Update

Ajax wil tijdelijke commissarissen benoemen

Ajax heeft de ondernemingskamer van de rechtbank verzocht om een aantal tijdelijke commissarissen te benoemen. Dat maakte de Amsterdamse voetbalclub vandaag bekend.

Bert van der Linden
Paul Römer, Steven ten Have en Edgar Davids. Beeld anp
Paul Römer, Steven ten Have en Edgar Davids.Beeld anp

Als de ondernemingskamer de komende weken akkoord gaat met het verzoek, is het de bedoeling dat ook de drie overgebleven commissarissen plaatsmaken. De nieuwe bestuursraad van Ajax, die dinsdagavond voor het eerst bij elkaar kwam, kan dan overgaan tot de benoeming van de definitieve toezichthouders voor de huidige nummer 2 van de eredivisie.

De huidige raad van commissarissen bestaat na het vertrek van Steven ten Have en Paul Römer afgelopen maandag nog uit Johan Cruijff, Edgar Davids en Marjan Olfers. Zij hebben al aangeven dat ze ook plaatsmaken als er geschikte opvolgers zijn gevonden.

De nieuwe bestuursraad van Ajax, onder leiding van voorzitter Hennie Henrichs, laat weten dat ze geschikte kandidaten voor de raad van commissarissen hebben gevonden.

Deze mensen gaan pas aan de slag als de huidige toezichthouders zijn vertrokken. Henrichs wil niet bevestigen dat Leo van Wijk (oud-topman KLM) en oud-speler Theo van Duivenbode in de nieuwe raad van commissarissen willen plaatsnemen.

Ajax stapt naar de ondernemingskamer omdat het zelf niet bevoegd is om de vacatures in te vullen. De oude commissarissen treden niet gezamenlijk af omdat een dergelijke maatregel in strijd zou zijn met de beginselen van behoorlijk bestuur.

Ajax moet op zoek naar nieuwe toezichthouders omdat Johan Cruijff in conflict raakte met de overige 4 commissarissen, die achter zijn rug Louis van Gaal als algemeen directeur wilden benoemen.

Cruijff stapte met veel oud-topspelers naar de rechter, die oordeelde dat de voorgenomen aanstelling van Van Gaal niet rechtsgeldig was. Als de Amsterdamse club er in slaagt definitieve commissarissen te benoemen, kunnen die op zoek naar een nieuwe algemeen directeur. Het is onduidelijk of de directeuren Jeroen Slop (financieel) en Henri van der Aat (commercieel) in functie blijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden