Live

Ajax dankzij hattrick Sigthorsson langs NAC

Ajax beleefde zaterdag een gewenste voorbereiding op de krachtmeting met Apoel Nicosia in de Champions League. De formatie uit Amsterdam won vrij eenvoudig bij NAC Breda (2-5) en zag spits Kolbeinn Sigthórsson driemaal scoren.

Beeld anp

Doelpunt Kolbeinn Sigthórsson

Aleksandar Damcevski wordt vervangen door Mats Seuntjens

Anwar El Ghazi wordt vervangen door Arkadiusz Milik

Kingsley Boateng wordt vervangen door Jeffrey Sarpong

Isak Ssewankambo wordt vervangen door Sepp De Roover

Doelpunt Stipe Perica

Doelpunt Joël Veltman

Lucas Andersen wordt vervangen door Ricardo Kishna

Doelpunt Stipe Perica

Gele kaart Lucas Andersen

Gele kaart Joeri de Kamps

Gele kaart Rémy Amieux

Doelpunt Kolbeinn Sigthórsson

Doelpunt Kolbeinn Sigthórsson

Doelpunt Ricardo van Rhijn

De IJslander vierde zijn eerste competitietreffers van dit seizoen als besluit van een week waarin zijn concurrent Arkadiusz Milik maar liefst zes keer scoorde tegen de amateurs van JOS Watergraafsmeer. Sigthórsson trof niet alleen drie keer doel, maar speelde ook een goede wedstrijd, ondanks een gemiste strafschop.

De wedstrijd begon een kwartier later omdat Ajax vanwege een lange file veel te laat in Breda arriveerde. Bij de club uit Amsterdam waren ze op de hoogte van aangekondigde wegwerkzaamheden aan de A27. De politie raadde het Ajax echter af om met spelers en supporters via Rotterdam naar Brabant te rijden.

Ajax kwam ook langzaam op gang in de wedstrijd, maar na de openingstreffer van Ricardo van Rhijn in de 27e minuut raakte de regerend kampioen alsnog op toeren. De rechtsback, vorige week al succesvol tegen Feyenoord, verraste doelman Jelle ten Rouwelaar met een afstandsschot (0-1).

Nog geen 3 minuten later leidde Ajax met 0-2, na een prachtige aanval over de linkerflank. Nicolai Boilesen trapte de bal zo nauwkeurig voor het doel dat Sigthórsson alleen maar zijn voet hoefde uit te steken. De IJslander schatte vlak voor rust een gevoelig balletje van Davy Klaassen ook juist in (0-3).

Zo liet Sigthórsson van zich horen nadat de Poolse spits Milik in het bekerduel met JOS nadrukkelijk naar een basisplaats had solliciteerde. De IJslander bedankte trainer Frank de Boer voor het vertrouwen en leek in het shirt van Ajax eindelijk weer eens op de aanvaller die in de nationale ploeg vaak indruk maakt.

Sigthórsson mocht zich wel aanrekenen dat hij het duel kort na rust niet helemaal besliste. Hij miste eerst een strafschop en schoot even later van dichtbij over. Dat gaf Stipe Perica de gelegenheid om het duel weer even van spanning te voorzien (1-3). De spits van NAC scoorde nog een keer nadat Joël Veltman voor 1-4 had gezorgd. Het laatste woord was echter voor Sigthórsson, die vlak voor het einde voor de derde keer scoorde.

Beeld anp

De wedstrijd is afgelopen. Ajax wint met 2-5 neemt drie punten mee naar Breda door goals van Ricardo van Rhijn, Kolbein Sigthorsson (3x) en Joel Veltman.

Einde tweede helft!

En weer een doelpunt voor Ajax! Sigthorsson maakt de 2-5 heeft zijn hattrick te pakken. Net als bij de tweede goal zit Ten Rouwelaar er niet goed bij en kan de IJslander profiteren door in de korte hoek te schieten.

NAC geeft nog niet op en blijft aanvallen. Perica kopt een corner hard in, maar die wordt van de lijn gehaald door Van Rhijn. Er is echter al gefloten voor een overtreding van Perica die Veltman omver duwt.

Het blijft een heerlijke wedstrijd om naar te kijken. Nu weer is het Ajax dat dichtbij een doelpunt is. Kishna schiet na een mooie actie echter op de paal.

Doelpunt NAC. Perica speelt zich prima vrij in de zestien en haalt succesvol uit (2-4). Nog een kwartier te gaan.

Ajax scoort (1-4). Nu is het Veltman die scoort uit een corner van Kishna. Hij krijgt de bal voor de voeten na goed doorkoppen van Klaassen.

Goal NAC. Stipe Perica kopt een vrije trap achter Cillessen. Ajax maakt het zichzelf onnodig lastig.

