live

Ajax laat winst liggen in hectisch Luik

Nabeschouwing

De tweede keus van Ajax heeft het trainer Peter Bosz donderdagavond in België weer wat lastiger gemaakt. Een veredelde B-ploeg van de Amsterdamse club bleek sterk genoeg om Standard Luik in de laatste groepswedstrijd van de Europa League in bedwang te houden: 1-1.

Anwar El Ghazi, weer in genade aangenomen na een ruzie met Bosz, scoorde in de 27ste minuut op fraaie wijze. Vijf minuten voor tijd viel de niet onverdiende gelijkmaker.

Ajax trad met liefst negen wijzigingen aan in vergelijking met de voorgaande competitiewedstrijd tegen FC Groningen (2-0). Van enige verzwakking in de linies was echter nauwelijks sprake. De jonkies van Bosz speelden in Luik frank en vrij met een gezonde aanvalsdrang. In de vorige groepswedstrijd tegen Panathinaikos (2-0), toen acht basisspelers bij Ajax rust kregen, maakte de jeugd van de Amsterdamse club ook al de nodige indruk.

Het duel in Luik kende een valse start. Na amper vijf minuten werden, kennelijk vanuit het vak met Nederlandse fans, brandende fakkels op het veld gegooid. Eén vuurpijl belandde in een tribune met Belgische supporters. Soortgelijke incidenten deden zich eind september in de eerste wedstrijd tussen beide clubs in de Arena (1-0) eveneens voor. Destijds moesten de Amsterdamse fans het ontgelden. Het leek in Luik daarom op een wraakactie.

Op gang
Na een korte onderbreking kwam het duel alsnog goed op gang. Doelman Diederik Boer, die de plaats mocht innemen van Andre Onana, voorkwam in de beginfase een achterstand voor Ajax. Met aanvoerder Davy Klaassen, terug van een schorsing, als gangmaker namen de bezoekers het initiatief na een kwartier over.

In de 25ste minuut was Klaassen heel dicht bij de openingstreffer. Zijn kopbal kon Corentin Fiore op de doellijn nog net keren. Kort daarna kwam Ajax alsnog op voorsprong. Donny van de Beek stuurde El Ghazi diep, die zonder dralen doeltreffend uithaalde (0-1).

Na de rust drong Standard wat meer aan, maar bleven de beste kansen voor Ajax. Abdelhak Nouri (twee keer) en Mateo Cassierra verzuimden 0-2 te maken. In de eindfase zorgde invaller Benito Raman met een rake kopbal nog voor 1-1, maar ook daarmee was de Belgische subtopper uitgeschakeld in de Europa League.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. 93

  Einde tweede helft! Met een gelijkspel (1-1) sluit Ajax de groepsfase van de Europa League af. Bedankt voor het volgen en tot het volgende duel van Ajax.

 2. 89

  Jemig, wat een kans! El Ghazi heeft de bal voor het intikken na een vlijmscherpe counter. Ziyech lag de bal voor hem klaar. Maar het blijft 1-1 door deze misser.

 3. 85

  GOAL! 1-1 Standard Luik! De kleine Benito Raman kopt voor zijn tegenstander Riedewald de bal binnen bij de eerste paal.

 4. 84

  Ajax gaat slordig met de mogelijkheden om. De ploeg van Peter Bosz krijgt met deze krappe voorsprong (0-1) zeeën van ruimte, maar doet er weinig mee. Cassierra mocht net vanaf zestien meter aanleggen, hij produceert een afzwaaier.

 5. 81

  Gele kaart Matthijs de Ligt. Hij is de derde speler van Ajax die een prent krijgt van de Schotse Arbiter.

 6. 79

  Abdelhak Nouri wordt vervangen door Hakim Ziyech.

 7. 78

  Gele kaart Adrien Trebel. Dijks is het slachtoffer.

 8. 77

  Terwijl Standard echt moet, krijgt Ajax de kansen. Op een inspeelpass van Van de Beek is het Nouri die zich vrij draait. Zijn schot gaat naast. Er ontstaan ruimtes in de Belgische achterhoede.

 9. 66

  Amin Younes wordt vervangen door Kasper Dolberg. Misschien kan de Deen de voorsprong van 0-1 uitbreiden.

 10. 66

  Edmilson Junior wordt vervangen door Beni Badibanga. Dat was de laatste wissel voor Standard.

Voorbeschouwing

Trainer Peter Bosz benut donderdag de uitwedstrijd van Ajax tegen Standard Luik om veel basisspelers rust te gunnen en andere voetballers aan het werk te zien.

"Maar de jongens die we laten spelen, zijn er allemaal klaar voor. Vervolgens zullen ze het moeten laten zien, '' zei de oefenmeester vlak voor de afsluitende training voor het laatste groepsduel in de Europa League.

Bosz wilde nog niet zeggen wie hij opstelt. In het vorige Europese duel tegen Panathinaikos gunde hij maar liefst acht basisspelers rust. Toch won Ajax, dat al zeker is van de groepszege, die wedstrijd met 2-0. Lasse Schöne en Davinson Sánchez krijgen zeker rust met het oog op de laatste twee competitieduels voor de winterstop met FC Twente en PSV. Daley Sinkgraven en Bertrand Traoré zijn nog geblesseerd.

Riechedly Bazoer ontbreekt omdat hij in de winterstop zo goed als zeker vertrekt. De kans is groot dat Kenny Tete, Jairo Riedewald en Mitchell Dijks zich weer eens mogen laten zien. Net als de zeventienjarige Matthijs de Ligt, die woensdag samen met Bosz op de persconferentie verscheen.

Volg het duel vanaf 20.30 uur hier live.