live

Ajax mist Champions League na gelijkspel tegen Nice

Op een emotionele avond is Ajax er woensdag niet in geslaagd de play-offs voor een plaats in de Champions League te bereiken.

Nabeschouwing

De ploeg van de nieuwe trainer Marcel Keizer bleef tegen OGC Nice steken op een gelijkspel (2-2). Dat was niet voldoende na het gelijke spel van vorige week in het eerste duel (1-1).

Het was een avond met een lach een traan in de Johan Cruijff Arena. Zo hielden lang niet alle supporters het droog toen er vlak voor het duel een clip van Abdelhak Nouri op de grote schermen van het stadion te zien was. Indrukwekkend was ook het applaus in de 34e minuut voor de middenvelder met nummer 34 met blijvende hersenschade. Het spel lag even stil en zelfs de Britse scheidsrechter Andre Marriner applaudisseerde mee.

Steunbetuigingen
Groot was ook de blijdschap om de doelpunten van Donny van de Beek en Davinson Sánchez, die de ploeg uiteindelijk niet in de play-offs voor de Champions League brachten. Ajax strijdt over twee weken verder in de play-offs van de Europa League, waar een plek in het hoofdtoernooi valt te verdienen.

Ajax was in de openingsfase niet bij de les, na de vele steunbetuigingen aan het adres Nouri. Al in de derde minuut combineerden de bezoekers wel heel eenvoudig van eigen helft naar het doel van de tegenstander. Doelman André Onana kreeg nog een hand tegen een inzet van Pierre Lees-Melou Onana maar had geen antwoord op de rebound van Arnaud Souquet 0-1.

Fraaie hakbal
Een mooie dribbel van Justin Kluivert leek Ajax na twintig moeizame minuten weer wat zelfvertrouwen te geven. De rechtsbuiten zette zijn bewaker Malang Sarr te kijk en zou dat nog wel vaker doen. Even later was het Donny van de Beek die zijn ploeg net als vorige week in het zuiden van Frankrijk fraai op gelijke hoogte bracht (1-1).

Na de gelijkmaker nam Ajax de regie van de wedstrijd over. Nick Viergever had twee keer pech met afronden en keeper Yoan Cardinale stond met een prachtige reflex een tweede treffer van Van de Beek in de weg. Een fraaie trap van Ziyech leidde in de 56e minuut wel de 2-1 in. Hij legde de bal keurig op het hoofd van Viergever die Davinson Sánchez liet scoren.

Wat het ook probeerde, Ajax kwam niet tot de derde bevrijdende treffer. Daardoor bleef het gevaar voor een goed uitgevoerde counter op de loer liggen. In de 79e minuut tikte Rémi Walter zijn ploeg na een fraaie hakbal van Jean Michaël Seri naar de play-offs van de Champions League.

Lees hieronder het wedstrijdverloop van minuut tot minuut terug.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. 94

  Het zit erop. Ajax speelt gelijk tegen Nice (2-2) en dat betekent op basis van de punten dat de Amsterdammers niet doorgaan naar de play-offs van de Champions League.

 2. 92

  Zelfs Onana gaat mee in een corner en komt zelfs tot koppen, maar de bal mist ruim het doel.

 3. 90

  Er komen vier minuten bij. Wat kan Ajax nog doen?

 4. 88

  Younes voor het doel, maar hij komt niet tot schieten. Ondertussen tikken de minuten weg waarin Ajax nog terug kan komen.

 5. 88

  Het lijkt daar hands te zijn van Le Marchand!, maar de scheidsrechter ziet het niet.

 6. 86

  En Keizer brengt er nog een aanvaller in: Matthijs de Ligt wordt vervangen door David Neres.

 7. 82

  En daar is ie: Klaas-Jan Huntelaar. Hij vervangt Lasse Schöne. Gaat hij zorgen voor het winnende doelpunt?

 8. 79

  Doelpunt! 2-2... Daar is dan toch Nice. Het is Vincent Marcel die de gelijkmaker binnentikt. Ajax heeft nog slechts 10 minuten officiële speeltijd om toch nog voor de winst te zorgen.

 9. 78

  Hakje van Dolberg in de zestien op Ziyech, die maar net naast schiet. Ook Ajax probeert gaten te zoeken.

 10. 78

  Justin Kluivert wordt vervangen door Frenkie de Jong

Voorbeschouwing

Ajax begint met een redelijke uitgangspositie (1-1) aan de return tegen de nummer drie van het vorige seizoen in Frankrijk. 

Daarbij is Mario Balotelli, de maker van de openingstreffer van het eerste duel, geblesseerd

Het lijkt er op dat trainer Marcel Keizer voor de formatie kiest die vorige week de basis legde voor het gelijkspel. Dat zou betekenen dat Justin Kluivert opnieuw de voorkeur krijgt boven David Neres.

Mitchell Dijks is weer terug in de selectie van Ajax. De verdediger mocht vorige maand nog vertrekken, maar directeur spelerszaken Marc Overmars heeft nog geen opvolgers gevonden voor de vertrokken Kenny Tete en Jairo Riedewald. Daarbij is Daley Sinkgraven voorlopig nog geblesseerd.

Ajax en Nice trappen om 20.45 uur af. Voorafgaand en tijdens de wedstrijd wordt er op diverse manieren een eerbetoon gebracht aan Abdelhak Nouri, het talent met blijvende hersenschade.

Lees ook over Donny van de Beek, die scoorde in de eerste wedstrijd tegen Nice: Dag Davy Klaassen, hier is Donny van de Beek