Sigthorsson krijgt meteen de kans om zijn gemiste penalty goed te maken, maar hij schiet uit een lastige hoek over.

Ajax mist een penalty. Sigthorsson ontneemt zichzelf een hattrick door (kilo)meters over te schieten.

Joeri de Kamps helpt zijn oude ploeg door Andersen in de zestien te haken. Penalty!

Klaassen geeft wederom een prima steekbal op Sigthorsson, die Ten Rouwelaar omspeelt. De bal belandt in het zijnet.

Vlak daarna is het El Ghazi die aan de andere kant gevaarlijk is namens Ajax. Zijn harde schot gaat een centimetertje of tien naast.

NAC is ondanks de tussenstand sterk uit de kleedkamer gekomen. Ssewankambo komt er weer makkelijk langs op rechts en haalt uit. De bal wordt geblokkeerd voordat 'ie bij Cillessen belandt.

Tweede helft begonnen

Beide ploegen zijn ongewijzigd uit de kleedkamers gekomen. Ajax trapt af voor de tweede helft.

Tijd voor thee. Ajax gaat voor de tweede keer in drie dagen rusten met een 0-3 voorsprong. Ietwat geflatteerd deze keer, want aan het begin van de eerste helft van het NAC dat de kansen kreeg.

Einde eerste helft

En Sigthorsson maakt z'n tweede! Hij werkt een prachtige steekbal van Klaassen in de korte hoek. Wederom een prima goal van de IJslander, die zo lang niet wist te scoren.

NAC lijkt na de twee goals van Ajax een beetje de weg kwijt. Van het sterke spel aan het begin van de eerste helft is weinig meer te zien. Het is nu Ajax dat aan zet is.

De meegereisde Ajaxsupporters hebben het prima naar hun zin. 'JOS was stukken beter', zingen ze.

Het was voor Sigthorsson overigens zijn eerste competitiedoelpunt in 838 minuten.

Goal voor Ajax! Dat gaat snel. Boilesen geeft vanaf links voor op Sigthorsson, die de bal met een volley achter Ten Rouwelaar schiet. Prachtige goal.

Ajax scoort! Weer via Ricardo van Rhijn, die van grote afstand uithaalt. Ten Rouwelaar stond erbij en hij keek ernaar.

NAC krijgt een vrije trap nadat El Ghazi een duw geeft aan Tighadouini. De bal wordt door Cillessen met de vingertoppen over het doel geduwd. De scheidrechter heeft dat niet gezien en dus krijgt NAC geen corner.

Aardige aanval van Ajax. Andersen steekt met grote snelheid met middenveld over. Zijn steekpass is helaas net te hard voor El Ghazi.

Andersen ging zojuist in de zestien een duel aan met Ssewakanbo, maar werd kinderlijk makkelijk opzij gezet. Hij komt duidelijk kracht tekort.

Inmiddels is de bal alweer aan de andere kant, waar Perica te midden van vier Ajacieden kan uithalen. Cillessen moet zich strekken, maar zit er goed bij.

Na een zwakke eerst tien minuten begint Ajax wat sterker te spelen. El Ghazi gaat erlangs op rechts, geeft voor op Klaassen, maar zijn halve omhaal gaat ver over.

De wedstrijd golft op en neer. Gelijk weer een kans voor NAC. Van Rhijn speelt de bal te kort, waardoor de thuisploeg er ineens makkelijk uit kan komen. Gelukkig voor de Amsterdammers stond Perica buitenspel.

Ajax versiert de eerste corner nadat een schot van El Ghazi wordt geblokt. De bal wordt door de thuisploeg weggewerkt, maar is meteen weer in het bezit van Ajax.

NAC probeert het eens vanaf links, maar de voorzet van Tighadouini belandt in de handen van Cillessen.

Meteen daarna weet NAC een aardige aanval op te zetten. Falkenburg combineert met Perica en kan uithalen, maar zijn (zwakke) schot gaat naast.

De eerste aanval komt van Ajax. El Ghazi gaat er makkelijk langs op rechts en geeft voor op Van Rhijn. Zijn zwakke schot zweeft richting de bovenhoek, maar Ten Rouwelaar heeft hem zonder problemen.

Aftrap eerste helft!

En we zijn los! NAC heeft zojuist afgetrapt voor de wedstrijd tegen Ajax.

Davy Klaassen speelt vanavond overigens als linkermiddenvelder. Thulani Serero schuift daardoor op naar rechts. Volgens Ronald de Boer heeft dat te maken met de kwaliteiten van Joeri de Kamps. Die speelde jarenlang bij Ajax, maar vertrok in mei 2014 naar NAC Breda.

