Plus

Ajacied David Neres: 'Elke wedstrijd heb ik kippenvel'

David Neres is ongrijpbaar, en mede daarom een van de belangrijkste Ajacieden. Hij voelt zich gelukkig in Amsterdam en dat komt door een Duitse vrouw, het Braziliaanse elftal, de Champions League en IJburg. 'It is crazy!'

Thomas Sijtsma
David Neres: 'Het ging heel goed bij het Brazilaanse team, dus ik denk dat ze me opnieuw uitnodigen.' Beeld Ivo van der Bent
David Neres: 'Het ging heel goed bij het Brazilaanse team, dus ik denk dat ze me opnieuw uitnodigen.'Beeld Ivo van der Bent

Een interview met David Neres (22) is ongeveer hetzelfde als hem moeten verdedigen op het voetbalveld. De Braziliaanse aanvaller van Ajax is onvoorspelbaar. Je weet van tevoren nooit wat je kan verwachten.

Zo ook bij dit interview, waarbij vooraf werd geadviseerd een Portugees sprekende tolk mee te nemen naar De Toekomst om het gesprek vloeiender te laten verlopen. Die tolk keek twintig minuten lang werkeloos toe. Neres had bij Ajax al twee jaar lang twee keer per week Engelse les en wilde dat in de praktijk oefenen. Een tolk had hij niet nodig.

De Braziliaan voelt zich thuis op IJburg, dat wil hij als eerste duidelijk maken. Hij wil niet per se weg. Zeker nu hij na de winter basisspeler is geworden en belangrijke doelpunten maakt. In het najaar was dat wel anders. Neres zat veel op de bank en moest het doen met invalbeurten. "Ik was verdrietig en niet gelukkig, maar ik bleef hard werken en kreeg zo mijn plek terug."

Naast zijn sportieve prestaties is ook zijn vriendin, afkomstig uit Düsseldorf, een factor die invloed heeft op zijn gemoedstoestand. Het ongemak neemt bij Neres toe als hij vertelt over haar. De behendige dribbelaar kijkt naar de grond en begint onhandig aan de pijp van zijn joggingbroek te peuteren.

Duitse vrouwen
Op de vraag hoe een Braziliaan in Amsterdam een Duits model weet te strikken, verschijnt een triomfantelijke lach op zijn gezicht. Zijn wenkbrauwen trekken omhoog, terwijl de oogleden in dezelfde laagstand blijven hangen. "Duitse vrouwen houden blijkbaar van Braziliaanse mannen. Ik vond haar op Instagram en stuurde een privébericht: 'I am David Neres, come to me.' Dat was genoeg voor een date."

De Ajacied nam haar mee naar een restaurant in Amsterdam. De twee zaten een uur naar elkaar te turen, want een gesprek voeren ging niet. Neres sprak nog geen andere taal naast zijn moedertaal Portugees. "My english was really shit, maar toch hadden we het leuk samen."

Casimero beledigd
Restaurants ziet Neres overigens niet vaak van binnen. De goedgehumeurde huismus vertelt dat hij het liefst thuis op de bank zijn rust neemt en televisie kijkt. Bij Ajax trekt hij veel op met Hakim Ziyech, Klaas-Jan Huntelaar en reservedoelman Bruno Varela.

Buiten de club is hij veel alleen of met zijn vriendin. "Die jongens nodigen mij nooit uit om samen te eten, ik weet niet waarom," zegt Neres met giechelige ondertoon in zijn stem. "Ik denk dat ze me niet mogen. Maar het is niet erg. Ik hoef niet naar buiten."

Het is moeilijk inschatten wanneer Neres een grap maakt of iets echt meent. Als hij lekker in zijn vel zit, is hij ongrijpbaar voor zowel journalisten als verdedigers. Dat laatste viel ook Tite, de bondscoach van Brazilië, op. Twee weken geleden kreeg de buitenspeler van Ajax zijn eerste uitnodiging. Hij bleek meteen doorslaggevend bij twee doelpunten op bezoek in Tsjechië (1-3).

Als het over dit geslaagde debuut gaat, antwoordt Neres zonder nadenken met 'it was crazy'. De drie woorden zijn meestal zijn eerste reactie op een vraag. Het onderwerp maakt niet uit.

"Het was fantastisch. Een droom kwam uit voor mij en voor mijn familie. Toen ik net binnen de lijnen kwam, was ik heel nerveus, net als tijdens mijn debuut voor São Paulo. Het ging heel goed, dus ik denk dat ze me de volgende keer weer zullen uitnodigen."

null Beeld Ivo van der Bent
Beeld Ivo van der Bent

Niet elke speler van de Zuid-Amerikaanse ploeg zal daar blij mee zijn. Een grap van de debutant bij het traditionele voorstelrondje viel niet in goede aarde bij Casemiro, de middenvelder van Real Madrid die door Ajax werd uitgeschakeld in de Champions League.

Neres vertelde voor de hele selectie wie hij was, waar hij speelde en als slot bedankte hij mensen die belangrijk voor hem waren geweest de afgelopen periode. Naast familie, vrienden en medespelers ging een speciaal dankwoord uit naar Casemiro.

"Iedereen moest heel hard lachen, behalve Casemiro. Die was stil en keek boos naar mij. Hij voelde zich beledigd. Later liep ik nog even naar hem toe om sorry te zeggen. Volgens mij was dat nodig ook."

Diepe zucht
In de kwartfinale van de Champions League tegen Juventus treft Neres mogelijk weer Brazilianen: Douglas Costa en Alex Sandro. Om ze te verslaan is het van belang niet bang te zijn voor de tegenstanders, zegt Neres. "We hebben geen geluk met de loting, steeds treffen we een Europese topploeg. Maar inmiddels weet iedereen hoe goed we zijn. Ook Juventus."

Neres geniet van zijn eerste jaar in de Cham­pions League. In de spelerstunnel hangt volgens hem een sfeer die niet te vergelijken is met competitiewedstrijden. Het lawaai van het publiek zorgt voor rillingen op zijn rug.

Goosebumps? Neres kijkt niet-begrijpend terug. Pas naar het wijzen op de onderarm snapt hij de vraag. "It is crazy. Natuurlijk heb ik kippenvel. Elke wedstrijd. Vooraf praat ik in mezelf. Enjoy this, David, enjoy this. Met een diepe zucht betreed ik daarna het veld. Hopelijk krijgen we nog een paar van dit soort wedstrijden."

Het gesprek eindigt net zo onnavolgbaar en verrassend als hij begon. Abrupt gaat de kleine Braziliaan staan en geeft in het voorbijgaan nog een klop op de schouder. "How was my english?'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden