live

Ajax loopt tegen Heracles averij op in titelrace

Ajax heeft het jarige Vak 410 niet op taart kunnen trakteren. Dinsdagavond werden dure punten voor het kampioenschap verloren.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. 92

  Viktor Fischer verovert de bal en haalt uit, maar Castro kan redden.

 2. 90

  Terwijl de klok richting de negentig minuten tikt gaan we drie minuten langer door in de Arena.

 3. 89

  Ajacieden zijn boos nadat Lasse Schöne een duw kreeg in gevaarlijk gebied. Net buiten het strafschopgebied echter, zo blijkt.

 4. 88

  Corner voor Ajax na een stuk gelopen actie van, jawel, Ricardo van Rhijn.

 5. 84

  Lasse Schöne kopt een voorzet van Dijks over het Heracles-doel. Castro heeft vervolgens weer alles behalve haast bij zijn (slechte) uittrap.

 6. 83

  Mike te Wierik van Heracles was in z'n upiie onderweg naar de goal, maar ook hij glijdt tijdens het uithalen uit. In de counter die volgt mikt Fischer op de handen van Bram Castro.

 7. 82

  Op balbezit wint Ajax vanavond, maar wat glijen betreft gaan beide ploegen gelijk op. het Arena-gras is niet best.

 8. 78

  Droste kreeg zijn kaart voor het net iets te ruw opvangen van Riechedly Bazoer.

 9. 77

  Bel Hassani probeert met een overstapje een medespeler vrij te zetten, maar Mike van der Hoorn voorkomt een gevaarlijk moment aan Heracles zijde.

 10. 77

  Gele kaart Wout Droste

 11. Ajax heeft dinsdag averij opgelopen in de jacht op de landstitel. De Amsterdammers slaagden er voor eigen publiek niet in een bres te slaan in de hechte defensie van Heracles Almelo: 0-0.

  Door het puntenverlies van Ajax kan concurrent PSV woensdag tot op één punt komen. Dan moet de landskampioen uit Eindhoven wel afrekenen met Excelsior. Net als in de vorige twee duels na de winterstop had Ajax alle moeite om echt goede kansen te creëren. Maar waar de ploeg tegen ADO Den Haag en Vitesse wel telkens een keer wist te scoren, lukte dat tegen Heracles niet.

  'Chinese muur'
  Dat had veel te maken met de defensieve instelling van de gasten. Heracles groef zich van meet af aan in. 'De Chinese Muur', noemde gelegenheidsaanvoerder Joël Veltman het kort na de wedstrijd. Spits Wout Weghorst was vaak de enige speler die op de helft van Ajax was te vinden. De kopsterke aanvaller kon echter zelden wat uitrichten met de lange halen die vanuit de verdediging kwamen, waardoor Ajax-doelman Jasper Cillessen zelden wat te doen kreeg.

  Pas na een kleine twintig minuten doken de Amsterdammers gevaarlijk op voor het vijandelijk doel. Daley Sinkgraven, die op het middenveld de voorkeur kreeg boven Donny van de Beek, mocht na een overstapje van Arek Milik ineens uithalen. Zijn schot was echter een prooi voor Heracles-doelman Bram Castro, die tien minuten later wel kansloos was op een poging van Riechedly Bazoer. Diens harde schot belandde echter in het zijnet.

  Geloof viel weg
  Ook na rust kwam Ajax er nooit echt lekker uit. Schoten van Anwar El Ghazi en Bazoer waren weliswaar hard, maar gingen recht op Castro af. Naarmate de tijd verstreek, leken de Amsterdammers er ook steeds minder geloof in te hebben dat de Almelose muur nog geslecht kon worden. Bovendien meldde Heracles zich steeds vaker aan de andere kant van het veld.

  Met onder anderen Lasse Schöne en Viktor Fischer als invallers, zette Ajax in het slotkwartier nog flink aan. Met name Fischer dook enkele minuten voor tijd nog een keer gevaarlijk op voor Castro, maar zijn poging werd geblokt.

Voorbeschouwing

Ajax begint het treffen met Heracles met Daley Sinkgraven op de plaats van Davy Klaassen. De aanvoerder is geblesseerd en werd de afgelopen twee wedstrijden vervangen door jongeling Donny van de Beek. Dinsdagavond mag Sinkgraven het echter proberen.

Maandag werd duidelijk dat Kenny Tete een enkelband in zijn rechtervoet heeft gescheurd en daardoor vermoedelijk de rest van het seizoen is uitgeschakeld. Dat is een flinke tegenvaller voor Ajax, want Tete is een van de betere spelers dit seizoen. De jonge verdediger verdrong Ricardo van Rhijn uit de basis. Tegen Heracles schuift Joël Veltman naar de plek van Tete op rechts. Het plekje dat daarmee vrij is gekomen in het centrum van de verdediging wordt ingevuld door Mike van der Hoorn.

De Boers collega John Stegeman van Heracles mist in de Amsterdam Arena de geblesseerden Tim Breukers, Dario Vujicevic en Bas Sibum. Stegeman kondigde vast aan niet veel te veranderen ten opzichte van het duel met De Graafschap (2-1-zege). 'We spelen tegen een topploeg, dat is voor ons een mooie uitdaging om te zien waar we staan. Het wordt een hele zware wedstrijd, Ajax verliest thuis bijna niet.'