Nog wat leuke feitjes (we moeten wat nu de wedstrijd later begint):
- Frank de Boer verloor als Ajax-trainer nog nooit van NAC. Onder leiding van De Boer won Ajax zeven keer en bleef de wedstrijd twee keer onbeslist.
- Ajax is de enige club in de Eredivisie die dit seizoen voor rust nog geen treffer incasseerde.
- NAC scoorde drie jaar geleden voor het laatst tegen Ajax.

Lasse Schöne zal niet meedoen tegen NAC. Hij heeft nog te veel last van een liesblessure. Nicolai Boilesen krijgt vanavond ondanks zijn ongelukkige actie tegen Paris Saint Germain opnieuw het vertrouwen van De Boer. De trainer vond dat Boilesen het tegen Feyenoord goed had gedaan.

Volgens de statistieken hoeft het voor Ajax geen lastig avondje NAC te worden. De Amsterdammers wonnen al 70 keer van de Bredanaren; de thuisploeg ging er 9 keer met de zege vandoor. De laatste overwinning thuis tegen Ajax boekte NAC op 21 september 2003.

Opstelling Ajax: Cillessen; Van Rhijn, Veltman, Moisander, Boilesen; Klaassen, Viergever, Serero; El Ghazi, Sigthórsson, Andersen.
De wissels zijn: Boer, Van der Hoorn, Duarte, Kishna, Milik, Denswil, Zimling.

Opstelling NAC Breda: Ten Rouwelaar; Ssewankambo,Drost, Damcevski, Amieux; Falkenburg, De Kamps, Matic; Boateng, Perica, Tighadouini

Goedenavond en welkom bij het liveblog van de wedstrijd NAC - Ajax. Het duel begint een kwartier later, omdat de spelersbus van Ajax in de file stond. Vanaf 18.45 uur houden we u graag op de hoogte van alle gebeurtenissen in het Rat Verlegh Stadion.

In Breda kan het zeker tijdens avondwedstrijden hectisch zijn. Ajax moet vanavond tonen dat de wijze waarop Feyenoord over Ajax heenliep, een incident is geweest.

Het was prettig dat de Amsterdamse club woensdag tegen JOS/Watergraafsmeer het geschonden zelfvertrouwen een beetje kon oppoetsen. Ajax won met 9-0 van de hoofdklasser. Arek Milik scoorde zes keer, maar hij heeft nog geen basisplaats afgedwongen, zei De Boer. In de nabespreking van het duel met Feyenoord kaartte De Boer aan dat zijn spelers níet deden waar de trainer al vier jaar op hamert: verzorgd positiespel.

Blikvernauwing
De Boer polste de mening van zijn spelers over de oorzaak daarvan, al had hij er zelf uiteraard ook een idee over. Zowel technische staf als spelers waren het erover eens dat de pressie van Feyenoord uiteindelijk zorgde voor blikvernauwing bij Ajax. Nadat de spelers onder druk een paar fouten hadden gemaakt bij het positiespel, gingen ze in paniek lange ballen spelen.

'Je moet het niet zo doen zoals je tegenstander wil dat je het doet, want dan geef je hun het gevoel dat ze gewonnen hebben,' zei De Boer over de peer naar voren. 'Maar net als in het gewone leven gaat er in het voetbal veel om in het hoofd. Dat maakt voetbal en ook het normale leven zo gecompliceerd.'

'Zelfvertrouwen bepaalt misschien wel negentig procent van wat een team en een speler kunnen laten zien,' zei De Boer. 'Dus je moet laten zien waar je goed in bent. Wij zijn goed in positiespel en dan moet je dat dus ook laten zien. En als het een keer niet lukt, moet je het toch blijven doen.'

Vertrouwen in Boilesen
Lasse Schöne zal niet meedoen tegen NAC. Hij heeft nog te veel last van een liesblessure. De Deense aanvaller zal maandag wél meereizen naar Cyprus, waar Ajax dinsdag in de Champions League speelt tegen Apoel Nicosia. Daar wordt bekeken of Schöne fit genoeg is. Nicolai Boilesen krijgt vanavond ondanks zijn ongelukkige actie tegen Paris Saint Germain opnieuw het vertrouwen van De Boer. De trainer vond dat Boilesen het tegen Feyenoord goed had gedaan, met uitzondering van één actie van Elvis Manu.

Niklas Moisander is mogelijk bezig aan zijn laatste maanden bij Ajax. De Fin heeft een aflopend contract en Ajax zal bekijken of hij in de winterstop kan worden verkocht. Nick Viergever, Stefano Denswil en Jairo Riedewald kunnen hem vervangen.

(Door: Jop van Kempen)

Beeld anp
Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden