live

Ajax domineert en wint eerste duel tegen Schalke

Een superieur Ajax heeft donderdagavond een aardige stap richting de halve finales van de Europa League gezet.

Nabeschouwing

Het elftal van Peter Bosz was zoveel beter dan Schalke 04 dat het zichzelf nog mocht verwijten dat het slechts met twee treffers van Davy Klaassen afstand wist te nemen (2-0).

Gelet op het veldoverwicht en het aantal kansen had Ajax de Duitsers een nederlaag van vier of vijf doelpunten verschil moeten bezorgen. Zoals wel vaker dit seizoen kende de formatie uit de hoofdstad echter problemen om een groot overwicht in doelpunten te vertalen.

Strafschop
De thuisploeg koos tegen Schalke vol voor de aanval en dwong de tegenstander voortdurend terug rond het eigen strafschopgebied. Toch had Ajax een makkelijk gegeven strafschop nodig om op voorsprong te komen.

Amin Younes voelde een been van Alessandro Schöpf en verdiende een penalty door gretig naar de grond te duiken. Klaassen eiste de bal op en scoorde in de 23e minuut vanaf elf meter op een manier die aan Johan Neeskens in zijn beste tijden deed denken (1-0).

Groot gemak
Schalke wist zich geen raad met de offensieve speelwijze van de nummer twee van de eredivisie. De bezoekers uit Gelsenkirchen verschenen maar sporadisch op de helft van de tegenstander en wisten niet hoe ze de beweeglijke Bertrand Traoré moesten aanpakken.

De huurling van Chelsea kreeg nog de voorkeur boven de net van een blessure herstelde centrumspits Kasper Dolberg. Hij was voortdurend aanspeelbaar en draaide met groot gemak weg bij zijn tegenstanders.

Derde doelpunt
Met Donny van de Beek op de positie van de geschorste Lasse Schöne en de zeventienjarige Justin Kluivert op de rechterflank bleef Ajax jacht maken op een tweede treffer. Davinson Sánchez was dichtbij succes maar raakte de lat. Het tweede doelpunt van Ajax kon maar niet uitblijven en viel uiteindelijk na 52 minuten toen Klaassen een voorzet van Kluivert vol op zijn wreef nam (2-0).

De aanvoerder bracht Schalke met zijn tweede treffer zo aan het wankelen dat het een klein wonder was dat er geen derde doelpunt viel. Traoré en Younes verschenen vrij voor de doelman en Van de Beek zag zijn inzet op de lat belanden. Zo mag Schalke nog een sprankje op voor de return van volgende week koesteren.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. 93

  Het zit erop! Ajax domineert en wint in de eerste wedstrijd van de kwartfinale in de Europa League tegen Schalke 04. Het wordt in de Arena 2-0, maar er hadden nog veel meer doelpunten kunnen vallen.

 2. 88

  Ook invaller Neres gaat in de aanval, maar komt niet tot een schot. Hij behoudt de bal terwijl hij door de zestien dribbelt, maar laat zich daarna te opzichtig neervallen.

 3. 89

  Het levert Neres een gele kaart op vanwege een schwalbe.

 4. 88

  Donny van de Beek is moegestreden en heeft last van kramp en wordt naar de kant gehaald. Frenkie de Jong mag de laatste minuten volmaken.

 5. 87

  En Benjamin Stambouli gaat eveneens op de bon nadat hij daartegen protesteerde. Nog een paar minuten speeltijd.

 6. 87

  Thilo Kehrer krijgt geel na het vastpakken van Younes.

 7. 83

  Schalke gaat nog maar eens wisselen: Daniel Caligiuri wordt vervangen door Jevgen Konopljanka.

 8. 80

  En wéér voorkomt de Duitse doelman een doelpunt, dit keer een kopkans voor Viergever.

 9. 78

  Ajax zet aanval na aanval op en laat de Duitsers sidderen wanneer ze weer op het doel van Fährmann afstevenen. De doelman staat alleen steeds juist en weet te redden, zo ook een kans voor Traoré nu.

 10. 77

  Oef! Onderkant lat voor Van de Beek, die de bal maar niet in het net weet te krijgen vanavond. Eerder daarvoor lukt het ook Younes opnieuw niet.

Voorbeschouwing

Het elftal van trainer Peter Bosz ontvangt de Duitsers vanaf 21.05 uur in een uitverkochte Arena.

Het is voor het eerst sinds 2003 dat Ajax weer bij de laatste acht clubs in een Europees toernooi zit. De Amsterdammers drongen donderdag dankzij een 2-0-zege op FC Kopenhagen door tot de kwartfinales.

Grote vraag is of de coach van Ajax meteen weer een beroep doet op Kasper Dolberg. De Deen is hersteld van een liesblessure die hem een maand aan de kant hield.

Met Bertrand Traoré als centrumspits scoorde Ajax vorige week maar liefst elf keer in drie competitieduels.

Lasse Schöne is geschorst voor het eerste duel van zijn ploeg om een plaats bij de laatste vier in de Europa League. Donny van de Beek is zijn verwachte vervanger.

Opvallend is dat Frenkie de Jong wel en Jairo Riedewald niet bij de selectie zit. Beide spelers zijn als centrale middenvelder inzetbaar.

Ajax verwacht het spel te moeten maken tegen de nummer tien van de Bundesliga, waar Klaas-Jan Huntelaar vermoedelijk weer op de bank zit.

De return tussen beide ploegen staat voor volgende week donderdag in Gelsenkrichen op het programma.