Sport Bewaar

Ajax rust stewards uit met bodycams

Een bodycam
Een bodycam © EPA

Bij wijze van experiment rust Ajax stewards uit met bodycams. De kleine cameraatjes die op het lichaam worden bevestigd, kunnen wellicht helpen bij het aanwijzen van daders bij incidenten.

Afgelopen zondag waren diverse stewards tijdens de uitwedstrijd in Zwolle uitgerust met een cameraatje. Ajax test deze tactiek om de dadergerichte aanpak te verbeteren, laat een woordvoerder weten aan clubblad Ajax Life.

"Met betrekking tot veiligheidsmaatregelen en dadergerichte aanpak denken wij dat de inzet van bodycams een nuttige bijdrage kan leveren," aldus een woordvoerder. Ajax hoopt dat de bodycams kunnen leiden tot het achterhalen van meer daders bij incidenten dan nu het geval is.

Uitwedstrijden
Het gaat in eerste instantie om een proef waarbij tijdens een aantal uitwedstrijden stewards een dergelijke camera omgehangen krijgen. Vervolgens wordt gekeken of ook bij bepaalde thuiswedstrijden het gebruik van bodycams van pas komt. "Er is bewust gekozen om te starten bij een wedstrijd waar doorgaans geen hoog risico aan is verbonden."

De gemeente Amsterdam heeft eerder een soortgelijke test gedraaid waarbij handhavers van het Taxiteam bodycams kregen omgehangen. Volgens de gemeente zou het zichtbaar dragen van dergelijke opnameapparatuur een preventieve werking hebben.