live

Ajax uitgeschakeld in Europa na nederlaag Rosenborg

Ajax ontbreekt dit seizoen in de Europa League. De finalist van vorig seizoen verzuimde na rust tegen Rosenborg de wedstrijd te beslissen en incasseerde vervolgens twee tegentreffers in de slotfase (3-2).

Nabeschouwing

Het is voor de derde keer op Europees niveau in dit prille seizoen dat Ajax een duel uit handen geeft. Dat gebeurde ook voor eigen publiek tegen Nice in de voorronde van de Champions League en vorige week tegen de kampioen van Noorwegen (0-1).

Grote vraag is wat de Europese uitschakeling doet met de spelers van Ajax. Kasper Dolberg en Hakim Ziyech gaven de afgelopen weken aan dat ze nog graag een seizoen willen blijven. Maar denken ze daar nu nog steeds zo over nu Ajax niet alleen ontbreekt in de Champions League maar niet eens aan de Europa League mag deelnemen?

Nieuwe aanwinsten
Net als in beide duels met OGC Nice in de voorronde van de Champions League bleek de uitgeholde selectie van Ajax nog niet op orde in het tweeluik met de kampioen van Noorwegen. Aanwinsten Maximilian Wöber en Luis Orejuela werden zo laat aangetrokken dat ze nog ontbraken in Trondheim. Siem de Jong keert waarschijnlijk pas de komende weken terug naar de Johan Cruijff Arena.

De nieuwe trainer Marcel Keizer liet Donny van de Beek als verdedigende middenvelder voetballen en gaf Lasse Schöne een aanvallende rol. Van de Beek weet dat hij op die positie nauwelijks balverlies mag lijden maar deed dat na 26 minuten wel. Rosenborg counterde razendsnel en promoveerde de eerste aanval tot de openingstreffer. Niklas Bendtner scoorde op aangeven van Fredrik Midtsjø, die door AZ begeerd wordt.

Dreun
Ajax begon nog wel uitstekend aan het duel en was via Kasper Dolberg, Matthijs de Ligt en Hakim Ziyech dicht bij een doelpunt. Na het doelpunt van Rosenborg incasseerde de club uit de hoofdstad een volgende dreun toen Justin Kluivert vanwege een spierblessure niet verder kon. Trainer Keizer koos nog niet voor Klaas-Jan Huntelaar, die zijn ploeg zondag naar de eerste zege van het seizoen leidde. Hij bracht Vaclav Cerny in zijn ploeg.

Na rust verscheen Huntelaar wel op het veld, voor Van de Beek. Met een extra aanvaller kreeg Ajax kansen. Amin Younes maakte na een uur gelijk en bereidde twee minuten later ook de 1-2 van Lasse Schöne voor. Daarna verzuimden Huntelaar, Dolberg en Younes (paal) het duel te beslissen, zodat Samuel Adegbenro in de slotfase tweemaal kon toeslaan.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. 92

  Het zit erop! Ajax verliest ook in Noorwegen van Rosenborg en is daarmee uitgeschakeld in de Europa League.

 2. 89

  Gele kaart Samuel Adegbenro

 3. 88

  Doelpunt! 3-2.. Het lijkt over voor Ajax nu Samuel Adegbenro opnieuw het net vindt. Rosenborg op voorsprong en alleen nog extra tijd op de klok.

 4. 87

  Gele kaart voor Joël Veltman na een lichte overtreding. De vrije trap daarna levert niks op.

 5. 84

  Het lijkt nu zonde dat Keizer Dolberg naar de kant heeft gehaald. De Deen vormde aan het begin van de tweede helft een goed duo met Huntelaar en de twee zorgden samen voor de nodige kansen.

 6. 82

  Ajax heeft nu een doelpunt nodig om door te mogen. Die hadden ze kunnen krijgen als Huntelaar zojuist een penalty was toegekend, nadat hij werd vastgehouden in de Noorse zestien.

 7. 80

  Doelpunt! 2-2... Ajax leek de buit zo goed als binnen te hebben, maar daar is Rosenborg weer. Samuel Adegbenro kopt raak na een hoekschop.

 8. 78

  Opvallende wissel bij Ajax: Kasper Dolberg wordt door Keizer naar de kant gehaald en vervangen door Deyovaisio Zeefuik. Het is bovendien de laatste wissel die Ajax kan inzetten.

 9. 76

  Op de paal! Goede kans voor Younes, maar de bal eindigt niet in het net.

 10. 74

  Enorme kans nu weer voor Ajax. Cerny raast op het doel af, maar geeft niet af en probeert het zelf. Dat mislukt. Hij had de keuze tussen Dolberg of Younes, die alle ruimte hadden.

Voorbeschouwing

Ajax liet zich vorige week in de play-offs voor de Europa League verrassen door Rosenborg, dat in de Johan Cruijff Arena met 0-1 te sterk was voor de verliezend finalist van vorig seizoen. In Trondheim moeten de Amsterdammers donderdag in ieder geval één keer scoren om voortijdige Europese uitschakeling (zoals PSV in de vorige kwalificatieronde al overkwam) te voorkomen.