude club. De Afrikaan werd na een uur spelen vervangen door Justin Kluivert. In voetballend opzicht was het sowieso een matige vertoning in Arnhem. Hakim Ziyech, de man die de lijnen moet uitzetten bij Ajax, had zijn dag niet en bij Vitesse speelde de Engelse spelmaker Lewis Baker eveneens ondermaats.

Geen spektakelstuk
Het verwachte spektakel tussen twee van de best voetballende ploegen in de eredivisie bleef daarom uit. Vloeiende aanvallen en uitgespeelde kansen waren er nauwelijks te zien. Het doelpunt van Ajax na 25 minuten spelen kwam dan ook uit een snelle uitbraak, nadat Vitesse tevergeefs had gesmeekt om een vrije trap na een struikelpartij van Milot Rashica. Ajax schakelde snel om, ingeleid door een strakke dieptepass van Klaassen. Via Viergever en Amin Younes kwam de bal terug bij de aanvoerder, die al voor de negende keer dit seizoen de score opende: 0-1.

Vitesse ging na rust wat opportunistischer voetballen en dat leidde tot kansen voor Ricky van Wolfswinkel (bal van de lijn gehaald door Klaassen) en Nathan. Het bleef echter bij die ene treffer van Klaassen, ook omdat de doelpuntenmaker zelf een kwartier voor tijd nog een strafschop miste.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. 94

  Onana plukt de bal uit de lucht. Dat zal de laatste actie van Vitesse geweest zijn.

 2. 94

  Einde tweede helft!

 3. 93

  Vrije trap van Vitesse belandt in het dak van het doel. Keeper Onana belandt in het zijnet. Lasse Schöne moet helpen zijn noppen eruit te bevrijden.

 4. 91

  Weer een hachelijk moment als Onana uitkomt maar de bal niet kan klemmen. Veltman haalt een schot dat volgt weg.

 5. 88

  Dolberg wordt van de bal gelopen door Miazga die daarmee geel krijgt en het buitenspel opheft.

 6. 88

  Kasper Dolberg wordt vervangen door Mateo Cassierra

 7. 87

  Echt niet lang meer nu. Houdt Ajax stand?

 8. 87

  Gele kaart Matt Miazga

 9. 85

  Nick Viergever schudt op links Lewis Baker van zich af maar kan geen lekkere voorzet geven.

 10. 83

  Hakim Ziyech wordt vervangen door Donny van de Beek

Voorbeschouwing

Ajax begint zondag met Jairo Riedewald in de ploeg aan de uitwedstrijd tegen Vitesse. Riedewald vervangt links achterin de geblesseerde Daley Sinkgraven. Joël Veltman keert terug in het elftal van trainer Peter Bosz, nadat hij donderdag ziek aan de kant was gebleven tijdens de Europese confrontatie met Legia Warschau (0-0).

Zijn vervanger Kenny Tete werd in de Poolse hoofdstad kort voor tijd met twee gele kaarten van het veld gestuurd. Verder gebruikt Peter Bosz dezelfde opstelling als hij altijd doet.

De tegenstander
Bij Vitesse debuteert Lassana Faye in de eredivisie. De achttienjarige Rotterdam speelt links achterin omdat Arnold Kruiswijk niet fit genoeg is. Alexander Büttner zit voor het eerst bij de selectie sinds zijn terugkeer in Arnhem. De linksback begint op de bank.

Kevin Diks staat rechts achterin, op de plek van de geschorste Kelvin Leerdam. Matt Miazga vervangt in het centrum van de defensie de geblesseerde Maikel van der Werff.