Ajax-directie maandenlang bedreigd door zaakwaarnemer

Voetbalmakelaar Stefano van D. zou de directie van Ajax bijna een jaar stelselmatig hebben bedreigd en gestalkt. Ajax heeft aangifte gedaan.

Technisch directeur van Ajax Marc Overmars en algemeen directeur Edwin van der Sar Beeld ANP
Technisch directeur van Ajax Marc Overmars en algemeen directeur Edwin van der SarBeeld ANP

'Mark my words', staat volgens justitie in één van de berichten die van D. de Ajaxbestuurders stuurde. 'Na 12 maanden vernederen ga ik jou live laten zien wie jullie denken kapot te maken'. Van D. wordt ervan verdacht dat hij Marc Overmars, Edwin van der Sar en Jeroen Slop bestookte met whatsapp- en emailberichten, en dat hij de directieleden thuis en op sportcomplex De Toekomst opgezocht.

Van D. refereert in de berichten aan zijn tijd in een jeugdgevangenis, waar hij naar eigen zeggen leerde dat wie niet wil horen, zal voelen. 'Ik heb al eens 4 jaar opgesloten gezeten en als het moet dan doe ik dit zo weer. Jammer dat het zo moet gaan.'

Aangifte
Een woordvoerder van Ajax laat weten dat meerdere bestuurders van de club zijn "lastiggevallen" door Van D., en dat daarom op zeker moment aangifte van bedreiging en stalking tegen hem is gedaan. Over een motief van de spelersmakelaar wil de club nog niets zeggen. Dat komt mogelijk aan bod wanneer de zaak voor de rechter komt. Voor aanstaande woensdag staat de eerste pro-formazitting op de rol.

Van D. doet de vermeende bedreigingen zelf af als 'zakelijk geschil', laat zijn advocaat Gerald Roethof schriftelijk weten. Een civiele procedure was daarom genoeg geweest, vindt de raadsman. Volgens Roethof ligt de zaak veel genuanceerder dan justitie voorstelt. Nu Van D. zich voor een strafrechter moet melden, wil Roethof Overmars, Van der Sar en Slop oproepen als getuigen. De advocaat zal woensdag pleiten voor uitstel van de zaak, zodat meer onderzoek gedaan kan worden.

In de berichten heeft Van D. het over zijn stiefzoon, die in zijn ogen 'kapot' is gemaakt door de club. 'Ik kom je vroeg of laat tegen op straat, de supermarkt of de hockeyclub. (...) Ik ga hetzelfde doen bij jullie kinderen.' De bekendste speler wiens zaken Van D. behartigt, is Mees de Wit (20). Die is voor zover bekend niet de stiefzoon van Van D.

De aanvaller speelt sinds de zomer van vorig jaar voor Sporting Portugal, nadat Jong Ajax-trainer Michael Reiziger hem ruim een half jaar eerder uit de selectie zette. In die periode, oktober 2017, begonnen volgens Het Openbaar Ministerie (OM) de bedreigingen aan het adres van de directie van Ajax. De Wit heeft inmiddels een andere zaakwaarnemer.

Masterboys
Het is niet voor het eerst dat Van D. in verband wordt gebracht met bedreiging. In 2011 kreeg hij een gebiedsverbod van een half jaar voor het stadsdeelkantoor in Oost, vanwege ernstige dreigementen met fysiek geweld. 'De dreigementen liepen zo hoog op dat wij niet langer voor de veiligheid van onze ambtenaren konden instaan,' zei een woordvoerder toen.

In 2012 raakte hij in opspraak na een vermeende dreigmail aan het adres van stadsdeelvoorzitter van Zuidoost Marcel La Rose (PvdA). Die had geweigerd subsidie te geven aan Masterboys, een voetbalteam waarmee Van D. straatjeugd op het rechte pad probeerde te houden. Vanwege het liefdadigheisdproject nomineerde Het Parool hem in 2010 nog voor de titel Amsterdammer van het jaar.

Omdat het OM niet voldoende bewijs wist te verzamelen, is Van D. nooit vervolgd voor de vermeende bedreiging van La Rose. Masterboys doekte hij een jaar na de rel in Zuidoost op wegens 'te weinig inkomsten'.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden