Ajax na vier jaar terug in de Champions League

Ajax is na vier jaar terug in de groepsfase van de Champions League. Op bezoek bij Dinamo Kiev miste de club de ene na de andere mooie kans, maar 0-0 volstond voor een plaats in de hoogste klas van het Europese club voetbal.

Dusan Tadic mist de strafschop tegen KievBeeld anp

Na de verdiende zege (3-1) van vorige week in de Johan Cruijff Arena had had het zich zo veel makkelijker kunnen maken in de hoofdstad van Oekraïne.

Dinamo Kiev wilde het laten stormen in het eigen stadion. Maar de club liet slechts in de eerste vijf minuten een briesje waaien over het speelveld. Na een knappe redding van doelman André Onana op een schot van Viktor Tsihankov was het Ajax dat de dienst uitmaakte.

De bezoekers uit Amsterdam waren veel in balbezit, combineerden vlot en zetten na balverlies meteen druk op de tegenstander. Ajax mocht het zich wel heel kwalijk nemen dat Dinamo Kiev niet bij rust al hopeloos op achterstand stond.

Dusan Tadic mocht in de vijftiende minuut een strafschop nemen, nadat Matthijs de Ligt was gevloerd. De Serviër stuurde de doelman de verkeerde hoek in maar schoot ook op de paal.

Tadic voetbalde af en toe laconiek, maar hij was niet de enige speler van Ajax die Dinamo Kiev liet ontsnappen. Donny van de Beek raakte in kansrijke positie de buitenkant van de paal en Klaas-Jan Huntelaar mocht zelfs tweemaal vlak voor het doel aanleggen.

Zo mocht de thuisploeg de rust in met de wetenschap dat slechts één doelpunt voldoende was op het tweeluik weer heel erg spannend te maken.

Ajax startte zonder David Neres, die pas net hersteld is van een hamstringblessure. Maximilian Wöber verving de geschorste linksback Nicolás Tagliafico. Ook zonder de Braziliaan en Argentijn had de nummer twee van de eredivisie geen kind aan de thuisploeg.

Maar ook in de tweede helft vertaalde Ajax het enorme veldoverwicht niet in doelpunten. Noussair Mazraoui miste vrije voor het duel en Hakim Ziyech raakte de lat. Het was ook de avond van Huntelaar niet, gelet op zijn twee enorme missers na de hervatting

Ajax ondernam maar liefst 28 doelpogingen, tegenover de de thuisploeg slechts vijf. Vlak na het laatste fluitsignaal waren de spelers van trainer Ten Hag dat snel vergeten. Ze vierden het sportieve succes uitgelaten, net als de directie op de tribune.

Plaatsing voor de Champions League betekende niet alleen sportief succes. Ajax is ook weer 40 miljoen rijker. Zo zijn de transfers van Tadic en Daley Blind al ruimschoot terug verdiend

Het rapport van Ajaxverslaggever Dick Sintenie: Slordige Tadic kan de pret niet bederven voor Ajax

Lees hieronder het verslag van de wedstrijd terug:

Matthijs de Ligt, tegen Veronica: "Het is uiteindelijk een verdiende overwinning. Het is lang geleden dat Ajax Champions League speelde. We hebben ons via 3 voorrondes geplaats. Dat wil wel wat zeggen over onze ploeg. We zijn weerbaar geweest."

"Het telt nu gelukkig even niet dat we zoveel kansen hebben gemist. Maar inderdaad, ik heb liever dat we de volgende keer eerder scoren."

"Dit is het hoogste niveau, daar wil je als speler heen. Dat is goed voor onze spelers. Dat is gewoon top. Het enige wat we kunnen doen is feesten. De loting, dat zien we nog wel. Dit is geweldig."

Matthijs de Ligt blokt een schot van VerbicBeeld anp

Ajax keert na vier jaar terug in de groepsfase van de Champions League. Het elftal van trainer Erik ten Hag miste in de uitwedstrijd tegen Dinamo Kiev kans op kans maar het doelpuntloze gelijkspel (0-0) volstond voor een plaats tussen de beste clubteams van Europa.

Ajax won vorige week in de Johan Cruijff Arena namelijk wel van de club uit Oekraïne (3-1). Ajax ondernam in Kiev maar liefst 28 doelpogingen, tegenover de thuisploeg slechts vijf. Toch kwamen de bezoekers niet tot scoren.

Dusan Tadic miste in de vijftiende minuut een strafschop. De Serviër schoot op de paal. Voor Ajax betekent het bereiken van de groepsfase van de Champions League niet alleen sportief succes. De club is ook al zeker van 40 miljoen euro. Daarmee zijn de transfers van Dusan Tadic en Daley Blind al ruimschoots terug verdiend.

Donny van de Beek die deze wedstrijd veel kansen kreeg wordt gewisseld voor Dani de Wit, die in de heenwedstrijd ook al minuten kreeg van Erik ten Hag.

Dusan Tadic laat even later zijn been staan en krijgt geel. Het is voor Ajax de tweede, na die van Ziyech in de eerste helft.

Klaas Jan Huntelaar krijgt de bal voor van wederom Tadic. De spits kiest goed positie, maar weet weer niet te scoren. De Servische linksbuiten had al vijf assists op zijn naam kunnen hebben. Doelman Boiko houdt Kiev nog altijd in dit tweeluik.

Even later is het weer Tadic die voorzet. De bal gaat voorlangs. Ziyech weet hem weer voor te geven, maar de bal blijft voor het doel liggen bij de keeper. Huntelaar kan niet schieten.

Klaas Jan Huntelaar stuit op doelman Boiko van Kiev.Beeld anp

Bij Ajax gaat verdediger Wöber naar de kant en komt Carel Eiting erin. De linksback heeft weinig ritme opgedaan en is leeg gestreden. Blind komt links te spelen nu en Eiting naast De Ligt in het centrum.

Lasse Schöne wordt vastgehouden door invaller Nicholas Shaparenko. De aanvaller krijgt geel. Schöne op zijn beurt schiet de de vrije trap hoog over.

Kiev speelt dan wel niet best, maar er hoeft maar een bal in te vliegen. Vanaf rechts krijgen de Oekraïners een grote kans. De voorzet wordt echter niet aangeraakt en rolt voorlangs. Er gaat een slordig hakje van Frenkie de Jong aan vooraf, zo in de voeten bij de tegenstander. Daar komt Ajax goed weg.

De 18-jarige spits Vladyslav Supriaha krijgt zijn voet niet tegen de bal. Hij heeft overigens slechts 7 minuten competitievoetbal in de benen.

Inmiddels is Nicholas Shaparenko in het veld gekomen voor aanvoerder Serhiy Sydorchuk die geel kreeg voor de vrije trap van Ziyech.

Weer een kans voor Donny van de Beek. Mazraoui komt op, geeft de bal af in de zestien op de middenvelder, maar hij schiet over.

Vrije trap op twintig meter van het doel van Boiko. Schöne en Ziyech achter de bal. Het wordt Ziyech die de lat keihard raakt. Dat is nu al vier keer in twee wedstrijden dat Ajax de lat of de paal raakt.

Een prachtig schot, maar weer geen doelpunt. Ajax valt naar hartenlust aan, vertoont goed voetbal, maar het wil nog niet scoren.

Wederom is het Dusan Tadic die dreigend naar binnen komt. Hij zet voor. Eigenlijk doet Noussair Mazraoui alles goed. Hij kopt naar beneden, waarna de bal na de stuit naar de hoek vliegt, maar de doelman redt katachtig. De hoekschop erna wordt niet echt gevaarlijk.

Inmiddels heeft Ajax al 17 doelpogingen gehad. Kiev slechts 4.

Dusan Tadic stuurt Donny van de Beek diep in de zestien, maar de middenvelder glijdt uit. Hij heeft deze wedstrijd tegen Kiev al genoeg kansen gehad op een openingstreffer.

Dinamo Kiev heeft zojuist afgetrapt. Nog één helft is Ajax verwijderd van de groepsfase van de Champions League.

Denys Garmash is in het veld gekomen bij Kiev. Hij vervangt Volodymir Shepelev. Ajax blijft eerst ongewijzigd.

