Achtergrond

Adviseur Aachboun: AZ is zeker niet achterbaks en stiekem geweest

Karim Aachboun, juridisch adviseur van AZ, snapt niet waarom de club uit Alkmaar voor stiekem en achterbaks is uitgemaakt toen het probeerde het beste ticket voor de Champions League van Ajax over te nemen. ‘Want wij hebben de KNVB toch echt vanaf het begin op de hoogte gesteld,’ zegt hij.

Het Parool
Karim Aachboun, juridisch adviseur van AZ.  Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Karim Aachboun, juridisch adviseur van AZ.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

“We hebben op 15 mei aan de Uefa laten weten dat we denken recht te hebben op het beste ticket voor de Champions League,” vertelt Aachboun. “Dat heeft niets met Ajax te maken, want ik stond vorig jaar ook te juichen bij al hun Europese successen. Dit zijn verwarrende en ongekende tijden met corona en wij wilden antwoord op enkele vragen.”

Ajax en AZ stonden in punten gelijk toen de eredivisie vanwege het coronavirus werd afgebroken. Maar de KNVB gaf Ajax het beste Europese ticket op basis van een beter doelsaldo. AZ dacht op basis van een beter onderling resultaat over twee competitieduels met Ajax recht te hebben om het afgebroken seizoen als eerste af te sluiten op basis van objectiviteit die de Uefa als richtlijn heeft opgelegd.

“Want in Frankrijk wordt bij een gelijke stand aan het einde van de competitie normaal gesproken ook eerst naar doelsaldo gekeken,” weet Aachboun. “Maar in dit uitzonderlijke geval hebben ze daar uiteindelijk besloten dat het onderlinge resultaat bij een niet afgesloten competitie objectiever is dan het doelsaldo. Wij hebben op 15 mei aan de Uefa gevraagd of de Franse voetbalbond of Nederlandse voetbalbond gelijk heeft.”

“We hebben op die dag een afschrift van ons bezwaarschrift per post naar directeur Eric Gudde van de KNVB verzonden,” vervolgt Aachboun. “Ik vermoed dat hij die brief dinsdag heeft ontvangen. Vervolgens heeft secretaris-generaal Gijs de Jong van de KNVB op donderdag, het was Hemelvaart, per e-mail contact opgenomen met directeur Robert Eenhoorn van AZ. Hij had van de Uefa gehoord dat we bezwaar hadden gemaakt en vroeg of dat klopte. Ook hij was vanaf dat moment op de hoogte, want wij hebben dat per e-mail bevestigd en doorgegeven dat hij bij verdere vragen bij mij terechtkon.”

“De KNVB heeft ook nooit gezegd dat we ze niet hebben geïnformeerd, want dat is ook niet zo,” stelt Aachboun. “Het is wel vreemd dat ze daarna nooit meer met AZ contact op hebben genomen. Een paar dagen na mailverkeer met Gijs de Jong kwam alles op straat te liggen en werden we vooral door een deel van de media voor achterbaks uitgemaakt. Michael van Praag, lid van het uitvoerend comité van de Uefa, zegt nog steeds dat AZ stiekem heeft gehandeld maar dat is dus echt niet het geval. Wij hebben tijdens de procedure alleen geen commentaar gegeven, want dat wil de Uefa niet. Dan doe je dat ook niet want anders ben je onbetrouwbaar.”

“Uiteindelijk hebben we nooit antwoord gekregen van de Uefa en hoorden we afgelopen zondag dat we een dag later mee zouden loten voor de tweede voorronde van de Champions League,” stelt Aachboun. Ajax plaatst zich direct voor de lucratieve groepsfase als Olympique Lyon de komende weken de Champions League niet wint.

“Ik denk dat de Uefa onze vraag niet wilde beantwoorden,” aldus Aachboun. “Ze wilden niet zeggen of de KNVB of de Franse voetbalbond gelijk had en hebben het daarom maar via de loting gespeeld. We konden nog naar het CAS, het internationale hof van arbitrage. Die hebben onlangs ook een beslissing van de Uefa tegen Manchester City ongedaan gemaakt. Maar directeur Eenhoorn van AZ staat daar niet meer voor open. We zijn dus zeker niet stiekem of achterbaks geweest.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden