Ajax bekert door na eenvoudige winst op Go Ahead

Met speels gemak is Ajax doorgedrongen tot de achtste finales van de KNVB-beker. De nummer twee van de eredivisie liet Go Ahead Eagles kansloos in een met ruim 40.000 toeschouwers goed gevulde Johan Cruijff ArenA: 3-0. Lees in dit blog het wedstrijdverslag nog eens terug.

Zakaria Labyad stuit op de muur van Go Ahead Eagles in de eerste helft. Beeld anp
Zakaria Labyad stuit op de muur van Go Ahead Eagles in de eerste helft.Beeld anp

Weinig basisspelers
David Neres krijgt de afgelopen weken weinig speeltijd bij Ajax omdat trainer Erik ten Hag vindt dat Dusan Tadic, Hakim Ziyech en Donny van de Beek een hoger rendement halen. De Braziliaan opende in de 35e minuut de score (1-0). Hij trof doel op aangeven van een gretige Zakaria Labyad, die drie minuten later zelf doel trof (2-0).

Klaas-Jan Huntelaar tekende in de 63e minuut na een goede voorzet van Rasmus Kristensen voor 3-0. Ten Hag greep het bekerduel aan om veel voetballers rust te gunnen. Van alle basisspelers verschenen alleen Daley Blind, Lasse Schöne en Donny van de Beek ook afgelopen zondag aan de aftrap voor het thuisduel met Feyenoord (3-0).

André Onana, Hakim Ziyech, Dusan Tadic, Frenkie de Jong en Nicolás Tagliafico kregen een snipperdag en zaten niet eens bij de selectie. Matthijs de Ligt en Kasper Dolberg mochten in de loop van de tweede helft nog invallen. Zo konden ook Blind en Van de Beek nog een beetje rust nemen.

Spelvreugde
De wedstrijd was toen allang gespeeld. Go Ahead Eagles, koploper van de eerste divisie, kon het de thuisploeg geen moment lastig maken. De bezoekers schoten zelfs geen enkele keer op doel. Ajax speelde in een hoog tempo en straalde veel spelvreugde uit.

Zo blijft het elftal van coach Ten Hag voorlopig actief op drie fronten, in tegenstelling tot PSV dat dinsdag verrassend met de tweede keus verloor van RKC Waalwijk (2-3). Het is ook al even geleden dat Ajax echt succesvol was in de KNVB-beker. De club won het toernooi acht jaar geleden voor de achttiende en laatste keer.

De ploeg van Erik ten Hag kwam tegen Go Ahead Eagles nauwelijks in de problemen eenvoudig met 3-0. Het was eenrichtingsverkeer in de Johan Cruijff Arena.

Ajax maakte geen enkele fout en blijft op drie fronten actief dit seizoen. In de eredivisie, de Champions League en in de beker.

De grootste kans voor Go Ahead misschien wel. Spits Thomas Verheijdt kopt door, het strafschopgebied in. Uit de draai moet Orhan Dzepar, helemaal vrij, schieten, maar hij raakt de bal niet goed genoeg.

Dat dit de grootste kans was voor de club uit Deventer in de tweede helft zegt eigenlijk wel genoeg.

Daar is David Neres weer met een mooie actie. Hij krijgt de bal aangespeeld, draait de bal door de benen bij Julius Bliek. Zijn schot belandt echter in het zijnet.

Even daarna probeert Kristensen het ook vanaf rechts met een volley. Ternauwernood schiet hij over.

Kevin Blom geeft Perr Schuurs geel. Nadat hij vasthoudt bij Pieter Langedijk. De invaller gaat naar de grond.

Dan de voorzet. Van Jeff Stans. Die brengt keeper Lamprou in de problemen, kan de bal niet klemmen. Toch kan Ajax uitverdedigen en een counter opzetten. Mitchell Bakker stoomt wederom op, maar doet te weinig en geeft te laat pas een voorzet op David Neres. De bal wordt onderschept.

Lasse Schöne mag eens aanleggen voor een vrije trap, vanaf ongeveer 30 meter. De streep gaat echter naast het doel van Verhulst.

Erik ten Hag wisselt ook voor een derde keer. Kasper Dolberg komt erin voor Daley Blind. Daarmee is speeltijd verkeken voor de talenten Ryan Gravenberch, Jurgen Ekkelenkamp, Dennis Johnsen en Danilo Pereira.

Daar is het voor het eerst Go Ahead weer. Lasse Schöne verspeelt de bal kinderlijk aan spits Thomas Verheijdt. Uiteindelijk komt de bal bij Julian Lelieveld die maar net naast schiet. De bal wordt nog aangeraakt door Matthijs de Ligt. De ploeg van John Stegeman wordt uit de hoekschop niet meer gevaarlijk.

David Neres ontfutselt Roland Baas de bal en houdt dan het overzicht. Hij geeft de bal met een stift voor op Daley Blind, maar die weet de bal niet naar beneden te knikken. Nog geen 4-0 vanavond.

Dan is het wel raak. 3-0. Rechtsback Kristensen geeft voor en Klaas-Jan Huntelaar staat helemaal vrij om in te tikken. Daar laat Go Ahead Eagles aardig wat ruimte voor de Ajacied.

Het is de eerste goal van Huntelaar sinds 15 september.

Ondertussen wisselt trainer Erik ten Hag voor het laatste half uur twee spelers. Matthijs de Ligt komt in het veld voor Vaclav Cerny. Dani de Wit voor Donny van de Beek.

Het is niet het eerste blok van verdediger Jeroen Veldmate. Klaas-Jan Huntelaar krijgt de bal van Labyad in het strafschopgebied maar stuit op de aanvoerder van Go Ahead.

Doelman Hobie Verhulst krijgt een moeilijke terugspeelbal die hij niet met de handen mag pakken. Wat onbehouwen probeert hij de bal aan te nemen met zijn knie. Klaas-Jan Huntelaar ruikt dat er wat te halen valt. Zijn schot belandt naast het doel.

Vaclav Cerny zoekt vanaf links naar de 3-0. Hij geeft voor. Uiteindelijk belandt de bal voor de voeten van rechtsback Rasmus Kristensen die hard uithaalt, maar daarmee de tribunes bereikt.

Even daarna stoomt Perr Schuurs op. En dan is het altijd opletten geblazen. Bij Fortuna Sittard schoot de verdediger vorig seizoen regelmatig van afstand raak, in de kruising. Nu schiet hij net als de Deen zoeven hard over.

Ook in de tweede helft lijkt Ajax - Go Ahead nauwelijks op een wedstrijd. Het lukt de club uit Deventer nauwelijks een kans te creëren.

Daar is Mitchell Bakker weer, hij stoomt op richting de achterlijn. Met een schaar legt hij twee verdedigers van Go Ahead in de luren. De vervolgpass op Labyad is ook goed, maar die schiet naast.

Ajax is begonnen aan de tweede helft tegen Go Ahead in de KNVB-beker. Klaas-Jan Huntelaar heeft afgetrapt.

Ajax verkoopt in de winterstop geen dragende spelers. Die boodschap had directeur voetbalzaken voorafgaand aan het bekerduel van zijn club tegen Go Ahead Eagles. "In de winter gaat er echt niemand weg," stelde hij voor de camera van FOX Sports. "Nee, dat is echt kansloos."

Overmars verwacht wel dat hij na het seizoen enkele spelers moet verkopen. "Sommige jongens hebben zo'n niveau. Die kan je niet meer houden. Ik denk dat het om drie of vier spelers gaat. We willen er echter zo min mogelijk kwijt raken. We gaan ze ook echt niet allemaal verkopen. Maar voor sommige spelers is hier de top vijf of zes van Europa altijd aanwezig. We zullen ons huiswerk goed moeten doen zodat we ze kunnen vervangen."

Volgens de Spaanse en Engelse kranten hebben clubs vooral heel veel geld over voor Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt. Overmars liet zich niet verleiden om bedragen in zijn mond te nemen. Wel wilde hij kwijt dat de huidige selectie van Ajax volgens hem aanzienlijk meer waard is dan 250 miljoen euro. "Het mooie is dat onze spelers nu ook niet met een vertrek bezig zijn. Ze willen eerst een mooi jaar neerzetten."

undefined

Marc Overmars Beeld anp
Marc OvermarsBeeld anp

En daar blijft het ook bij. Scheidsrechter Kevin Blom fluit voor rust. Het is 2-0 voor Ajax.

Daar is dan ook Go Ahead Eagles met een kans. 12 tegen 1 schoten dus. Orhan Dzepar kan zijn schot echter niet omzetten in een doelpunt.

Even later krijgt de club uit Deventer nog een goede kans. Uit een vrije trap van Istvan Bakx kopt Jeroen Veldmate bijna raak. Maar de bal draait langs het doel over de achterlijn.

12 schoten tegen 0. Donny van de Beek probeert het ook maar eens. Van afstand. Zijn knal zeilt richting de tribune.

Nog geen drie minuten later is het Klaas-Jan Huntelaar die de bal mooi het zestienmetergebied in wipt. Zakaria Labyad die al wat kansen heeft gehad twijfelt niet en schiet onberispelijk bij Hobie Verhulst door de benen: 2-0. Het heeft even geduurd voor het eerste doelpunt viel, maar zo gaat het wel erg rap.

Go Ahead Eagles heeft nog geen kans gehad.

Zakaria Labyad schiet door de benen bij doelman Hobie Verhulst Beeld anp
Zakaria Labyad schiet door de benen bij doelman Hobie VerhulstBeeld anp

Zakaria Labyad stuurt David Neres prachtig diep. Die kapt mooi aanvoerder Veldmate uit en schiet nu wel raak: 1-0 voor Ajax tegen Go Ahead Eagles. Is daarmee de ban gebroken voor de Amsterdammers? Het is in elk geval eenrichtingsverkeer.

Eindelijk een serieuze kans voor Ajax. Labyad draait mooi weg bij zijn tegenstander Gino Bosz en steekt dan diep op David Neres. Na wat kappen schiet hij op de hand van doelman Hobie Verhulst die daarmee zijn club op de been houdt.

Go Ahead Eagles verdedigt compact met acht spelers als een blok voor het zestienmetergebied. Ajax probeert er doorheen te voetballen, maar echt gevaarlijk zijn de Amsterdammers nog niet geweest. Ja, ze domineren op de helft van Go Ahead, maar het tempo ligt te laag.

Het is een aardige muur die is neergezet door trainer John Stegeman van Go Ahead. Schöne en Cerny stuiten erop met hun schoten.

Ajax is op zoek naar de opening, een gat in de defensie van Go Ahead Eagles. Linksback Bakker probeert het eens van afstand. Net als Labyad schiet hij naast.

Even daarna is het opnieuw Labyad die schiet. Ditmaal draait hij in het strafschopgebied van zijn verdediger weg, maar die staat alsnog in de baan van het schot. Uit de hoekschop sticht Ajax geen gevaar.

Het is duidelijk dat Zakaria Labyad zich wil laten gelden. Hij probeert het eens van afstand, maar schiet een metertje naast.

Linksback van vanavond is de 18-jarige Mitchell Bakker uit Purmerend. Hij geeft aardig voor, maar de bal wordt door een verdediger van Go Ahead geschampt. Hoekschop. De trap van Lasse Schöne zeilt gevaarlijk voor, maar wordt niet door een speler van Ajax getoucheerd.

Ook de vader van Bakker speelde overigens in de jaren 80 in het eerste elftal van Ajax. Daarna speelde Edwin Bakker ook nog voor FC Groningen en Willem II.

Voor het eerst krijgt Zakaria Labyad een basisplaats. Hij was vier keer invaller tot nog toe voor Ajax. De middenvelder krijgt meteen een grote kans. Op aangeven van David Neres krult hij de bal in de verre hoek. Hobie Verhulst redt knap.

