Liveblog

Ajax viert afterparty tegen Fortuna Sittard (4-0)

Met de glimlach van de prachtige zege op Real Madrid nog op het gezicht, heeft Ajax voor eigen publiek Fortuna Sittard verslagen (4-0).

Beeld Soccrates

Het elftal van trainer Erik ten Hag hield zich eenvoudig in de titelrace en kan de achterstand op koploper PSV woensdag tot twee punten verkleinen als het uitgestelde duel met PEC Zwolle wordt gewonnen.

De spelers en supporters van Ajax moeten zich op een soort van afterparty gewaand hebben in de Johan Cruijff Arena. Voor de wedstrijd verschenen de vier doelpunten tegen Real nog eens uitbreid op de grote schermen van het stadion.

Kreten van bewondering galmden door het stadion. Het leek wel of de fans de goals voor het eerst zagen.

Vermakelijk
De voetballers van Ajax wisten zich aardig op te laden voor het duel met de Limburgse nummer veertien van de eredivisie. De kersverse kwartfinalist van de Champions League speelde vooral voor rust gedreven en slaagde er aardig in het publiek te vermaken.

Al na vier minuten leidde Ajax met 1-0. Dusan Tadic kreeg de bal zo maar voor zijn voeten gekopt door Michael Pinto, de linksback van Fortuna. Na een geplaatst schot mocht de Serviër zijn zeventiende competitietreffer vieren. Gelet op de vele hachelijke momenten voor het eigen doel mocht Fortuna niet mopperen dat het met een achterstand van 2-0 de rust haalde.

Neres
David Neres, afgelopen week voor het eerst uitgenodigd voor de Braziliaanse nationale ploeg, scoorde op aangeven van Hakim Ziyech: 2-0. Met dank aan doelpunten van opnieuw Neres en Tadic in de tweede helft evenaarde Ajax een oud record uit de eredivisie.

De club heeft nu net als in 1967 in zes thuisduels op rij minimaal vier keer gescoord. Als Ajax zo op schot blijft, dan komt het zelfs in de buurt van een andere beste prestatie. De club beëindigde het seizoen 1966/1967 met 122 doelpunten. Dat is nog steeds een record in de eredivisie.

Nieuwe week
Trainer Erik ten Hag vond na de zege van Ajax op Fortuna Sittard niet dat zijn ploeg een bijzondere week goed had afgesloten. "We zijn juist sterk aan een nieuwe week begonnen", blikte hij vooruit. "Dit was een goede start van een week waarin we ook nog tegen PEC Zwolle en AZ spelen."

"We speelden in een hoog tempo en kregen veel kansen", zag Ten Hag, "We scoren ook tweemaal, maar daarna werden we toch een beetje lichtzinnig. Lichtzinnig in verdedigen en lichtzinnig aan de bal."

China
"Uiteindelijk maken we vier doelpunten, maar in mijn ogen hadden we er minimaal zes moeten maken", maakte Ten Hag van de gelegenheid gebruik om zijn spelers op scherp te zetten. "Komende week treffen we met PEC Zwolle en AZ ook betere tegenstanders."

Ten Hag was ook lovend over Neres. "International worden is bijzonder, maar international van Brazilië worden is helemaal bijzonder", zei Ten Hag. "Dat was hem waarschijnlijk nooit gelukt als hij in de winterstop naar China was vertrokken."

En daar het laatste fluitsignaal. Makkelijke overwinning van Ajax.

Laatste kans van de wedstrijd is voor Hutten. Hij wordt weggestuurd, rent op Onana af, maar mist snelheid. Labyad pakt de bal af.

Van de Beek probeert het eens, maar zijn schot mist snelheid. Nog een paar minuten te gaan, Ajax tikt het balletje rond, Fortuna mag af en toe nog het middenveld oversteken in de richting van Onana, maar tot echt gevaar komt het niet. Fortune heeft nu vier keer achter elkaar verloren. Volgende week spelen ze een belangrijke wedstrijd tegen Emmen.

Toch de 4-0 voor Ajax. Dolberg wordt weggestuurd door De Ligt en legt breed op Tadic. Die tikt 'm makkelijk binnen. Counter Ajax, goed uitgevoerd over drie schjiven.

