Update

Advocaat Van Gelder bereidt claim voor

AMSTERDAM - De advocaat van turner Yuri van Gelder onderzoekt de mogelijkheid van een claim tegen de gymnastiekunie KNGU. Cor Hellingman heeft dit vrijdag gezegd. ''We kunnen pas echt een claim formuleren als we de volledige schade in beeld hebben. Dat zijn we nu aan het onderzoeken. De Lotto heeft aangekondigd af te haken als sponsor. Blijft zij bij dat voornemen, dan is dat schade'', aldus de raadsman.

null Beeld anp
Beeld anp

De KNGU zette Van Gelder deze week uit de selectie voor de wereldtitelstrijd in Rotterdam omdat hij weer cocaïne zou hebben gebruikt. De turner ontkende dit donderdag in een verklaring. Volgens hem werd de druk van de WK te groot voor hem en was hij bang voor een terugval.

Hellingman is ervan overtuigd dat Van Gelder de waarheid spreekt. ''Als mijn client dat zegt, dan sta ik achter zijn verhaal. De discussie lijkt nu te gaan over of hij wel of niet iets heeft gezegd. Daar gaat het echter niet om. Relevant is alleen waarom de bond hem uit het team kon verwijderen. De bond weet dat Van Gelder, volgens afspraak met de bond, zich vrijwillig aan testen heeft onderworpen. Alle testen waren negatief. Ook op de dag nadat hij uit het team was gezet. De bond erkent dat hij medisch ongeschikt is bevonden. Dat kan dus nooit over cocaïne gaan, want hij was negatief.''

Hellingman vervolgt: ''Dus is hij medisch ongeschikt bevonden omdat hij psychisch de druk niet aankon. Wat de bond naar buiten heeft gebracht is reglementair en feitelijk onjuist en blijkbaar ingegeven door paniek. De bond heeft erkend dat daarbij het belang van Van Gelder is opgeofferd. Hierbij is Van Gelder nodeloos beschadigd. Zo ga je niet met een topsporter om. De bond heeft heel veel uit te leggen.''

De KNGU had Van Gelder volgens Hellingman juist moeten beschermen. ''Van Gelder had bij de bondsarts hulp gevraagd omdat hij bang was voor een terugval. Ze heeft dat daarna doorgegeven aan de Topsportmanager. De bond had daar nooit mee naar buiten moeten treden, maar had Van Gelder in bescherming moeten nemen.'' (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden