Ajax stelt teleur en grijpt naast Johan Cruijff Schaal

Ajax heeft in de openingswedstrijd van het seizoen geen moment indruk gemaakt. De Amsterdammers verloren met 1-0 van PEC Zwolle en grijpen naast de Johan Cruijff Schaal. Ajax slaagde er niet in om gevaarlijk te worden. De overwinning had voor Zwolle zelfs nog groter kunnen uitvallen.

Beeld Het Parool

PEC Zwolle heeft de prijzenkast zondag uitgebreid met de Johan Cruijff Schaal. Net als in de bekerfinale was de ploeg van trainer Ron Jans te sterk voor landskampioen Ajax: 1-0.

Stef Nijland maakte het enige doelpunt in de Amsterdam ArenA. Hij bezorgde de club uit Overijssel daarmee de tweede trofee in amper 4 maanden tijd.

PEC Zwolle straalde veel meer dan Ajax uit dat het de eerste prijs van het seizoen graag wilde winnen. En dat terwijl de Amsterdammers toch wat hadden recht te zetten na de dramatische bekeravond in De Kuip, toen het met 5-1 werd afgedroogd. Trainer Ron Jans had in de aanloop naar de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal weliswaar gezegd dat hij de competitiestart van volgende week een stuk belangrijker vindt, maar zijn spelers wilden die unieke kans op een tweede prijs in hun carrière niet laten lopen.

Rondspelen
Op basis van het vertoonde spel kwam PEC Zwolle de overwinning ook toe. Zonder al te veel energie te verspillen had de bekerwinnaar de wedstrijd vrij eenvoudig onder controle. De ploeg van Jans kwam er bovendien in balbezit een paar keer snel en gevaarlijk uit, terwijl Ajax niet verder kwam dan het rondspelen van de bal. Het elftal van trainer Frank de Boer, nog zonder de WK-gangers Jasper Cillessen, Joël Veltman en Daley Blind, tikte de bal in een veel te laag tempo rond om PEC uit elkaar te spelen.

Toch was de eerste kans nog wel voor de Amsterdammers, via aanwinst Nick Viergever. De van AZ overgekomen verdediger debuteerde als middenvelder in het rood-wit van Ajax en had al in de 3e minuut de kans zijn eerste optreden op te luisteren met een doelpunt. Viergever verscheen alleen voor doelman Diederik Boer, maar zijn geschampte schot belandde op de paal. Bij een mislukte poging om de bal met een sliding nog in het doel te werken, blesseerde Viergever bovendien zijn knie. Hij speelde nog wel een tijdje verder, maar moest enkele minuten voor rust de strijd staken.

Uitblinker
PEC Zwolle sloeg 10 minuten na rust toe via Nijland, die een voorzet van uitblinker Kamohelo Mokotjo kruislings achter doelman Kenneth Vermeer schoot. De Boer liet vervolgens de 19-jarige Anwar El Ghazi debuteren. De topschutter van de voorbereiding kon echter ook niet voorkomen dat PEC er met de Johan Cruijff Schaal vandoor ging. In de slotfase kreeg Ajax weliswaar nog kansen om er strafschoppen uit te slepen, maar Boer voorkwam dat.

Lees hieronder terug hoe de wedstrijd tussen Ajax en PEC Zwolle van minuut tot minuut verliep.

3 augustus 2014, 17:57

Met het einde van de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal sluit ook dit liveblog.

3 augustus 2014, 17:52

Ajax zal zich moeten verzoenen met een verliespartij. Met nog 1 minuut te gaan slaagt Ajax er niet in om gevaarlijk te worden.

3 augustus 2014, 17:48

In de extra tijd haalt Boilesen een bal van de lijn, nadat Karagounis Vermeer omspeelt. Aan de actie ging een schitterende pass van Saymak vooraf.

3 augustus 2014, 17:46

Vermeer houdt Ajax (nog even) in de wedstrijd: PEC Zwolle komt met twee spitsen voor de Ajaxdoelman, maar die verkleint zijn goal en brengt redding.

3 augustus 2014, 17:44

Ajax zet druk op het strafschopgebied van Zwolle, met een serie vrije trappen. PEC verdedigt zonder de wil om aan te vallen, maar weerstaat de druk.

3 augustus 2014, 17:42

Kolbeinn Sigthorsson komt in de ploeg om een Ajax-offensief kracht bij te zetten. Het leidt direct tot gevaar: Diederik Boer redt schitterend op een kopbal uit een vrije trap en treedt daarna adequaat op bij een schot van Davy Klaassen.

3 augustus 2014, 17:36

Weer een kans voor Saymak van Zwolle. Kenneth Vermeer redt knap op een hard schot vanaf de rand van het zestienmetergebied. Ajax blijft intussen fouten maken in de opbouw, waardoor PEC Zwolle de aanvallen kan onderbreken en tot gevaarlijke counters kan komen. Ajax slaagt er niet in kansen te creëren.

3 augustus 2014, 17:33

Ajax mist creativiteit en speelt in een te laag tempo om PEC Zwolle onrustig te maken. De Zwollenaren kunnen de pogingen van Ajax om tot een aanval te komen eenvoudig afslaan.

3 augustus 2014, 17:28

Opnieuw een kans voor PEC: door snel te combineren krijgt Saymak een schotkans, maar hij schiet over.

3 augustus 2014, 17:21

Zwolle zakt in, terwijl Ajax op zoek gaat naar een gaatje in de verdediging van de Zwollenaren. In de Arena klinkt het gezang van de Zwollesupporters.

3 augustus 2014, 17:19

Ajax zal nu moeten komen. Frank de Boer wisselt en brengt Anwar El Ghazi in, voor de onzichtbare Ricardo Kishna. El Ghazi maakt zijn debuut. De 19-jarige aanvaller kwam vorig seizoen over van Sparta.

3 augustus 2014, 17:15

Doelpunt voor PEC Zwolle! Nijland rondt een voorzet van Mokotjo, die de bal van Serero afsnoept, koelbloedig af: oog in oog met Vermeer schuift hij de bal diagonaal in de lange hoek.

3 augustus 2014, 17:12

Geel voor PEC-aanvoerder Bram van Polen, die Andersen opzichtig vasthoudt. Vrije trap voor Ajax, op zo'n 22 meter van de goal. Schone schiet de bal op goal, Diederik Boer kan net redding brengen.

3 augustus 2014, 17:10

Ajax combineert door de defensie van Zwolle, maar tot een kans leidt het niet. Ajax lijkt met meer drang naar voren te zijn begonnen aan de tweede helft. PEC Zwolle wordt eerder onder de druk gezet en de passes van Ajax zijn naar voren gericht.

3 augustus 2014, 17:07

De tweede helft is begonnen.

3 augustus 2014, 16:49

Rust in de Arena. Ajax leek de eerste twintig minuten dominant, maar de grootste kansen waren voor PEC Zwolle. Ajax oogt loom en onzorgvuldig. Hetzelfde geldt voor PEC Zwolle, dat te gemakkelijk omspringt met de kansen.

3 augustus 2014, 16:47

Vrije trap voor PEC Zwolle, op de rand van het strafschopgebied na een overtreding van Niklas Moisander, die geluk heeft dat hij aan een rode kaart ontsnapt. De speler die hij ten val brengt kon ongehinderd op Vermeer aflopen. Moisander krijgt geel. De vrije trap gaat over.

3 augustus 2014, 16:41

Nick Viergever moet nu toch worden gewisseld. De blessure de hij aan het begin van de wedstrijd opliep zorgt nog steeds voor problemen. Thulani Serero valt in. Even daarvoor moet Vermeer ingrijpen op een knap schot van Rienstra.

3 augustus 2014, 16:31

Het is een beetje zomeravondvoetbal in de Arena. Het tempo ligt laag en creativiteit ontbreekt. De Ajaxsupporters blijven wel zingen, maar het voetbal kabbelt voort.

3 augustus 2014, 16:26

Even wat dreiging van PEC Zwolle: Ligeon weet een voorzet net op tijd weg te tikken nadat Vermeer mis zit. De rebound gaat naast de goal.

3 augustus 2014, 16:22

Ajax combineert door de defensie van PEC Zwolle heen, maar de voorzet van Ricardo Kishna kan worden gepakt door PEC-doelman Diederik Boer.

3 augustus 2014, 16:19

Ajax heeft meer balbezit en PEC wacht af. Tot grote kansen heeft het overwicht van Ajax nog niet geleid.

3 augustus 2014, 16:16

Mokotjo vuurt van afstand op goal, maar schiet recht op Vermeer af. Die kan de bal eenvoudig vastpakken.

3 augustus 2014, 16:12

Nick Viergever keert terug in het veld, Ajax is weer compleet.

3 augustus 2014, 16:10

Ajax ontsnapt na een fout van Ruben Ligeon. De Ajax-verdediger laat zich aftroeven en Saymak krijgt een kans, maar hij mikt net over.

3 augustus 2014, 16:06

De eerste kans voor Ajax! Na een pass van Klaassen op Nick Viergever, belandt de bal op de paal. In tweede instantie komt de Ajacied net te laat. Viergever raakt geblesseerd bij de actie. Hij verdwijnt naar de kleedkamer en het is nog niet duidelijk of hij kan terugkeren. Ajax dus even met tien man.

3 augustus 2014, 16:03

Niklas Moisander is de aanvoerder bij Ajax.

3 augustus 2014, 16:02

De wedstrijd is begonnen!

3 augustus 2014, 16:01

Beide ploegen houden een minuut stilte om de slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17 te herdenken. De Arena is muisstil.

3 augustus 2014, 15:59

De wedstrijd mag dan in de Amsterdam Arena worden gespeeld, PEC Zwolle is de thuisspelende ploeg. Ajax speelt op papier uit.

3 augustus 2014, 15:58

De spelers van Ajax en PEC Zwolle komen het veld op met kinderen op hun rug. Dat is om aandacht te vragen voor de Stichting Spieren voor Spieren, dat kinderen met een spierziekte helpt.

