live

Ajax met hangen en wurgen naar de Europa League

Ajax is door naar het hoofdtoernooi van de Europa League, maar mooi was het niet. De Amsterdammers hadden heel veel moeite met de nummer vijf van de Tsjechische competitie en moest een half uur lang met tien man spelen, door een fout van Bazoer.

Nabeschouwing

Met veel pijn en moeite heeft Ajax donderdag de groepsfase van de Europa League bereikt. De koploper van de eredivisie kwam met de schrik vrij bij Jablonec (0-0), de huidige nummer vijf van Tsjechië. Het elftal van trainer Frank de Boer, al te licht bevonden in de voorronde van de Champions League, zag de tegenstander een strafschop missen en speelde ruim een half uur met tien man na een tweede gele kaart van Riechedly Bazoer.

Bijna een uur lang leek het wel of niet Ajax maar Jablonec een voorsprong van 1-0 verdedigde. De bezoekers uit Amsterdam grossierden in balbezit maar kregen niet veel kansen. Voor rust was alleen Joël Veltman dichtbij de openingstreffer. De verdediger kwam na een hoekschop van Nemanja Gudelj vrij voor het doel van de thuisclub maar kreeg de bal niet goed op zijn voet. Jablonec beperkte zich aanvankelijk tot verdedigen en dwong Jasper Cillessen in de eerste helft slechts tot één redding. De keeper verliet op tijd zijn doel en voorkwam dat Nermin Crnki¿ gevaarlijk kon worden.

Penaltykiller
Het wedstrijdbeeld veranderde nadat Jairo Riedewald de bal in de 57e minuut in zijn eigen strafschopgebied tegen de arm kreeg. Martin Pospísil belastte zich met de penalty, maar trof de paal. Keeper Cillessen vierde de misser uitgelaten. Dat had waarschijnlijk alles te maken met het verleden van de doelman die allesbehalve bekend staat als penaltykiller. Zo'n minuutje later verging Cillessen het lachen. De achttienjarige Riechedley Bazoer had al een gele kaart op zak toen hij Ján Gregus tegen de grond werkte. Die jeugdige overmoed kwam de middenvelder op een tweede gele en dus rode kaart te staan.

Met een man meer op het veld durfde Jablonec plotseling wel de aanval te zoeken. Ajax kwam even zo onder druk te staan dat trainer De Boer spits Arek Milik voor de extra verdediger Ricardo van Rhijn wisselde. Na die ingreep verzuimde Ajax het duel alsnog te beslissen. Mitchell Dijks gleed uit toen hij kon scoren. Invaller Viktor Fischer miste eveneens voor open doel. Doelman Cillessen behoedde Ajax in de slotfase nog voor een verlenging met een fraaie reflex op een inzet van dichtbij van Stanislav Tecl.

Zo wist Ajax het Europese avontuur van dit seizoen alsnog te verlengen met zes groepswedstrijden in de Europa League voor de winterstop. Dat is leerzaam voor de jonge spelersgroep en wel zo fijn voor de clubkas.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. 93

  Ajax is door naar het hoofdtoernooi van de Europa League, maar mooi was het niet. De Amsterdammers hadden heel veel moeite met de nummer vijf van de Tsjechische competitie en moest een half uur lang met tien man spelen, door een fout van Bazoer.

  Daarna was verdedigen het devies en dat deed Ajax. Echt grote mogelijkheden kreeg Jablonec na de rode kaart niet, maar even daarvoor mistten de Tsjechen nog een penalty.

  Ajax is door naar de Europa League, maar de wedstrijd tegen Jablonec roept de vraag op: heeft Ajax daar wel iets te zoeken?

 2. 94

  Gele kaart Michal Trávník

 3. 93

  Einde tweede helft!

 4. 92

  El Ghazi haalt nog kiezelhard uit na een misverstand in de Tsjechische defensie. De keeper redt. De eindstreep is nu echt bijna in zicht. De doelman gaat mee. El Ghazi breekt uit en wordt zeer opzichtig vastgehouden. Een gele kaart, al had dat ook rood mogen zijn, wellicht.

 5. 90

  De Tsjechen laten nu veel gaten vallen. Af en toe probeert Ajax daar met een lange bal van te profiteren, maar het devies is toch vooral om Jablonec op afstand te houden. Drie minuten blessuretijd gaan in.

 6. 86

  Gele kaart Anwar El Ghazi

 7. 84

  Een fel duel tussen Kenny Tete en de linksbuiten van Jablonec. De Amsterdammer moet alles in de strijd gooien om in balbezit te blijven, maar dat lukt. Hij krijgt een vrije trap, maar de scheidsrechter ziet er geen opzet in dat de aanvaller zijn noppen in het gezicht van Tete plant. Nog vijf minuten moet Ajax standhouden. Het tijdrekken is begonnen: een hoekschop wordt door El Ghazi en Gudelj in het hoekje gehouden.

 8. 82

  El Ghazi sleept er nog een hoekschop uit na een prima actie langs drie Tsjechische verdedigers. Gudelj doet het rustig aan, maar schiet vervolgens de bal hoog over iedereen heen.

 9. 78

  Wat heeft Ajax veel moeite met de nummer vijf van de Tsjechische competitie. Zelfs als Ajax erin slaagt om de 0-0 te houden zal er toch weinig reden tot trots zijn bij de Amsterdammers.

  Na een vrije trap voor de Tsjechen redt Cillessen overigens schitterend op een kopbal van dichtbij de goal.

 10. 77

  Viktor Fischer had moeten scoren! Een lange bal op El Ghazi, die prima aanneemt en voorzet op Fischer, die echter veel te slap inschiet, recht op de keeper af.

Voorbeschouwing

Ajax verdedigt in Jablonec de 1-0-voorsprong uit de heenwedstrijd in Amsterdam van vorige week. Arek Milik maakte kort na rust het enige doelpunt uit een strafschop tegen de huidige nummer vijf van Tsjechië.

'We beseffen het belang van deze wedstrijd', zei trainer Frank de Boer op Ajax.nl. 'Dat is verschrikkelijk belangrijk voor het Nederlands voetbal en voor de talentvolle spelers. Zij leren van het spelen van wedstrijden tegen andere culturen. Als we dat niet kunnen dit jaar, staan ze een jaar stil in hun ontwikkeling.'

Blamage goedmaken
De krappe voorsprong is voor De Boer geen reden om heel anders te gaan spelen dan in de wedstrijden tot dusver. 'We gaan ons eigen spel spelen, met druk vooruit. Zodat zij niet in hun spel komen. Ik denk niet dat Jablonec vol op de aanval zal gaan spelen, maar dat zullen ze wellicht in de tweede helft wél gaan doen. Wij hebben thuis te veel kansen weggegeven en te weinig gecreëerd. Dat ging afgelopen weekend tegen NEC al beter.'

Ajax kan met het bereiken van het hoofdtoernooi van de Europa League de blamage in de Champions League enigszins goedmaken. In de derde voorronde van dat toernooi verloor de Nederlandse nummer twee van vorig seizoen begin deze maand over twee duels van Rapid Wien. Na een 2-2 in Wenen werd het in Amsterdam 2-3.