Plus

Ajacieden zijn mensen die niet naar groots­heid zoeken

Menno Pot is popjournalist, voetbalschrijver en Ajacied. Hij schreef twee boeken over Ajax: Vak 127 en Sporen van Ajax. Iedere donderdag verschijnt zijn column in Het Parool.

Menno Pot
Menno Pot Beeld Wolff
Menno PotBeeld Wolff

Toen ik het hoorde, van Johan, liep ik naast Berry van Aerle door de Helmondse volksbuurt 't Haagje. Een emmer Ajaxverdriet viel om in mijn hart. Ik wilde naar huis, naar Amsterdam. Helmond was nu de verkeerde plek. Toen realiseerde ik me dat Cruijff in Helmond zijn ­officieuze debuut in Ajax 1 had gemaakt: tegen Helmondia '55 op 24 oktober 1964. Ineens was het geen toeval meer. Dat is bij Cruijff altijd zo: alles wat met hem te maken heeft, is op de een of andere manier symbolisch; linksom of rechtsom.

In Betondorp, ondertussen, was al een aardige bloemenzee ontstaan voor de deur van Akkerstraat 32, het huisje waar Johan opgroeide. Het was er druk. Fans. Buurtgenoten. Veel cameraploegen ook.

Twee straten verderop, in de Weidestraat, stond vrijwel niemand, terwijl die plek eigenlijk nog intrigerender is. Wat Weidestraat 37 zo tot de verbeelding doet spreken, is dat niet de kleine Jopie daar woonde, maar Cruijff de topvoetballer. Bij zijn moeder. In 1967 woonde in die kleine benedenwoning de ster van Ajax: landskampioen, eredivisie­topscorer, Voetballer van het Jaar en Oranje-international. Hij was verliefd. Op Danny.

Johan trekt de voordeur achter zich dicht, slingert de voetbaltas nonchalant over de schouder, steekt een hand op naar de buurman en wandelt rechtsaf de Tuinbouwstraat in, richting stadion, voor de training. En 's middags met natte haren weer terug.

Het is eenvoudig voor te stellen, want bijna alles is er nog hetzelfde. Zelfs de afwezigheid van lichtmasten klopt: die stonden er in 1967 ook niet.

Dat kleine, bijna kneuterige buurtclubgevoel, was de charme van Ajax en waarschijnlijk ook de grote kracht. Het is anders nu, maar er is een erfenis. Ook nu nog zijn Ajacieden mensen die niet naar groots­heid maar juist naar kleinheid zoeken. Jan Vertonghen of Viktor Fischer die op het fietsje naar de training komt. Dat vinden wij fijn.

m.pot@parool.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden