live

Ajax wint op het nippertje in Glasgow en mag blijven hopen in Europa

Ajax moest vanavond hoe dan ook winnen bij Celtic, en deed dat ook. De verlossende treffer kwam pas laat maar telt en is goed voor drie punten.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. 93

  Einde tweede helft!

 2. 92

  Cerny bijna met zijn tweede na een kluts voor het doel van Celtic, dat nu met tien man speelt. Winst lijkt inmiddels wel een zekerheidje.

 3. 89

  Uitgerekend invaller Vaclav Cerny met uitgerkend zijn mindere rechter maakt er 1-2 van. Het Europese seizoen van Ajax is mogelijk toch nog niet ten einde.

 4. 88

  Doelpunt Vaclav Cerny

 5. 86

  In Noorwegen heeft Ozan Tufan Fenerbahce op 0-2 gezet. Doelpunt nu loeibelangrijk voor Ajax. Celtic versiert nog een corner ondertussen.

 6. 85

  Daar was dé kans: Amin Younes schiet op de paal. Hoorbaar op de redactie in Amsterdam.

 7. 81

  Slecht nieuws. In Noorwegen heeft Fernandao Fenerbahce op 0-1 gezet. Met deze stand is Ajax uitgeschakeld.

 8. 80

  Mike van der Hoorn wordt vervangen door Yaya Sanogo

 9. 79

  De gele kaart voor Scott Allan is na een walgelijke tik tegen de kuiten van Davy Klaassen. De aanvoerder overleeft de charge gelukkig.

 10. 80

  Gele kaart Scott Allan

 11. Met dank aan een late treffer van Vaclav Cerny mag Ajax nog een klein beetje hopen op Europees voetbal na de winterstop. Het achttienjarige talent uit Tsjechië bezorgde zijn ploeg donderdagavond een zwaarbevochten uitzege op Celtic (1-2).

  De ingevallen Cerny trof fraai doel in de 88e minuut. Ondanks zijn belangrijke treffer kan Ajax in de laatste speelronde Fenerbahçe, nummer twee in de poule, alleen nog achterhalen als het zelf van groepswinnaar Molde wint en de concurrent uit Istanbul verliest van het al uitgeschakelde Celtic.

  Mike van der Hoorn hoorde pas vlak voor de wedstrijd dat hij mocht starten. Joël Veltman voelde zich te ziek om in actie te kunnen komen op het sfeervolle Celtic Park. Het wegvallen van de centrale verdediger was een nieuwe tegenvaller voor Ajax, dat ook al de geblesseerde Anwar El Ghazi, Riechedly Bazoer, Daley Sinkgraven en Thulani Serero moest missen.

  Van der Hoorn mocht zich de snelle openingstreffer van Celtic aanrekenen. Eerst verloor Nemanja Gudelj zijn tegenstander Callum McGregor uit het oog. De Schot kreeg vervolgens van Van der Hoorn alle ruimte om al in de vierde minuut te scoren (1-0). Het was niet het enige slippertje van de verdediger die twee jaar geleden overkwam van FC Utrecht. Hij zat wel vaker mis en mocht van geluk spreken dat Celtic niet vaker profiteerde.

  Zo maakte Ajax het zich weer eens onnodig lastig in een Europese wedstrijd. Want de koploper van de eredivisie voetbalde vooral in de eerste helft wel beter dan de thuisploeg. Het elftal van trainer De Boer had ook nog eens de pech dat een gelijkmaker van Viktor Fischer onterecht werd afgekeurd. De grensrechter oordeelde in de elfde minuut dat Amin Younes buitenspel stond. Dat was niet zo. Elf minuten later schoot Arek Milik de bezoekende ploeg uit Amsterdam alsnog op gelijke hoogte (1-1).

  In de tweede helft leed zowel Celtic als Ajax veel te veel balverlies. Celtic was met een schot van McGregor op de lat nog het dichtst bij een tweede treffer. Ajax verzuimde vooral iets te doen met de vele ruimte die het kreeg. Trainer De Boer probeerde in de slotfase iets te forceren met het inbrengen van de talenten Cerny, Donny van de Beek en een tweede centrumspits Yaya Sanogo. Younes raakte in de slotfase nog de paal, voordat Cerny wel raak schoot. Hij bezorgde Ajax pas de tweede uitzege in achttien Europese duels.

Voorbeschouwing

En zelfs dan is het nog maar te bezien of Ajax ook in 2016 deelneemt aan de Europa League. Omdat er in de afgelopen vier duels pas drie punten verdiend werden, is men inmiddels afhankelijk van Fenerbahçe. 'Het wordt verschrikkelijk lastig', zei Frank de Boer er vanmiddag over.

Lappenmand en opstelling
De Boer kan verdediger Joël Veltman straks in Celtic Park niet opstellen. De verdediger blijkt ziek en niet fit genoeg om mee te doen. Mike van der Hoorn vervangt hem. Ook Anwar El Ghazi en derde keeper André Onana zitten niet bij de wedstrijdselectie.

De uitbalans van Ajax is dit Europa League-seizoen niet bijzonder positief. Bezoeken aan Molde FK en Fenerbahçe leverden pas twee punten op. De Boer: 'Het is teleurstellend dat we nu twee duels voor het einde van de groepsfase in deze positie zijn beland. Daardoor hebben we onze verwachtingen moeten bijstellen. Al vind ik nog steeds dat we in deze poule moeten overleven. Het zal alleen verschrikkelijk lastig worden'

Mocht de groepsfase van de Europa League voor Ajax inderdaad het eindstation zijn, dan is het voor het eerst sinds Frank de Boer in 2010 aantrad dat hij met zijn ploeg niet overwintert. Zo ver is het echter nog niet. Ajax kan vanavond een eerste goede stap zetten door te winnen in Glasgow. Ondertussen moet Fenerbahçe op het Noorse kunstgras van Molde verliezen. Enige hoop: in Istanbul werd het op 17 september 1-3 voor Molde FK.

Celtic - Ajax begint vanavond om 21.05 uur en is hier van minuut tot minuut te volgen