Ajax: toelaten fans goed nieuws op weg naar volle Arena

Ajax noemt de aankondiging van premier Mark Rutte dat publiek vanaf 1 juli weer welkom is in de Nederlandse voetbalstadions goed nieuws op weg naar ‘weer een volle Arena’.

ANP/ Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

“Als dit het proces naar een vol stadion versnelt, dan is het goed nieuws, want een volle Arena is natuurlijk ons doel,” zegt woordvoerder Miel Brinkhuis van Ajax.

Ook bij de Amsterdammers bestaan vragen over hoe het gedeeltelijke toelaten van supporters moet worden aangepakt. “Wij willen liever geen onderscheid maken tussen supporters, wie wel en wie niet mag komen. Wij hebben ongeveer 40.000 seizoenskaarten verkocht. Aan de andere kant wil je ook niet dat de ene club wel door fans kan worden gesteund en een andere club in een leeg stadion blijft spelen.”

De supportersvereniging van Ajax meldde al dat ze streeft naar een volle Johan Cruijff Arena bij de waarschijnlijke start van het nieuwe seizoen half september en pleitte ervoor dat de oefencampagne in augustus wordt gebruikt om te testen met een deel van de supporters in het stadion. Ajax laat weten te gaan overleggen met de supporters.

“Samen met de Arena en de supportersdelegaties gaan we bekijken hoe we het beste met deze situatie kunnen omgaan”, aldus de woordvoerder.

Bezoekers welkom

Vanaf 1 juli zijn in de Nederlandse voetbalstadions weer bezoekers welkom, besloot het kabinet woensdag na advies van het Outbreak Management Team (OMT).

Het publiek mag alleen op een aantal strikte voorwaarden naar binnen. De 1,5 metermaatregel moet overal in de stadions worden aangehouden hetgeen waarschijnlijk betekent dat de clubs ongeveer een derde deel van hun stadioncapaciteit kunnen gebruiken. Het zingen van liederen en spreekkoren zijn nog verboden wegens het risico op verspreiding van het coronavirus.

Het is nog onduidelijk wat deze versoepeling van de maatregelen tegen het coronavirus betekent voor het begin van het nieuwe voetbalseizoen. Evenementen die vergunningsplichtig zijn, zoals wedstrijden in het betaalde voetbal, kunnen volgens premier Mark Rutte vanaf 1 juli nog niet voluit doorgaan. Met inachtneming van alle voorzorgs- en veiligheidsmaatregelen zullen die evenementen waarschijnlijk niet voor de tweede helft van augustus plaatsvinden.

Ze zijn pas toegestaan wanneer reservering, gezondheidscheck en vaste zitplaatsen zijn toe te passen, volgens de website van de Rijksoverheid. Dan is er geen maximale groepsgrootte bepaald. Toeschouwers dienen altijd 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Schreeuwen en spreekkoren zijn niet toegestaan.

Mogelijk opent het Nederlands elftal het nieuwe voetbalseizoen met twee groepswedstrijden in de Nations League. Voor Oranje staan twee thuisduels op het programma: op 4 september tegen Polen en drie dagen later tegen Italië. De locaties zijn nog niet bekend. Op 11 september zou dan de competitie in de eredivisie kunnen beginnen.

Verloting

Voor de clubs die al veel seizoenskaarten hebben verkocht, wordt het een probleem om bij een beperkte stadioncapaciteit de tickets eerlijk te verdelen onder de trouwe aanhang. Ook de KNVB zal bij de interlands van Oranje keuzes moeten maken. Een verloting van de beschikbare plaatsbewijzen onder de supportersschare zou een oplossing kunnen zijn.

De eredivisie werd na 8 maart stilgelegd vanwege de uitbraak van het coronavirus. Op 24 april maakte de KNVB bekend dat het seizoen in het betaalde voetbal werd beëindigd, zonder kampioenen aan te wijzen en zonder promotie en degradatie toe te passen. Dat gebeurde nadat het kabinet drie dagen eerder alle wedstrijden in het betaalde voetbal tot 1 september had verboden.

De besluiten van het bestuur betaald voetbal over de afloop van twee profcompetities leidden tot veel kritiek en grote verdeeldheid onder de clubs. Inmiddels is er weer sprake van enige saamhorigheid in het betaalde voetbal.

Vorige week werd tijdens de algemene vergadering in Zeist het Deltaplan aangenomen. Daarin vormden het solidariteitsfonds voor de clubs en het financiële vangnet van het kabinet belangrijke onderdelen. De KNVB hoopt later deze week vanuit Den Haag zekerheid te krijgen over het reddingsplan van 140 miljoen euro, dat bij de regering is ingediend.

KNVB: na 2 interlands start eredivisie op 12 september

De KNVB wil met het nieuwe seizoen in de eredivisie op 12 september van start gaan.

“Wij zijn erg blij met de laatste versoepelingen, die in lijn liggen met ons Deltaplan,, reageerde Eric Gudde, directeur betaald voetbal van de KNVB. “Dat alle selecties zich nu vroegtijdig volwaardig kunnen voorbereiden scheelt straks veel blessureleed gedurende het seizoen. Mooi ook dat we al de eerste stappen kunnen zetten om weer voor publiek te spelen. Hoewel het in sommige stadions lastig is om met beperkt publiek te spelen, is deze tussenstap noodzakelijk. De buitenlandse beelden op tv hebben de afgelopen weken wederom aangetoond dat de fans een cruciale rol spelen bij de beleving van het voetbal.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden