Afscheid Yankee Stadium loodzwaar voor fans

De legendarische Babe Ruth tijdens een eerbetoon op 13 juni 1948 in het Yankee Stadium, enkele maanden voor zijn dood (Ruth had keelkanker). Foto AP/Nat Fein

NEW YORK - Fans van de beroemdste honkbalclub ter wereld hebben het moeilijk. Yankee Stadium, The House That Babe Ruth Built, is dicht. Aan de overkant van de straat in New York staat een splinternieuw stadion, maar dat is niet hetzelfde.

Tickets van de laatste wedstrijd, gravel uit de bullpen en het binnenveld en heel veel programmaboekjes. Met of zonder cola-, ketchup en popcornvlekken. Ze staan sinds maandagmorgen, vaak voor niet misselijke prijzen, op eBay: memorabilia uit Yankee Stadium in New York. De lichten van het meest befaamde honkbalstadion ter wereld gingen zondagnacht om 1.14 uur plaatselijke tijd, ruim 85 jaar na de opening, uit.

Een horde bewakers moest voorkomen dat de 54.610 fans, uit liefde en hebzucht, alles wat de komende jaren veel geld waard wordt mee naar huis namen. Wie minder materieel is ingesteld, stelde zich tevreden met bijzondere herinneringen.

De laatste wedstrijd tegen de Baltimore Orioles werd zondagnacht weliswaar met 7-3 gewonnen, maar voor het eerst in veertien jaar halen de New York Yankees de play-offs niet.

Het afscheid van Yankee Stadium is dan ook eerder dan voorzien. Dat - en een emotioneel afscheidswoord van kortestop Derek Jeter - maakte dat de verstokte fans dikke tranen huilden. Jeter: ''Beton zegt niks terug, stoelen kunnen niet praten. Wat dit stadion uniek maakte waren de fans. Zij die elke dag voor ons juichten, zij maakten deze plek magisch.''

In april 1998 diende het verval van Yankee Stadium, na enkele eerdere verbouwingen en renovaties, zich aan. Een stuk beton kwam naar beneden. Twee weken lang werd er niet gehonkbald, het leek wel eeuwen voor de Amerikanen, die honkbal als hun favorite pastime beschouwen. In het reguliere seizoen krijgen ze tachtig keer de kans om hun favorieten in een thuisduel te bekijken. In 2001 werd besloten tot de bouw van een nieuw stadion, aan de overkant van de straat.

Het nieuwe stadion ligt dus op een steenworp - of beter: een goeie worp - afstand, maar het zal lang duren voor de Yankees en zijn fans zich daar zo thuis voelen als in het échte stadion. In 'The House That Babe Ruth Built' ligt immers de historie. Op 18 april 1923 werd de eerste bladzijde van een dik boek vol roemruchte verhalen omgeslagen. De eerste teameigenaren hadden besloten, in een tijd dat stadions met 30.000 zitplaatsen al uitzonderlijk waren, een complex met dubbele capaciteit te bouwen.

Amerika's beroemdste vooroorlogse honkballer Babe Ruth sloeg op de openingsdag tegen de Boston Red Sox, zijn voormalige club, de eerste homerun. Het was het begin van een historische zegetocht voor de Yankees, voor Ruth zelf en Yankee Stadium.

Nergens ligt meer honkbalgeschiedenis dan in de 'Cathedral of Baseball'. Op de hoek van East 161st Street en River Avenue in de Bronx werden 6581 thuiswedstrijden van de Yankees - ook in een tijd dat de buurt sterk verpauperde - gespeeld. De New York Giants speelden er bovendien football, drie keer gebruikte de paus het voor openluchtmissen, talrijke popartiesten gaven er concerten. Er werden zelfs drukbe-zochte bokswedstrijden gehouden. Mohammed Ali kreeg er de mensen in september 1976 nog op de banken. Dat jaar voetbalde de New York Cosmos er bovendien, met Pelé.

Yankee Stadium is echter, natuurlijk, vooral verbonden aan de New York Yankees,. De veruit meest gelauwerde ploeg van de Major League bracht grote sterren als Mickey Mantle, Lou Gehrig, Joe DiMaggio, Yogi Berra, Reggie Jackson en Derek Jeter voort. De laatste ster erkende dat ''we weliswaar altijd de New York Yankees blijven. En dat we slechts naar de overkant verhuizen. Maar dat het toch allemaal anders zal worden. Er ligt hier zoveel historie.'' En zo is het ook. (EDWARD SWIER)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden