Ajax is niet muzikaal, maar vals verkoopt ook

Het nummer Wij zijn Ajax van Ajax and Friends kwam deze week binnen op de derde plaats van de Mega Top 50. Songs over en door Ajax vormen een lange traditie.

Peter van Brummelen

Het idee is van Ryan Babel. Met twee matties bedacht de voetballer Wij zijn Ajax, een lied met een refrein dat erom vraagt massaal en heel hard te worden meegezongen, bij voorkeur op een voetbaltribune: 'Dicht bij huis of over zee, dragen wij de club steeds mee. Ajax zit voor altijd in ons bloed. Wij zijn Ajax. Wij zijn Aaaaaaaajax.'

Op het plaatje, waarvan de opbrengst is bestemd voor de Ajax Foundation, de goededoelenafdeling van de club, wordt dat refrein behalve door Ajacieden van nu en vroeger gezongen door een heel leger BN'ers, onder wie notoire Ajaxfans als Peter Beense, Dré Hazes en Victor Reinier.

De coupletten worden gerapt door Ryan Babel en zijn vrienden. En dat doet Babel, die zich als rapper van het pseudoniem Rio bedient, helemaal niet onverdienstelijk. Een muzikale Ajacied, die kenden we nog niet.

Dat spelers van het team gezamenlijk of individueel platen opnemen, is zeker niet nieuw, maar meestal klonken ze daarop als heel gebrekkige vocalisten.

Oei oei oei
Regelrecht vals zong Johan Cruijff op de in 1969 verschenen, door Peter Koelewijn geproduceerde single Oei oei oei (dat was me weer een loei). Op zijn website beschrijft Koelewijn hoe moeizaam de opnames verliepen: 'Johan kon niet zingen, kon de wijs niet houden, had geen ritmegevoel en barstte van de zenuwen.'

Pas na enkele cola-tics wist Cruijff die zenuwen te bedwingen. Hoe krakkemikkig Oei oei oei ook klonk, het nummer kwam wel op de 21ste plaats van de hitparade. In 1974, toen Cruijff bij FC Barcelona de rol van Verlosser speelde, werd het plaatje ook in Spanje uitgebracht. Gewoon met Nederlandse tekst, maar er werden er daar meer van verkocht dan hier.

Ajax Marsch
Ajaxplaatjes vormen een lange traditie, er zijn vele tientallen uitgebracht. Al in 1918, het jaar waarin Ajax voor het eerst landskampioen werd, verscheen De Ajax Marsch op plaat. Toen luidde de tekst nog 'Heil Ajax hup, rood-witte schare / Dapp're strijders fier en koen.' Na de oorlog werd het door de Duitsers besmette 'heil' gewijzigd in 'hup'. De Ajax Marsch werd diverse malen opgenomen, het laatst in 2011, toen het lied doordrong tot de Mega Top 50.

Gerard Cox vs. Johnny Jordaan en Tante Leen
Vanaf de tweede helft van de jaren zestig was er, gelijk oplopend met de grote (internationale) successen van de club. een ware hausse aan liedjes over Ajax. Veel daarvan werden gezongen door echt Amsterdamse artiesten als Tante Leen, Johnny Jordaan en Willy Alberti. Maar ook buiten Amsterdam pikten artiesten een graantje mee van de populariteit van de club.

Vader Abraham nam, al dan niet geassisteerd door zijn Zeven Zonen, diverse Ajaxnummers op en zelfs smartlappenkoning Johnny Hoes, een geboren Rotterdammer en overtuigd Feyenoordsupporter, zong heel hoerig de lof van Ajax. Zo niet beroeps-Rotterdammer Gerard Cox, die in 1970 de single Ajax is dood uitbracht. Johnny Jordaan en Tante Leen sloegen keihard terug met het nummer Ajax is niet dood.

Cruijff
Johan Cruijff is de meest bezongen Ajacied. Zeker toen hij wegging bij Ajax, leidde dat tot een stroom van plaatjes. Johan, ga niet weg! zongen Leo Bal en het Ajax Legioen, maar het mocht niet baten. Welkom in de Kuip heette vervolgens een plaatje van ene Rotterdamse Henkie.

Ajacieden die zelf platen opnamen, zijn behalve Cruijff onder anderen de broers Gerry en Arnold Mühren, Simon Tahamata, Marco van Basten, Frank Rijkaard en Ruud Gullit (met de reggaegroep Revelation Time). Het waren zoals gezegd meestal geen platen om muzikaal erg opgewonden van te raken.

De complete selectie van het seizoen 1992-1993 zong Ajax is oké en bereikte daarmee, hoe vals het nummer ook klonk, de dertiende plaats van de hitparade.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden