live

Ajax overklast VVV na rust met 4-1

Ajax is vrijwel zeker van de tweede plaats in de Eredivisie. Na een matig begin was de ploeg in het tweede bedrijf een klasse beter dan VVV uit Venlo. Het werd 4-1.

Nabeschouwing

In een slechts voor de helft gevulde ArenA heeft Ajax ruim afstand genomen van VVV-Venlo. David Neres had met twee doelpunten en een assist een groot aandeel in de zege (4-1).

Met dank aan de Braziliaan kwam Ajax vier dagen na de afgang bij de kersverse kampioen PSV weer wat dichterbij de tweede plaats in de eindklassering, die recht geeft op een ticket voor de voorronde van de Champions League. De voorsprong op nummer drie AZ is twee duels voor het einde van de competitie nog steeds vijf punten. Beide clubs uit Noord-Holland ontmoeten elkaar volgende week zondag in de ArenA.

Voor veel fans van Ajax is tweede worden niet genoeg. Zij snakken na vier jaar naar een echte prijs. Algemeen directeur Edwin van der Sar krijgt de meeste kritiek van de achterban. Onder zijn leiding leverde de trainerswissel van Marcel Keizer voor Erik ten Hag dit seizoen weinig op. Van der Sar was voor het duel met VVV duidelijk over zijn toekomst en die van Ten Hag. "Ik blijf directeur en Erik trainer."

Van der Sar moest zondag na de afstraffing in Eindhoven in allerijl naar Amsterdam komen toen boze supporters de spelersbus tot stoppen hadden gedwongen. Hakim Ziyech kreeg tijdens schermutselingen zelfs een duw van een fan. De meeste aanwezigen in de ArenA lieten blijken dat ze zich schaamden voor het incident. Ze juichten en klapten als Ziyech aan de bal was. Een klein groepje heethoofden achter het doel zong nog even: Ziyech rot op. Zij werden terecht gewezen door mede-supporters.

Lasse Schöne verzuimde Ajax al na negen minuten op voorsprong te zetten. Hij schoot een strafschop zo slecht in dat doelman Lars Unnerstall redding kon brengen. Uitgerekend Ralf Seuntjens schoot VVV in de 43e minuut op voorsprong. De aanvaller mocht blij zijn dat hij nog op het veld stond. Vlak voor zijn treffer beukte hij Veltman uit de wedstrijd. Met dank aan twee snelle treffers van Neres ging Ajax, dat met slechts drie verdedigers speelde, toch nog met een voorsprong rusten.

De Braziliaan stelde Huntelaar na een klein uur in staat de wedstrijd te beslissen. Daarvoor had Maximilian Wöber al de lat geraakt en waren Justin Kluivert en Huntelaar door Ziyech vrij voor het doel gezet. In de slotfase schoot de international van Marokko zelf wel raak (4-1). Daarmee verdiende hij opnieuw een groot applaus.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. 91

  Einde tweede helft!

 2. 88

  Moreno Rutten wordt vervangen door Evert Linthorst

 3. 88

  Torino Hunte had namens VVV een klein tegenstootje kunnen uitdelen, maar Onana is op een van de spaarzame momenten dat hij in actie moet komen scherp.

 4. 85

  Ekkelenkamp krijgt met zijn eerste balcontact bijna de tenen tegen een vrije trap van Ziyech, maar Unnerstall is net iets eerder.

 5. 84

  Donny van de Beek ook met een honderd procent kans. Donny van de Beek ziet Unnerstall zijn inzet over tikken. Voorzet kwam van Neres, die ook meer dan aanspraak maakt op de titel man of the match.

 6. 83

  Hakim Ziyech eist de laatste tien minuten van het duel op, met nu een vrije trap die niet ver over gaat. Met afstand de beste Ajacied van vanavond en heel het seizoen.

 7. 83

  Noussair Mazraoui wordt vervangen door Jurgen Ekkelenkamp

 8. 82

  Daar draagt Ziyech ook nog bijna z'n steentje aan de 5-1 bij. Een scherpe voorzet gaat door de benen bij Unnerstall, maar bereikt Dolberg net niet.

 9. 80

  Fijne goal van Hakim Ziyech, die van een meter of 18 en via twee palen Ajax op 4-1 zet.

 10. 78

  Doelpunt Hakim Ziyech

Voorbeschouwing

Het zal er zondag hard ingezakt zijn bij Ajax: de afstraffing in Eindhoven, het definitieve verlies van hoop op een titel en de boze supporters die bij aankomst in Amsterdam de spelersbus op stonden te wachten

Toch zijn er nog altijd drie wedstrijden te spelen voor het seizoen erop zit en is het voor de ploeg van Erik ten Hag op z'n minst zaak nummer drie AZ op afstand te houden.

De club uit Alkmaar komt volgende week naar de Johan Cruijff Arena en Ajax kan zich vanavond dus vast opwarmen voor opnieuw een topper. 

Rood
Dat moet gebeuren tegen VVV-Venlo, de huidige nummer twaalf van de Eredivisie die normaal gesproken te kloppen zou moeten zijn. In Noord-Limburg werd begin dit seizoen, zij het niet heel overtuigend, met 2-0 gewonnen. 

Afwezig vanavond zijn Nicolás Tagliafico en Siem de Jong, die tegen PSV dit weekend beiden rood kregen. De Argentijn, sinds zijn komst deze winter een vaste waarde, wordt vervangen door Noussair Mazraoui. De jongeling viel al een paar keer in en kan zowel op het middenveld als achterin uit de voeten.

Nog niet op het veld maar wel voor het eerst op de bank zijn Jong Ajax-spelers Azor Matusiwa en Jurgen Ekkelenkamp, die voor het eerst bij de wedstrijdselectie zitten. 

Opstelling Ajax: Onana; Veltman, De Ligt, Wöber, Mazraoui; Ziyech, Schöne, Van de Beek; Neres, Huntelaar, Kluivert