Even daarvoor gaf linksbuiten Václav Cerny al scherp en gevaarlijk voor. Er was echter geen aanvaller van Ajax die op de bal anticipeerde.

Doelman Hobie Verhulst grijpt in na een schot van Zakaria Labyad. Beeld Pro Shots
Doelman Hobie Verhulst grijpt in na een schot van Zakaria Labyad.Beeld Pro Shots

Jaroslav Navrátil heeft zojuist namens Go Ahead Eagles afgetrapt voor de bekerwedstrijd tegen Ajax in de Johan Cruijff Arena.

Trainer Erik ten Hag: "We moeten er klaar voor zijn. We houden ons niet bezig met andere tegenstanders, maar met onze eigen wedstrijd. Ik ben benieuwd naar het hele team. Sommigen staan op een iets andere plek dan normaal. We spelen in een iets andere samenstelling. Maar we houden vast aan onze vaste speelstijl."

"Voor André Onana was het echt even nodig om een wedstrijd over te slaan. Dusan Tadic is met liesklachten uit de wedstrijd tegen Feyenoord gekomen. Maar ik denk dat ze komend weekend er weer klaar voor zijn."

Tadic klaagde na het duel met Feyenoord over pijn in zijn lies. "Ik heb echt veel last," zei hij. Tadic hoeft woensdag daarom ook niet in actie te komen in het bekerduel met Go Ahead Eagles. Trainer Ten Hag heeft ook Hakim Ziyech, André Onana en Frenkie de Jong niet in zijn selectie opgenomen.

Beide spelers zijn samen met Hakim Ziyech, Nicolás Tagliafico, Frenkie de Jong buiten de selectie gelaten. Daley Bind, Donny van de Beek en Lasse Schöne staan wel gewoon in de basis.

Trainer Erik ten Hag benut het bekerduel van Ajax tegen Go Ahead Eagles om veel van zijn gebruikelijke basisspelers rust te gunnen.

Van de elf spelers die zondag aan de aftrap verschenen tegen Feyenoord beginnen om 20.45 uur alleen Daley Blind, Donny van de Beek en Lasse Schöne aan de wedstrijd tegen de koploper van de eerste divisie in de Johan Cruijff Arena.

Druk programma
André Onana, Hakim Ziyech, Frenkie de Jong en Dusan Tadic zitten niet eens bij de selectie. Kasper Dolberg, Noussair Mazraoui en Matthijs de Ligt kunnen invallen als de tussenstand daar om vraagt. Ajax heeft een druk programma.

De club speelt zaterdag alweer een competitiewedstrijd tegen Willem II en volgende week woensdag staat de zware uitwedstrijd tegen Benfica in de Champions League op het programma.

"Wij willen in drie competities actief blijven. We willen die wedstrijd winnen, maar het geeft wel de gelegenheid voor andere spelers om zich te bewijzen en zich in het team te spelen," zei Ten Hag tegen Ajax TV. "Die gelegenheid zullen we ook aan spelers geven, al stellen we wel een heel sterk elftal op."

Opstelling Ajax: Lamprou; Kristensen, Schuurs, Blind en Bakker; Van de Beek, Schöne en Labyad; Cerny, Huntelaar en Neres.

Nog even terug naar de Klassieker:
De vroege rode kaart voor Jeremiah St. Juste drukte een zwaar stempel op de 185ste klassieker. Feyenoord werd er uiteraard niet beter van, maar Ajax ook niet.

Het werkte gemakzucht in de hand. Ajax was niet vooruit te branden. De ploeg kwam voor rust nog wel op 2-0 voorsprong door een blunder van Feyenoordkeeper Justin Bijlow, die een inzet van Frenkie de Jong tussen zijn benen liet rollen, en een schot van Hakim Ziyech.

Lees ook: Ajax soeverein na vroege rode kaart Feyenoord (3-0)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden