live

Ajax verspeelt 0-2 voorsprong tegen Standard Luik

De eerste wedstrijd van Ajax tegen Standard Luik is geëindigd in een gelijkspel. Het werd 2-2, na een penalty voor Standard in blessuretijd. Lees hier alle updates over de wedstrijd terug.

Nabeschouwing

Aan de hand van Dusan Tadic leek Ajax al in de eerste helft van de uitwedstrijd tegen Standard Luik op weg naar de play-offs van de Champions League.

De Serviër had een levensgroot aandeel in de voorsprong van 2-0, maar zag zijn ploeg de marge in het laatste half uur knullig uit handen geven: 2-2.

"Tadic is on fire", zongen de meegereisde aanhangers van Ajax al voor het rustsignaal.

De international jongleerde in de negentiende minuut net zo lang met de bal totdat hij ruimte zag om Huntelaar te bedienen. Doelman Guillermo Ochoa verkeek zich zo op de voorzet dat de ervaren spits van Ajax de bal in het lege doel kon werken.

De Mexicaanse keeper zal zich Huntelaar nog wel hebben herinnerd. Al was het maar van die strafschop in de 94e minuut van de achtste finale van het WK in Brazilië: 2-1.

Tadic zal Ochoa ook nog wel even bijblijven. De Serviër had in de 34e minuut niet veel tijd om uit te halen, maar hij schoot de bal onberispelijk binnen (2-0).

Ajax prees zich gelukkig met de van Southampton overgekomen Tadic. Want het elftal van trainer Erik ten Hag had het in de openingsfase best lastig met de fysiek sterke thuisploeg. Na de hervatting kregen de bezoekers de gelegenheid verder uit te lopen.

Tadic zette Ziyech alleen voor de keeper maar die faalde. Dat bleek een misser met grote gevolgen.

Eerst maakte Mehdi Carcela, de Marokkaanse international van Standard Luik, de ontmoeting in de 67e minuut weer spannend (2-1).

Even na die aansluitingstreffer ontsnapte Ajax nog toen Renaud Emond op de paal kopte. Diezelfde Emond benutte in de 94e minuut wel een strafschop, veroorzaakt door Noussair Mazraoui.

Lees hieronder het verloop van de wedstrijd terug: 

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Einde wedstrijd!

  De scheidsrechter fluit af: dat was de eerste wedstrijd tegen Standard Luik. Ajax verzuimde het in de tweede helft af te maken en gaat naar huis met een teleurstellend gelijkspel.

 2. 93.

  Penalty voor Standard Luik! Na een actie op de achterlijn wijst de scheidsrechter naar de stip. Emond schiet vervolgens makkelijk binnen: 2-2. En zo geeft Ajax de voorsprong weg in de blessuretijd.

 3. 89.

  Standard bedelt meerdere keren om een penalty, na acties aan de rand van het strafschopgebied. Scheidsrechter Stieler wil er niets van weten.

  Er komen zes minuten extra tijd bij.

 4. 85.

  Labyad doet een Standard Luikje: hij probeert het van ver. De bal gaat bijna net zo ver over.

  Ajax lijkt het heft weer in handen te nemen, na een korte periode waarin Standard Luik druk zette.

 5. 81.

  Huntelaar had de 1-3 op zijn voet! De spits stuit op keeper Ochoa, na een mooie aanval via de rechterkant die begon bij Donny van de Beek.

 6. 80.

  En weer is Standard Luik gevaarlijk. De Roemeen Marin pingelt zich vrij op de rand van het strafschopgebied en schiet vervolgens maar net naast.

 7. 78.

  Donny van de Beek komt in het veld voor Frenkie de Jong.

 8. 77.

  Standard zet Ajax iets meer onder druk en komt wat vaker in het strafschopgebied van de Amsterdammers. Voorlopig weet Ajax het fort goed te bewaken.

 9. 73.

  Zakaria Labyad gaat invallen bij Ajax. Hij vervangt Ziyech.

 10. 72.

  De wedstrijd wordt weer even stilgelegd voor een drinkpauze.

Voorbeschouwing

Bij de bekerwinnaar van België hebben ze er de afgelopen dagen alles aan gedaan om Ajax als torenhoge favoriet voor de dubbele ontmoeting uit te roepen. 

"Natuurlijk zijn zij de grote favoriet," bleef trainer Michel Preud'homme van Standard Luik zeggen tijdens een persconferentie deze week. 

Trainer Erik ten Hag snapt dat niet helemaal en denkt dat zijn ploeg twee hele goede dagen moet hebben om Standard Luik uit te schakelen.

Ten Hag beschikt inmiddels over een brede selectie. Dat dwingt hem tot keuzes. Grote vraag is of hij Daley Blind aan de aftrap laat verschijnen in een snikheet Luik, waar het warmer dan 37 graden kan worden. 

Vorige week liet hij Donny van de Beek en aankoop Zakaria Labyad buiten de basis. Gisteren vertelde hij (nog een ontboezeming) dat ook Danny Blind in de return tegen Sturm Graz al fit genoeg was voor een basisplaats. Maar die kreeg hij dus niet.

Ten Hag: "Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong vormden een sterk centraal verdedigingsduo. Dat wilden we laten staan. Maar dat kan morgen weer anders zijn. We gaan het met elf spelers dit seizoen echt niet redden."

Ajax ontvangt Standard volgende week dinsdag in de Johan Cruijff Arena. De winnaar van het tweeluik strijdt tegen Dinamo Kiev of Slavia Praag om een plaats in het hoofdtoernooi van de Champions League.

Lees ook: Trainer Preud'homme plaatst Ajax op voetstuk en Ajax naar Luik: zonder Dolberg, met Blind