Sport Bewaar

Ajax-held Riedewald vestigt record

Jaïro Riedewald is de gevierde man bij Ajax na zijn winnende treffer tegen Roda.
Jaïro Riedewald is de gevierde man bij Ajax na zijn winnende treffer tegen Roda. © pro shots

Jaïro Riedewald beleefde zondag een droomdebuut met twee doelpunten voor Ajax tegen Roda JC. Hij was daarmee de jongst scorende debutant ooit in de eredivisie met 17 jaar en 104 dagen. Tot zondag had Jeroen Lumu dat record op zijn naam. Die was zeven dagen ouder toen hij op 15 september 2012 namens Willem II scoorde tegen FC Twente (2-6 verlies).

Riedewald was ook jonger dan Marco van Basten, die eveneens scoorde bij zijn debuut voor Ajax. De vermaarde spits, tegenwoordig trainer van sc Heerenveen, was op 3 april 1982 tegen NEC 17 jaar en 154 dagen oud.

Linksback Riedewald, die vorig jaar nog bij de B-junioren mocht voetballen, was niet de jongste doelpuntenmaker ooit voor Ajax in de eredivisie. Gerald Vanenburg (in 1981 met 17 jaar en 66 dagen) en Clarence Seedorf (in 1993 met 16 jaar en 361 dagen) waren jonger.

De jonge Amsterdammer schaart zich met zijn goals in zijn debuutwedstrijd in het rijtje namen Siem de Jong, Patrick Kluivert, Clyde Wijnhard, Ronald de Boer, Bryan Roy, Aron Winter, Marco van Basten, Frank Rijkaard en Johan Cruijff. Allen waren ook trefzeker namens Ajax tijdens hun eredivisiedebuut.