live

Ajax onderuit tegen degradant FC Dordrecht

Ajax sloot vanmiddag een mislukt seizoen in stijl af met een nederlaag bij het al gedegradeerde FC Dordrecht (2-1). Zonder veel bekende gezichten kon de onttroonde kampioen zich niet meer opladen voor het duel met de slechtste club van de eredivisie. Trainers en spelers mogen op vakantie en moeten zorgen dat ze er eind juli wel staan als het eerste duel in de voorronde van de Champions League op het programma staat.

Nabeschouwing

Volgend jaar moet het allemaal veel beter en een stuk aantrekkelijker, eisen de beleidsmakers uit Amsterdam. Nemanja Gudelj moet het middenveld meer body gegeven. Ajax is nog op zoek naar een linksbenige verdediger en heeft Rafael van der Vaart benaderd voor een terugkeer naar de club waar hij zijn loopbaan begon.

Trainer Frank de Boer wil ook weer vaker met een schaduwspits gaan voetballen. Tegen FC Dordrecht gunde hij Lasse Schöne een kans vlak achter Viktor Fischer.

Ajax speelde niet met de gebruikelijke basisformatie. Diederik Boer mocht het doel verdedigen omdat Jasper Cillessen zich niet helemaal fit voelde. Niklas Moisander, Kolbeinn Sigthórsson en Davy Klaassen hoefden eveneens niet in de spelersbus richting Dordrecht te stappen. Joël Veltman en Thulani Serero begonnen op de bank. Kenny Tete, Jaïro Riedewald en Mike van der Hoorn hadden wel een basisplaats.

Niet voldoende
Ajax was in de eerste helft twee keer gevaarlijk. Anwar El Ghazi en Van der Hoorn kopten echter in kansrijke positie niet raak. Viktor Fischer bracht de nummer twee van de eredivisie na 57 minuten op voorsprong. De Deen scoorde vorige week ook al twee keer tegen sc Cambuur.

De treffer van Fischer was niet voldoende voor een zege omdat Sean Klaiber het gedegradeerde FC Dordrecht in de zeventigste minuut op gelijke hoogte schoot. Ricky van Haaren bezorgde FC Dordrecht in de blessuretijd zelfs nog de vierde zege van het seizoen.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. 93

  Het zit erop. Ajax verliest van degradant FC Dordrecht met 2-1. Een dramatisch einde voor het seizoen van de Amsterdammers en een feestelijk einde voor Dordt.

 2. 92

  Giovanni Korte wordt vervangen door Quincy Boogers.

 3. 91

  Doelpunt! 2-1. Ricky van Haaren brengt FC Dordrecht in de laatste minuten op voorsprong.

 4. 88

  Jairo Riedewald krijgt geel nadat hij Korte vlak voor de zestien onderuit haalt. De vrije trap daaruit, op een goede plek, gaat net over de goal. Daar komt Ajax goed weg.

 5. 83

  Opnieuw is het het hoofd van Van der Hoorn waar de hoekschop eindigt, maar ook dit keer krijgt hij de bal niet in het net.

 6. 81

  Gele kaart voor Ilias Haddad na een tackle op Tete, die bezig was aan een goede aanval richting de goal van FC Dordrecht. De vrije trap van Milik daarna belandt via het muurtje achter het doel en levert een corner op.

 7. 74

  Bij FC Dordrecht gaat Ibrahima Sory Touré. Adnan Alisic komt in zijn plaats.

 8. 74

  De laatste wissel voor Frank de Boer: Ricardo Kishna wordt vervangen door Lucas Andersen.

 9. 69

  Doelpunt! 1-1. Invaller Sean Klaiber verrast Boer met een bal in de korte hoek en brengt FC Dordrecht zo op gelijke hoogte met Ajax.

 10. 66

  Oef! Opnieuw een goede kans voor FC Dordrecht waarbij Giovanni Korte op de paal schiet.

Voorbeschouwing

In die laatste wedstrijd mag Diederik Boer het doel van Ajax verdedigen. De keeper kwam vorig jaar over van PEC Zwolle als eerste vervanger van Jasper Cillessen, die rust krijgt. Arkadiusz Milik is op tijd fit voor de laatste competitiewedstrijd. De spits is hersteld van een knieblessure die hij anderhalve maand geleden opliep bij een wedstrijd van de nationale ploeg van Polen. 

Trainer Frank de Boer liet doorschemeren dat Kenny Tete ook tegen FC Dordrecht de voorkeur krijgt boven Ricardo van Rhijn. De oefenmeester is al druk bezig met het volgende seizoen, waarin hij vaker met één aanvallende middenvelder en zonder controleur wil voetballen.

A-junioren Donny van de Beek en Mauro Savastano hebben al te horen gekregen dat ze zich met het eerste elftal op het nieuwe voetbaljaar mogen voorbereiden. Viktor Fischer mag van Ajax met Jong Denemarken aan het EK deelnemen. Ricardo Kishna heeft onlangs met directeur voetbalzaken Marc Overmars gesproken over zijn toekomst bij Ajax. Trainer De Boer hoopt dat de aanvaller zijn contract, dat volgend jaar afloopt, gaat verlengen.