3 augustus 2014, 15:55

De spelers staan opgesteld in de spelerstunnel. De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Danny Makkelie. Hij floot niet eerder een wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal.

3 augustus 2014, 15:48

De opstelling van PEC Zwolle: Boer; Van Polen, Sainsbury, Broerse, Van Hintum; Mokotjo, Rienstra; Saymak, Drost, Thomas; Nijland.

3 augustus 2014, 15:48

Ook Jairo Riedewald en Mitchell Dijks zijn afgevallen voor de wedstrijd tegen PEC. De jonge Anwar el Ghazi en Kenny Tete zitten wel bij de selectie. WK-gangers Jasper Cillessen, Joel Veltman en Daley Blind zijn nog niet inzetbaar. Ricardo van Rhijn en Viktor Fischer ontbreken wegens blessures.

3 augustus 2014, 15:45

Richairo Zivkovic, het talent dat overkwam van FC Groningen is door trainer Frank de Boer niet opgenomen in de wedstrijdselectie. De coach geeft de voorkeur aan Kolbeinn Sigthórsson en huurling Arek Milik.

3 augustus 2014, 15:38

Ook voor Nick Viergever is het een bijzondere wedstrijd: hij is vandaag 25 jaar geworden.

3 augustus 2014, 15:38

Arkadiusz Milik maakt zijn debuut voor Ajax. Hij kwam deze zomer op huurbasis over van Bayer Leverkusen. Het Poolse talent (20) moet bij Ajax tot meer doelpunten komen dan de afgelopen twee jaar bij Leverkusen en Augsburg, waaraan hij werd verhuurd. Volgens Overmars zal Milik bij Ajax dichter bij de goal spelen dan in Duitsland.

3 augustus 2014, 15:37

De opstelling van Ajax: Vermeer; Ligeon, Van der Hoorn, Moisander, Boilesen; Klaassen, Viergever, Andersen; Schöne, Milik, Kishna.

3 augustus 2014, 15:35

De Amsterdam Arena is sinds de opening van het stadion in 1996 de vaste speellocatie voor het duel tussen de bekerwinnaar en landskampioen. Eerder werd de wedstrijd gespeeld in de Kuip en het Olympisch Stadion.

3 augustus 2014, 15:34

Tussen 2002 en 2013 slaagde de winnaar van de Johan Cruijff Schaal er niet in om in hetzelfde seizoen landskampioen te worden. Pas vorig jaar wist Ajax de vloek te doorbreken: toen won de ploeg de Johan Cruijffschaal en de titel.

3 augustus 2014, 15:31

Ajax strijdt voor de 16e keer om de eerste prijs van het nieuwe seizoen. Ajax speelde 12 keer eerder een duel om de Johan Cruijff Schaal. Sinds 1996 heet de prijs de Johan Cruijffschaal, daarvoor werd gespeeld om de PTT Telecom Cup en de Supercup. Sinds 1991 strijden de bekerwinnaar en de landskampioen aan het begin van het seizoen om een prijs. Ajax won de Supercup / Johan Cruijff Schaal 8 keer. PSV is recordhouder met 9 zeges.

3 augustus 2014, 15:30

PEC Zwolle en Ajax strijden zondag om de negentiende editie van de Johan Cruijff Schaal

3 augustus 2014, 15:29

Ajax is al vijf seizoenen op rij van de partij in de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Van de vier voorgaande edities wonnen de Amsterdammers er slechts een; afgelopen seizoen werd AZ met 2-3 verslagen. Siem de Jong maakte in de verlenging de winnende.

3 augustus 2014, 15:26

De vorige wedstrijd tussen PEC Zwolle en Ajax verliep desastreus voor de Amsterdammers. Ajax kwam in de bekerfinale in de Kuip nog wel op voorsprong, maar na ongeregeldheden op de tribune raakte de ploeg de draad volledig kwijt: Zwolle won met 5-1.

Beide ploegen stonden op 20 april in De Kuip al tegenover elkaar in de bekerfinale, toen won PEC Zwolle met grote cijfers: 5-1.

Ajax is erop gebrand revanche te nemen voor die dramatische avond in Rotterdam. De ploeg uit Amsterdam won de Johan Cruijff Schaal vorig seizoen voor de achtste keer door AZ na verlenging te verslaan (3-2). Mocht de stand dit keer na 90 minuten weer in evenwicht zijn, dan volgen direct strafschoppen. De KNVB heeft namelijk besloten de verlenging af te schaffen, om de spelers zo vroeg in het seizoen niet meteen te veel te belasten. Ajax begint de eredivisie volgende week zondag met een thuiswedstrijd tegen Vitesse, PEC Zwolle speelt vrijdag al tegen FC Utrecht.

De wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal begint om 18.00 uur en staat onder leiding van scheidsrechter Danny Makkelie. Hij krijgt niet alleen hulp van een vijfde en zesde man op de achterlijnen, maar ook van de doellijntechnologie die momenteel in de ArenA is geïnstalleerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.