Ajax lijkt er klaar mee te zijn. Fortuna mag nu voetballen, sticht zelfs een paar keer gevaar. Er zou zomaar een eretreffer kunnen vallen. De puf en energie is eruit bij de Ajacieden. Mazraoui heeft trouwens geen last meer van het verstappen. Hij dartelt weer over het veld.

Het tempo is er wel een beetje uit. Ajax versnelt nog wel bij vlagen, hier en daar een leuke combinatie, maar doet het vooral rustig aan. Fortuna zal dat niet erg vinden. 3-0 is acceptabel. Mazraoui verstapt zich intussen, hij strompelt over het veld. Ajax heeft al drie keer gewisseld.

Wissel Ajax: Labyad voor Ziyech, een van de betere, zo niet de beste, Ajacied van vanmiddag.

Ajax is weer gevaarlijk, nadat de wedstrijd een beetje in slaap werd gewiegd. Dolberg kopt de bal door op Neres. Die loopt door op de keeper, maar komt niet lekker uit, de bal stroopte een beetje. Hij wil uiteindelijk de bal weer terug op Dolberg passen, maar dat lukt niet. Als hij de bal wat beter meekreeg, had hij voor zijn hattrick kunnen aanleggen.

In de tegenstoot Fortuna, Diemers op Novakovich. Die schiet, Onana moet voor het eerst in actie komen. Hij strekt zich en pakt de bal. Niet slecht ingeschoten, maar geen probleem voor Onana.

Dolberg kopt op de paal, na een scherpe voorzet van Neres. Die bal had erin gemoeten. Van dichtbij gekopt, hij stond helemaal vrij.

Sinkgraven mag weer meedoen. Tagliafico gaat eruit. Kort daarvoor schoot Lamprou de bal huizenhoog over. Het was in ieder geval een poging.

Neres maakt de 3-0. Goeie fase van Ajax. Eerder schitterende Neres al met een hakbal op Ziyech, waarmee hij een counter inleidde. Die strandde, maar niet veel later wordt hij aangespeeld in de zestien, wurmt zich langs zijn tegenstander en schiet de 3-0 vrij eenvoudig binnen. De Braziliaan speelt goed, zoals we van hem gewend zijn de laatste weken.

Zowaar gevaar vanuit Fortuna. Een vrije trap wordt door Diemers de zestien ingeslingerd, het schot dat daarna volgt wordt makkelijk gekeerd door Onana.

Ziyech zoekt de combinatie met Dolberg en probeert het daarna van afstand. Zijn bal zijlt over. Ajax is nog niet gelukkig met hun afstandsschoten. De klokt tikt intussen door, het staat nog altijd 2-0. Kort daarna: combinatie door het hart van de defensie, Neres en Van de Beek, laatsgenoemde gooit er nog een pirouette uit. Ajax voerde de combinatie iets te lang door, niemand komt uiteindelijk tot een schot.

Ziyech met een scherp aangesneden voorzet, wordt door niemand aangeraakt, de keeper verwerkt de bal met de vingertoppen tot corner. Was nodig, anders ging de bal erin. Ajax verovert daarna de bal weer op het middenveld, drie man zette tegelijk druk. Het is inmiddels een vertrouwd beeld geworden. Voorzet wordt verwerkt tot corner.

Een afzwaaier van Schone, die het maar eens probeert vanaf een metertje of 25. Raakt de bal niet goed. Spelbeeld is hetzelfde als in de eerste helft. Ook Mazraoui meldt zich nadrukkelijker op het Ajaxmiddenveld. Die kan lekker combineren met Ziyech, Neres en Tadic. Gaat hem makkelijk af. Hier en daar een balletje achter het standbeen halen, of een hakje.

Schone neemt een vrije trap, op exact dezelfde positie als tegen Madrid. Hij schiet weer op goal, ditmaal bewust, de keeper tikt de bal over. Corner Ajax. Het publiek zag het wel weer gebeuren: flink gejuich toen Schone schoot.

Lange aanval van Ajax. Uiteindelijk een voorzet, Neres stuit op de doelman. Grote kans. Frenkie de Jong is overigens gewisseld voor Lasse Schone.

De tweede helft is begonnen.

Het is rust. Ajax moet in de tweede helft proberen nog een paar te scoren, om aan het doelsaldo te werken. Kan nog wel eens doorslaggevend gaan worden dit seizoen.

Blind probeert het maar eens van ver: ook over. Daarvoor wat behendig voetenwerk van Ziyech, die weer uitgewaaid was naar de rechterflank. Ziyech steekt er vandaag bovenuit. Is dwingend, aanwezig, jaagt hard. Alle technische hoogstandjes die hij probeert, lijken ook te lukken. Lekker voetbalmiddagje voor de rasvoetballer.

Ajax speelt even loopvoetbal. Maar toch combineren ze zich richting de zestien van Fortuna. Mazraoui schiet de bal uiteindelijk hoog over. Daarna een nieuwe aanval. Ziyech zet 'm op, rekt vanuit rechts naar binnen en schiet met links. Zijn schot wordt geblokt. Daar ging het tempo weer even omhoog. Bij iedere tempoversnelling komt Fortuna in de problemen.

Ajax heeft 72 procent balbezit. Nu een voorzet van Tadic op Dolberg, net te scherp. Fortuna heeft de bal nu weer even in de ploeg, voor het eerst in lange tijd. Dat eindigt met een lange bal in de voeten van Onana. Langzaam begin je medelijden met Fortuna te krijgen. Machteloosheid straalt ervan af. Diemers lijkt er nu even vandoor te zijn, Maar Van de Beek met een goede tackle op de bal.

Dit gaan steeds meer op een trainingspotje lijken. Ajax heeft de bal, speelt lekker rond. Hier en daar een versnelling, Ziyech die uit stand een balletje op de borst van Dolberg legt. Na een heel soepele combinaties schiet Tagliafico uiteindelijk naast. Na de uittrap van Fortuna heeft Ajax de bal weer, en bouwt het aan de volgende aanval. Wie deze pot kijkt, begrijpt eigenlijk niet dat Ajax zo nu en dan puntjes laat liggen tegen laagvliegers.

Daarna meteen de bal verovert achterin door Neres. Weer geklungel bij Fortuna. Hij omspeelt de keeper, maar kan dan vanuit een lastige hoek de bal niet goed voorzetten. Het krachtverschil is gigantisch. Ajax speelt op 60 procent, komt totaal niet in de problemen en krijgt genoeg kansen. Ze zullen in hun achterhoofd bezig zijn met het doelsaldo. PSV wist immers 'maar' met 2-0 te winnen thuis van NAC. Dit kan vanmiddag best een nulletje of vijf worden.

Frenkie de Jong passeert een mannetje op het middenveld, met zijn bekende lichaamsbeweging. Zet daarna een een-tweetje op en wordt onderuitgehaald. Vrije trap op de plek vanwaaruit Schone 'm tegen Real binnentrapte. Maar die speelt nu niet. Ziyech met links, makkelijk weggewerkt.

En daar is ineens de 2-0. De Jong op Ziyech, die is uitgewaaid naar de linkerflank. Scherpe voorzet, Neres tikt 'm bij de tweede paal binnen.

Ajax heeft nu een minuut of vijf de bal, wanneer een aanval stroopt veroveren ze de bal snel weer terug. Op de zijkanten ligt veel ruimte, Tagliafico en Mazraoui komen veel in het spel voor. Mazraoui speelt goed, hij was tegen Madrid nog de zwakke schakel. Maar aan de bal is hij comfortabel vanmiddag. Intussen staat Fortuna wat beter georganiseerd dan in de eerste tien minuten, toen het nog een rommeltje achterin was. Er zijn daarna geen kansen voor Ajax meer geweest.

Ajax doet rustig aan, maar versnelt bij vlagen ineens het tempo. Nu via Ziyech, die de bal de zestien in wipt, Neres kan er net niet bij. Scheelde niet veel. Fortuna graaft zich nu bij balbezit van Ajax wat verder in op eigen speelheft, waardoor de ruimtes kleiner worden.

Lange bal van de doelman, Novakovich verlengt de bal op Lamprou, El Messaoudi komt uiteindelijk tot een schot, die wordt gekraakt. Daarna even onrust in de zestien, Onana kan de bal uiteindelijk oppakken. Eerste gevaar vanuit Fortuna. Uit de tegenstoot meteen een mogelijkheid voor Kasper Dolberg, die na een steekpass in het zijnet schiet. Moeilijke hoek.

Ajax voetbalt makkelijk. Veel combinaties via Ziyech, Neres, Tadic en de opkomende backs. Mazraoui meldt zich nadrukkelijk voorin. Bij vlagen is het net schoolpleinvoetbal. Met hakjes en splijtende combinaties. Ajax lijkt er zin in te hebben. Ze spelen in ieder geval met zelfvertrouwen.

Weer halfslachtig verdedigen bij Fortuna, Ajax krijgt een corner cadeau. Bal wordt verwerkt en Ajax bouwt aan de volgende aanval. Ziyech en Neres combineren met een dubbele een-twee door de defensie. Prachtig samenspel, Neres komt voor de keeper, schiet uiteindelijk over. De bal kwam niet helemaal lekker voor zijn voeten te liggen na zijn eerste aanname.

Het begon stormachtig, Ajax was heel dreigend de eerste tien minuten. Nu ligt het tempo wat lager. Fortuna mocht de bal even hebben. Ajax probeert nu het spel weer te dicteren. Fortuna zet intussen wat meer druk. Gedurfd, maar voorlopig pakt het niet verkeerd uit.

Onana raakt de bal ook na 10 minuten. Na balverlies van Frenkie de Jong op het middenveld. Niet zijn eerste foutje, hij moet er nog even inkomen. Het blijft ook maar een mens, natuurlijk.

Je moet het Fortuna nageven, ze proberen wel te voetballen. Weinig lange ballen, maar telkens proberen de middenvelders in te spelen. Dat gaat niet zonder risico, want Ajax zit er fel op. Al twee keer gecounterd, maar de eindpass was twee keer niet scherp.

Het is eenrichtingsverkeer. Ajax begint goed. Van een dip na een Europese wedstrijd lijkt geen sprake. Het tempo ligt hoog, de combinaties lopen lekker. Fortuna heeft nu voor het eerst even de bal. Maar levert 'm eigenlijk weer meteen in. Counter Ajax, Ziyech steekt op Tadic, maar net een fractie te hard.

Fortuna is niet scherp in de openingsfase. Ajax heeft voorlopig vrij spel. De bal gaat snel rond, Fortuna schuttert meermaals achterin, krijgt de bal telkens niet goed weggewerkt.

1-0 voor Ajax. Slecht verdedigd van Fortuna. Een lange bal van Ziyech wordt door Fortuna verdediger Pinto voor de voeten van Tadic gekopt. Die neemt aan en werkt met rechts af. Keeper kansloos.

Na een voorzet van Tadic wordt de bal voor de voeten van Ziyech gekopt, die randje zestien uit stand schiet. Lastige bal, vliegt ruim over het goal. Moet je een beetje geluk mee hebben.

Tadic wipt de bal de zestien in, Tagliafico schiet maar raakt de bal verkeerd, gaat voorlangs.

De bal rolt in de Johan Cruijff Arena. Kan Ajax zich opladen om tegen de nummer 14 van de Eredivisie te spelen, nadat het afgelopen dinsdag tegen Real Madrid speelde, een van de beste teams ter wereld. Het zal moeten, want er is nog steeds een achterstand van 5 punten op PSV. Dat kan vandaag teruglopen naar 2 punten.

Dolberg begon de laatste duels met Feyenoord en Real Madrid op de bank. Trainer Erik ten Hag liet toen Dusan Tadic in het centrum van de aanval spelen.

De Serviër verhuist nu weer naar de linkerflank. David Neres begint als rechtsbuiten en Hakim Ziyech keert terug naar het middenveld. Lasse Schöne moet plaatsmaken voor Dolberg.

Ajax heeft een zege op Fortuna Sittard nodig om op vijf punten van koploper PSV te komen. Ze halen woensdag het uitgestelde duel met PEC Zwolle in.

Opstelling Ajax: Onana; Mazraoui, De Ligt, Blind en Tagliafico; Van de Beek, Ziyech en De Jong; Neres, Dolberg en Tadic.

Opstelling Fortuna Sittard: Koselev; Mac-Intosch, Ninaj, Rodriguez, Pinto; Smeets, Balic, El Messaoudi, Diemers; Novakovich, Lamprou.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden