Sport Bewaar

Ajax treft Olympique Lyon in halve finale Europa League

Zweed Patrik Andersson tijdens de loting
Zweed Patrik Andersson tijdens de loting © ANP

Ajax speelt de halve finale van de Europa League tegen Olympique Lyon.

Dat is vrijdagmiddag per loting bepaald in het Zwitserse Nyon, waar de vier overgebleven clubs een tegenstander toegewezen kregen. De Zweedse oud-voetballer Patrik Andersson, ambassadeur van de finale die dit jaar in Zweden wordt gespeeld, koppelde Ajax aan de Fransen.

De halve finales van de Europa League staan voor 4 mei en 11 mei uitgeschreven. Ajax begint echter met een thuisduel op 3 mei. Dit omdat de gemeente Amsterdam geen wedstrijd in de stad wil op dodenherdenking. Ajax - Olympique Lyon begint op 3 mei om 18:45 uur.

De finale van de Europa League wordt op 24 mei in het Zweedse Solna gespeeld.

Olympique Lyon
Tegenstander Olympique Lyon is de huidige nummer vier van de Franse competitie. In de zestiende finale van de Europa League schakelde de club AZ nog uit. In de kwartfinale werd het Turkse Besiktas pas na penalty's verslagen. Een bekend gezicht aan de zijde van Olympique is dat van oud-PSV'er Memphis Depay.

De international kwam eerder dit seizoen op Europees niveau al uit voor Manchester United en is dus niet speelgerechtigd voor de wedstrijden tegen Ajax. 

Nog eens nagenieten van donderdag: NOS-commentatoren gaan uit hun dak bij goal Viergever

De wedstrijd van donderdag van minuut tot minuut teruglezen kan in het liveblog: Ajax na verlenging door naar halve finale Europa League (3-2)

Goede statistieken

Ajax bewaart goede herinneringen aan de vier voorgaande ontmoetingen met Olympique Lyon. De Amsterdammers ontmoetten de komende tegenstander in de halve finales van de Europa League vier keer eerder. Dat leverde twee overwinningen en twee gelijke spelen op.

Ajax en Olympique Lyon troffen elkaar in 2002 en 2011 vier keer in de groepsfase van de Champions League. In 2002 zegevierde de recordkampioen van Nederland met 2-1 en 2-0. De twee duels in 2011 leverde geen doelpunten op (0-0, 0-0).

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.