UPDATE

Ajax en Cambuur sturen elkaar de rekening na rellen

Ajax en Cambuur willen elkaar aansprakelijk stellen voor de kosten die zijn gemaakt na de rellen afgelopen zondag in Amsterdam. Cambuur wil dat de fans worden gecompenseerd, Ajax wil geld zien om vernielingen te repareren.

Maarten van Dun
null Beeld anp
Beeld anp

De Mobiele Eenheid (ME) moest er zondag in Amsterdam aan te pas komen om supporters van Ajax en SC Cambuur in toom te houden. Bij de Arena trokken agenten van de ME hun vuurwapens om Ajaxfans op afstand te houden. Een Friese supporter zou zwaargewond zijn geraakt.

Volgens de politie was het voorafgaand aan de wedstrijd eerst onrustig op de Nieuwmarkt. Daar raakten supporters van SC Cambuur slaags met de harde kern van Ajax.

Nieuwmarkt
Enkele honderden Cambuur-supporters waren op eigen gelegenheid naar Amsterdam gekomen. Op de Wallen sloten enkele kroegen de deuren om de Friese supporters buiten te houden. Volgens een politiewoordvoerder liep de situatie uit de hand toen een groep Ajaxsupporters verhaal kwam halen. Dat leidde tot een korte schermutseling. Met een charge wist de Mobiele Eenheid de supportersgroepen uit elkaar te houden.

De politie heeft de Cambuurfans kort voor de wedstrijd naar de Amsterdam Arena begeleid. Met de metro werden de Cambuurfans naar het stadion gebracht. Ze moesten uitstappen bij de metrohalte Strandvliet. Vanaf daar moesten ze lopend naar het stadion, langs het supportershome van Ajax, waar op dat moment honderden Ajaxfans bijeen waren.

Zwaargewond
De Cambuurfans werden met bierflesjes en stenen bekogeld. Volgens nog onbevestigde berichten zou een Cambuurfan daarbij zwaargewond zijn geraakt aan zijn gezicht. Drie Friese supporters zouden zijn opgenomen in het ziekenhuis. Dat melden lokale media uit Leeuwarden.

Bij het stadion is wel een treinstation speciaal voor de fans van de bezoekende ploeg, maar een metro kan daar niet stoppen. Meestal moeten bezoekende fans gebruik maken van een zogenaamde combiregeling, waarbij zij verplicht met de trein naar het stadion worden gebracht.

De fans van Cambuur hoefden niet met een combiregeling te reizen, omdat de wedstrijd niet als risicowedstrijd werd beschouwd. Het is een zogenaamde Categorie A-wedstrijd, wat betekent dat supporters van het uitspelende team vrij mogen reizen. Waarom de politie de fans met de metro naar het stadion heeft gebracht en niet met de trein, is nog niet duidelijk.

Eenmaal bij het stadion werd een grote groep Cambuurfans de toegang tot het stadion ontzegd. Die groep werd meerdere keren aangevallen door Ajaxfans. Daarbij moest de politie telkens optreden.

In de rust van de wedstrijd trokken leden van de harde kern van Ajax opnieuw het stadion uit om de confrontatie te zoeken met de Cambuurfans, die even verderop door de politie waren bijeengebracht.

Dreigend
De Mobiele Eenheid moest ingrijpen om een vechtpartij te voorkomen. Een flinke groep Ajaxsupporters probeerde door de linie van de ME te breken om de Cambuurfans te bereiken. Daarbij werd de situatie zo dreigend dat agenten hun vuurwapens trokken om de Ajaxhooligans op afstand te houden. Er zijn geen waarschuwingsschoten gelost.

Dat agenten hun wapens hebben moeten trekken duidt er volgens een woordvoerder op dat de situatie 'behoorlijk heftig' is geweest. Gedurende de dag zijn 12 mensen aangehouden, onder wie tien Friezen. Zeven van hen zitten nog vast wegens openlijke geweldpleging. Anderen zijn met een boete heengezonden, voor het beledigen van agenten of het schreeuwen van discriminerende teksten.

Cambuur wil een onderzoek naar de rellen, zo schrijft de club op de website. In elk geval wil de club dat de meegereisde supporters financieel schadeloos worden gesteld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden