live

Ajax heeft hele kluif aan Excelsior maar wint toch

Eindstand: 3-1 
'23 S. de Jong (1-0)
'40 Van Duinen (1-1)
'57 Dolberg (2-1)
'86 Ziyech (3-1)

Nabeschouwing

Met gemengde gevoelens vierde Ajax voor eigen publiek een overwinning op Excelsior (3-1). Ajax heeft de achterstand op koploper PSV binnen vijf dagen gehalveerd tot vijf punten. Wel wordt het voor trainer Marcel Keizer steeds lastiger om een representatieve defensie op te stellen.

Komende zondag alweer vervolgt Ajax de titelrace met een bezoekje aan AZ, dat met twee dagen meer rust aan die ontmoeting begint. Keizer zal in de aanloop van dat duel flink moeten puzzelen op zijn defensie.

Van Daley Sinkgraven en Nick Viergever was al bekend dat ze voor de winterstop niet meer in actie zouden komen. De coach van Ajax kan voorlopig ook niet beschikken over Maximilian Wöber, die met een brancard van het veld moest.

Defensieve problemen
Daarbij kreeg Joël Veltman tegen Excelsior een vijfde gele kaart waardoor hij geschorst is voor het duel in Alkmaar. Keizer verving Wöber door Mitchell Dijks, die hij eigenlijk al had afgeschreven. De negentienjarige Deyovaisio Zeefuik lijkt de aangewezen persoon om zondag de taken voor de geschorste Veltman waar te nemen.

Als het aan trainer Keizer had gelegen dan had hij dezelfde spelers het veld ingestuurd als zondag tegen PSV. Lasse Schöne moest echter een schorsing uitzitten, waardoor een plaats op het middenveld vrijkwam voor Siem de Jong, die in de 23e minuut op de goede plaats stond na een mooie actie van David Neres (1-0).

Krachtsverschil
De openingstreffer was een logisch gevolg van het krachtsverschil tussen beide ploegen. Excelsior kwam niet veel verder dan verdedigen maar kwam na veertig minuten wel op gelijke hoogte. Doelman André Onana voorkwam nog dat Anouar Hadouir scoorde, maar was kansloos op de rebound van Mike van Duinen (1-1).

Ook na rust vocht Excelsior voor wat het waard was. Doelman Theo Zwarthoed kreeg nog een hand tegen een kopbal van Veltman en zag Siem de Jong op de paal schieten. Hij was in de 57e minuut kansloos toen Kasper Dolberg een strafschop mocht nemen nadat Hicham Faik hands had gemaakt (2-1). In de slotfase bekroonde Hakim Ziyech een goede wedstrijd door na 49 mislukte pogingen eindelijk eens een vrije trap voor Ajax te verzilveren.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. 93

  Einde tweede helft!

 2. 91

  Ryan Koolwijk wordt vervangen door Dogucan Haspolat

 3. 92

  Kluivert heeft z'n avond niet. Stoomt opnieuw op na een pass van Ziyech maar schuift naast.

 4. 89

  Frenkie de Jong opent heerlijk op Kluivert, die Fortes omspeelt maar via Zwarthoed over schiet. Corner voor Ajax.

 5. 88

  David Neres wordt vervangen door Carel Eiting

 6. 87

  Fijne vrije trap van Ziyech. Door de muur van Excelsior heen en onhoudbaar voor Ziyech.

 7. 85

  Doelpunt Hakim Ziyech

 8. 84

  Gele kaart Mike van Duinen

 9. 83

  Hele goede aanval van Excelsior. Massop geeft voor op Messaoud die via de knie van Veltman naast kopt. Corner die volgt weet Ajax weer weg te werken.

 10. 82

  Ajax heeft absoluut het overwicht maar drukt dat niet uit in een beslssingstreffer. Ziyech staat wel heerlijk te voetballen.

Voorbeschouwing

Waar Ajax afgelopen zondag nog op dertien punten afstand van koploper PSV had kúnnen komen, zijn de kaarten woensdag in de Johan Cruijff Arena heel anders geschud. De Eindhovenaren werden zoals bekend zondag overklast en verloren gisteren in Groningen bovendien opnieuw punten. 

Zo kan Ajax PSV bij winst dus tot vijf punten naderen en zich naast AZ op plaats twee van de Eredivisie nestelen. Dat gebeurt opnieuw zonder Amin Younes. De Duitser ontbrak ook al tegen PSV. Terwijl hij juist op de weg terug leek na een knieblessure is hij donderdag voor een nieuw onderzoek naar het ziekenhuis gegaan. Waarvoor hij onderzocht is, is onduidelijk. 

Mitchell Dijks en Joël Veltman zitten wel weer bij de wedstrijdselectie. Nieuw daarin is Noussair Mazraoui, die voor het eerst geselecteerd is en de geschorste Lasse Schöne vervangt.