AMSTERDAM - Met een solide 2-0 zege op FC Utrecht heeft Ajax de competitie op goede wijze hervat. John Heitinga en Wesley Sneijder maakten uit moeilijke hoeken twee prachtige doelpunten. Met eenvoudige kansen had de ploeg echter meer moeite.''Het lijkt een zakelijke overwinning'', zei Henk ten Cate. En vervolgens noemde de trainer een paar gemiste kansen die de overwinning ontdeden van een zakelijk karakter. Want in de ogen van Ten Cate had zijn ploeg ten minste twee doelpunten meer moeten maken. En het waren Klaas-Jan Huntelaar en Tom de Mul die daarvoor hadden moeten zorgen.

Bij een 2-0 voorsprong miste de uitstekend spelende De Mul - terecht gehuldigd als man of the match - vanaf tien meter een open schietkans. Ten Cate: ''De Mul kwam de kleedkamer binnen met een groot pakket van de sponsor. Ik zeg tegen hem: 'Een doelpunt was nog een grotere beloning geweest voor je spel'."

Huntelaar miste bij een 0-0 stand. Hij schoot een voorzet van De Mul van dichtbij hard in, maar de spits had de pech dat de bewegende armen van doelman Michel Vorm de bal min of meer toevallig tegenhielden. Ten Cate: ''Die bal had er wel in gemogen."

Het was sowieso niet de middag van Huntelaar. Hoewel hij de hele wedstrijd mocht uitspelen, presteerde hij pover. Als afmaker kende hij weinig geluk - ook met een halve omhaal kreeg hij de bal niet tegen het net - en als aanspeelpunt kwam Huntelaar niet uit de verf.

Simpele voetbeweging

De experimenten tijdens het Zuid-Afrikaanse trainingskamp in aanmerking nemende, is het een kwestie van tijd dat Ryan Babel een keer de kans krijgt in de punt van de aanval. Dat de 20-jarige Amsterdammer daar de mogelijkheden voor heeft, toonde hij niet alleen in de oefenwedstrijd tegen Ajax Cape Town - een doelpunt - maar ook bij Ajax' tweede treffer, die al in de 21ste minuut viel.

Babel stond met de rug naar het doel en legde met een simpele voetbeweging af op de doorgelopen Sneijder, die werkelijk schitterend binnenschoot. Vanaf de linkerzijde van het strafschopgebied schoot Sneijder met de wreef van de rechtervoet strak in de kruising. De treffer zou over een jaar of wat wel eens kunnen terugkeren op een dvd-tje van Sneijders carriëre-overzicht.

Ook het eerste Amsterdamse doelpunt mocht er zijn. Al na elf minuten verlengde Gabri een voorzet van (alweer) De Mul af op Heitinga, die de bal in een keer meenam en met linkervoet vervolgens keurig in de verre hoek mikte.

Door de vroege treffers was het duel al snel ontdaan van spanning. FC Utrecht had in de eerste minuten kansjes (een klutsbal na een corner en een schot van Hans Somers), maar de ploeg miste in de Arena het gif dat in de eigen Galgenwaard altijd in wagonladingen voorradig is.

Geen supporters

Zondagmiddag moest de ploeg van Foeke Booy het stellen zonder een enkele meegereisde supporter. De Utrechtse fans waren verplicht een treincombi te nemen voor de wedstrijd in Amsterdam, maar daar was zo weinig animo voor dat de hele reis werd afgeblazen.

Desalniettemin was het knap dat Ajax zich na de wanvertoningen tegen Vitesse (24 december, 4-2 nederlaag) en NEC (30 december, 2-2) zo goed herpakte tegen een gerenommeerde tegenstander. ''Vorig seizoen nul punten tegen FC Utrecht, dit seizoen zes'', zei Ten Cate bondig, verwijzend naar de 3-2 zege van 1 oktober.

Ook het goede debuut van dribbelkoning Leonardo was een opsteker voor Ajax. In een half uur slalomde de Braziliaan een keer of vier soepeltjes door de Utrechtse defensie, zonder dat het overigens tot grote kansen leidde. Maar in een tamelijk stille Arena gaf 'Leo' er bij elke balaanname de toeschouwers een gevoel van hoop.

© Het Parool, 21-01-2007