Ajax rust met 0-0 uit bij Dinamo Kiev. De ploeg heeft de zaken aardig voor elkaar. Het is de baas op het middenveld en verdedigt een 3-1-voorsprong in het tweeluik.

De ploeg van Erik ten Hag weet zichzelf alleen nog niet te belonen met een doelpunt. Kansen waren er genoeg.

Tadic zorgt nog voor een hoekschop na een actie waarin hij zich vastloopt. De corner komt op het hoofd van verdediger Wöber, maar hij kopt over. Er komt een minuut blessuretijd bij voor rust.

Mazraoui stuurt Donny van de Beek de zestien in. Hij geeft perfect voor aan Huntelaar, maar die kan de bal net niet over de keeper krijgen. Boiko gooit zich ervoor, maakt zich groot. Het is de beste kans van Ajax, deze mogelijkheid, na de gemiste strafschop van Dusan Tadic, op de paal.

Hakim Ziyech probeert het maar eens vanaf 30 meter. De bal draait en stuitert moeilijk, maar doelman Boiko krijgt hem onder controle.

Het blijft 0-0 gelijk. Ajax heeft de wedstrijd redelijk onder controle, vooralsnog. Het geeft Kiev geen gelegenheid om snel om te schakelen.

Hakim Ziyech geeft een slim balletje in de zestien, maar Donny van de Beek komt net te ver links voor het doel waardoor hij de bal niet binnen kan prikken. Hij raakt de buitenkant van de paal nog.

Donny van de Beek tegen Dinamo KievBeeld anp

Hoekschop van Ajax. Wöber kopt naar het doel. Het schot uit de draai van Huntelaar is niet accuraat genoeg, waardoor hij naast het doel afwerkt.

Hoekschop van Dinamo Kiev. Benjamin Verbic draait weg bij verdediger Mazraoui, maar draait zo ver om zijn as dat hij de bal drie meter naast kopt.

Even daarna krijgen de Oekraïners ook een vrije trap. Maar de trap van Tsyhankov wordt niet gevaarlijk.

Halfuur onderweg, het blijft nog 0-0.

Daley Blind kan een voorzet vanaf links rustig wegkoppen. Daarna zoekt Ajax de aanval door de bal rustig rond te spelen, het probeert wat meer grip op de wedstrijd te krijgen.

Uiteindelijk krijgt Wöber de bal bij Tadic in de zestien, maar de Serviër schiet huizenhoog over.

Hakim Ziyech kan schieten, maar zijn schot mist kracht en is makkelijk te pakken voor doelman Boiko.

Wöber wordt neergelegd aan de linkerkant van het strafschopgebied. Schöne mag de bal nemen. Via via loopt Huntelaar de bal over de zijlijn. Hij wordt nog wel op de hakken getrapt, maar het is te weinig, vindt de scheidsrechter. Uittrap voor doelman Denys Boiko.

Ajax wordt sterker. Een voorzet van Wöber wordt tot corner verwerkt. Daarna wordt Matthijs de Ligt vastgehouden. En de legt de scheidsrechter Damir Skomina de bal op de stip.

Dusan Tadic legt aan, maar hij schiet kiezelhard op de paal. De rebound gaat vervolgens naast.

Een goede voorzet van Dusan Tadic zeilt voor. Donny van de Beek wil zijn hoofd tegen de bal zetten maar krijgt een slim duwtje in de rug van een verdediger van Kiev. De bal gaat hoog over.

Even later stormt Ziyech het zestienmetergebied in, maar hij loopt zich vast. Goed verdedigt van Kiev.

De eerste tien minuten dringt Kiev erg aan, maar nu komt Ajax ook wat naar voren.

Onana redt tegen Dinamo KievBeeld anp

Dinamo Kiev zoekt langs de flanken naar ruimte voor een aanval en deelt lichte speldenprikjes uit. Een voorzet vanaf rechts wordt makkelijk gepakt door doelman Onana.

Maar dan moet de Kameroener Ajax toch redden. Serieus gevaar van de thuisploeg. Tsyhankov duikt voor de Afrikaan op, maar hij redt prachtig. De hoekschop blijkt ongevaarlijk.

De Champions League wedstrijd tussen Ajax en Dinamo Kiev is zojuist begonnen. 50.000 supporters hebben zich samen gepakt in het Olimpiejsky Stadion. De Amsterdammers hebben afgetrapt.

Lukt het de ploeg van Erik ten Hag zich te plaatsen voor de groepsfase van de Champions League?

Dusan Tadic en Hakim Ziyech.Beeld anp

Erik ten Hag, in gesprek met Veronica:
Over Maximilian Wöber als linksback: “Eentje (Tagliafico, red.) valt uit en dan wil je niet het hele team op de kop gooien. Vorige week liep het ook goed. Dan vervang je een linksback voor een linksback. In de wedstrijd dacht ik daar al aan. Daar bouw je dan op. Hij is ook een goede vervanger. Ik weet waar Daley Blind het beste uit de voeten komt. Hij is een centrale verdediger of kan op het middenveld. Linksback is niet zijn beste positie."

"We moeten bij ons zelf blijven, bij onze eigen identiteit. Dus het spel maken, hoog druk zetten, van achteruit een man meer creëren. We gaan niet afwachten. Dat willen we ook niet. Het zou misschien noodgedwongen kunnen gebeuren, maar dat willen we absoluut niet. Lef wordt beloond. Angst is een slechte raadgever en wordt bestraft."

Erik ten HagBeeld anp

Ajax adviseert supporters in Kiev zo snel mogelijk met de taxi naar het stadion af te reizen en niet te voet te gaan.

Ook wordt aangeraden om Palats Oekrajina te mijden. Het metrostation werd aanvankelijk als ontmoetingsplaats aangeduid voor de fans. Om 20.00 uur zou de stoet Ajacieden vanaf daar naar het stadion worden begeleid door de politie. Dit was in overleg met de lokale autoriteiten afgesproken na herhaaldelijke geweldsincidenten in de stad.

Ook die plaats wordt nu als risicovol beschouwd. Ajax-supporters moeten in Kiev op hun hoede zijn voor grote groepen Oekraïners die Ajacieden zouden aanvallen.

Een woordvoerder van Supportersvereniging Ajax laat weten dat het maandagavond om kleine groepjes supporters ging die klappen hebben gehad. Voor zover bij hen bekend is niemand in het ziekenhuis beland. "Het is bij een paar tikken op de neus gebleven."

Ajax begint om 21.00 uur zonder David Neres aan de beslissende uitwedstrijd tegen Dinamo Kiev om een plaats in de groepsfase van de Champions League.

De Braziliaan is hersteld van een lichte hamstringblessure die hij anderhalve week geleden tijdens een ontmoeting met VVV-Venlo opliep. Maar trainer Erik ten Hag heeft besloten hem achter de hand te houden. De coach heeft Maximilian Wöber aangewezen als vervanger van de geschorste linksback Nicolás Tagliafico en laat de rest van zijn ploeg intact.

Ajax verdedigt in Kiev een voorsprong van 3-1.

Opstelling Ajax: Onana; Mazraoui, De Ligt, Blind en Wöber; Schöne, Van de Beek en De Jong; Ziyech, Huntelaar en Tadic.

In 2010 speelde Ajax ook in de laatste voorronde tegen Dinamo Kiev. Door doelpunten van Jan Vertonghen, Luis Suarez en Mounir El Hamdaoui plaatsten de Amsterdammers zich destijds over twee wedstrijden voor de groepsfase van de Champions League. De club zette even beide elftallen naast elkaar: toen en nu.

"Je hoort hem weinig meer, de naam Nico. Maar BN's (Bekende Nico's) zoals Nico Jansen, Nico Haak en Nico van Eigen Huis en Tuin hebben een opvolger: Nico Tagliafico. Voluit heet hij Nicolás, maar bij Ajax vinden ze dat Nico beter past tussen de Carels, de Klaasen en de Frenkies. En Nico rijmt zo lekker op Tagliafico," schrijft Ajax-verslaggever en columnist Dick Sintenie. 

"Los van zijn naam is Nico ­Tagliafico een geweldige aankoop. Beter misschien wel dan Dusan Tadic en Hakim Ziyech, als we de prijs-kwaliteitverhouding in ogenschouw ­nemen. Tadic en Ziyech zijn prachtige voetballers, maar die hebben ook wat gekost. ­Tagliafico (5 miljoen euro) valt in de categorie 'koopjes'."

"De Argentijn is een onbaatzuchtige verdediger. Een voorbeeldprof ook. Altijd op het juiste moment op de juiste plek en spijkerhard als het moet."

Dick SintenieBeeld Wolff

"We zijn met z'n allen keihard bezig om spelers te helpen met hun ontwikkeling," zegt Saïd Ouaali, sinds 2011 werkzaam bij Ajax als jeugdtrainer en sinds 2016 hoofd ­opleiding van de club. "We leiden voetballers op voor het eerste elftal, het liefst met internationale status. Van die jongens willen we ook graag een periode genieten in de Arena. Maar het is de speler zelf die beslist."

Daley Blind, Matthijs de Ligt, Donny van de Beek, Carel Eiting en in de tweede helft ook Noussair Mazraoui en Kaj Sierhuis; Ajax had ­zaterdagavond tegen Emmen (5-0) toch weer zes spelers op het veld staan die zo ongeveer vanuit de luiers zijn grootgebracht op De Toekomst.

Het vervult de professionals en vrijwilligers die hun steentje bijdragen aan de Amsterdamse opleiding met trots. Maar kijkend naar de ploeg die zaterdagavond in de Johan Cruijff Arena ­opdraaft, knaagt bij al die medewerkers toch ook de teleurstelling: dat Justin Kluivert er niet meer tussen loopt. 

Lees het hele interview met Ouaali: "Daar wordt hier op de werkvloer van gebaald."

Saïd Ouaali: sinds 2011 werkzaam bij Ajax als jeugdtrainer en sinds 2016 hoofd ­opleiding van de club.Beeld Pro Shots

Het Parool belicht drie spelers op wie vanavond in het Olimpiejsky Stadion in Kiev in het bijzonder wordt gelet: Blind, Ziyech en Tadic.

Het is fijn voor een trainer als hij in de aanloop naar een belangrijke internationale wedstrijd een gelouterde speler naar voren kan schuiven voor de persconferentie.

Daley Blind kreeg gisteren in Kiev een vreemde vraag voorgelegd van een Oekraïense verslaggever: "Het is prachtig dat zo'n grote voetballer als u hier morgen komt spelen, maar wat zijn straks uw favoriete tegenstanders in de Europa League?"

Blind reageerde alert: "Erg grappig, maar dank u voor het persoonlijke compliment."

Daley Blind vertrok vier jaar geleden van Ajax naar Manchester United. Hij is inmiddels gepokt en gemazeld: bijna 100 wedstrijden in de Premier League achter zijn naam, 54 interlands, meer dan 50 internationale wedstrijden met Ajax en Manchester United gespeeld, de Europa League met United gewonnen in 2017 en derde geworden met Oranje op het WK van 2014.

"Ik heb veel ervaring opgedaan na mijn vertrek bij Ajax," vertelde hij gisteravond in het Olimpiejsky Stadion. "En we hebben meer ervaren spelers in onze selectie. Wij hopen houvast te kunnen bieden aan de jongere spelers. Maar we moeten elkaar allemaal, jong en oud, steunen om ons doel te bereiken. Als ik de trainingen van de afgelopen weken zie, zal het aan de gretigheid van deze groep niet liggen."

Toch is Blind ook realistisch over zijn rol: "Het is niet zo dat ik het team even in een hand­omdraai neerzet en aanstuur." Dat geldt ook voor Klaas-Jan Huntelaar, met 35 jaar de oudste van het stel. "Ik wil een voorbeeld zijn voor jongere spelers op basis van lichaamstaal, de manier waarop ik train en speel. Ik ben niet het type dat staat te schreeuwen. Dat zou geforceerd zijn."

Met Blind in het hart van de defensie krijgt Ajax in vergelijking met voorgaande jaren aanzienlijk minder doelpunten tegen. Er is evenwel een gerede kans dat hij vanavond linksback moet spelen als vervanger van de geschorste Nicolás Tagliafico. Van een geroutineerde voetballer mogen we verwachten dat hij zich soepel kan aanpassen aan veranderende om­standigheden.

Daley BlindBeeld anp

Zodra de transferperiode is gesloten, op 1 september, en Hakim Ziyech is nog speler van Ajax, gaan beide partijen met elkaar om de tafel. Erik ten Hag: "Dan moeten we praten over zijn toekomst. We zijn blij met Ziyech en met zijn prestaties. Wat mij betreft mag die samenwerking voortduren."

Iedereen bij Ajax juicht een langer verblijf van Ziyech toe. Hij is in bloedvorm. Aanvoerder Matthijs de Ligt geniet in het veld van het spel van zijn ploeggenoot. "Als je ziet hoe belangrijk hij voor ons is. Hij en Dusan Tadic houden altijd twee man bezig. Dat voetbalt lekker."

Plaatsing voor de groepsfase van de Champions League kan Ziyech wellicht over de streep trekken. De Ligt: "We zijn met iets moois bezig en dat moeten we tegen Kiev afmaken. Dat is nu waar het om draait. Ik merk aan Hakim dat hij lekker in zijn vel zit. Hij is een vrolijke jongen die veel grappen maakt. Als hij alsnog vertrekt, kan hij dat met opgeheven hoofd doen."

Hakim ZiyechBeeld anp

Ajax gaat op zoek naar een doelpunt vanavond. "Een goal is belangrijk, daar zullen we voor gaan," zei Ten Hag gisteren. Het zijn bijna dezelfde woorden die Dusan Tadic sprak na de 3-1 thuisoverwinning. "We moeten in Kiev spelen om te winnen. Dat hoort bij Ajax."

Met Hakim Ziyech is Tadic heel belangrijk voor de aanvalsproductie. Huntelaar keek al uit naar zijn komst. "Als ik tijdens het WK zag hoe Tadic die ballen op het hoofd van Mitrovic legde, dan werd ik daar als spits erg blij van."

In de voorronden van de Champions League is Tadic al van onschatbare waarde geweest. Uit tegen Standard Luik bediende hij Huntelaar bij de 0-1, even later maakte hij zelf de 0-2. In de thuiswedstrijd tegen Dinamo Kiev idem: een assist op Donny van de Beek (1-0) en een treffer (3-1) van de Serviër zelf. Ook tegen Sturm Graz, in Oostenrijk, had Tadic al doel getroffen.

Huntelaar en Tadic stonden gisteren na de training als laatsten op het veld van het stadion waar Spanje in de EK-finale van 2012 Italië met 4-0 versloeg. Beetje pielen, beetje rekken en strekken. Liefhebbers en professionals. Zij moeten Ajax er vanavond doorheen slepen.

Tadic: "We moeten geconcentreerd en scherp zijn. Kiev is snel in de counter en sterk in de lucht met corners en vrije trappen. Elk foutje, hoe klein ook, wordt op dit niveau afgestraft."

Dusan TadicBeeld anp

Ajax gaat met Hakim Ziyech om de tafel zitten als hij deze week niet alsnog naar een andere club vertrekt. "Die afspraak ligt er als de transfermarkt is gesloten," bevestigde trainer Erik ten Hag.

De coach van Ajax liet in het midden of de middenvelder een verbeterd contract krijgt aangeboden. "We weten allemaal dat er een afspraak ligt dat hij bij een goed bod mag vertrekken," zei hij. 'Maar we weten ook dat hij gelukkig is bij ons. Als hij blijft, dan is het logisch dat we gaan praten wat we in de aanloop naar de volgende transferwindow gaan doen."

Ziyech stond lang in de belangstelling van AS Roma, maar de Italiaanse transfermarkt is inmiddels gesloten. Ook Engelse clubs mogen geen spelers meer aantrekken. Spaanse, Franse en Duitse ploegen hebben wel nog tot zaterdag de tijd om Ziyech in te lijven.

De huidige verbintenis van Ziyech loopt tot de zomer van 2021.

Gaat Ajax naar de Champions League?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden