Update

Actie NOC*NSF voor noodlijdende sportclubs

NOC*NSF gaat zich inzetten voor noodlijdende sportclubs. Met oud-schaatser Erben Wennemars, voormalig hockeyster Minke Booij en voetbaljournalist en presentator Kees Jansma als boegbeelden werd dinsdag op Papendal de campagne 'Laat je sportclub niet in zijn hemd staan' gelanceerd.

null Beeld NOC*NSF
Beeld NOC*NSF

In Nederland sporten ruim 5 miljoen mensen bij een vereniging maar dat aantal staat met name vanwege financiële redenen onder druk.

De sportkoepel doet daarbij een beroep op de samenleving en roept op ideeën in te sturen die een sportvereniging kunnen helpen met zaken als de financiën, ledenbehoud en de werving van vrijwilligers. De honderd beste ideeën komen in een onlineboek dat hulp moet bieden aan verenigingen. Voor de beste tip ligt 10.000 euro klaar, uiteraard bestemd voor een club.

Een derde deel van de sportclubs heeft te maken met stijgende kosten en huurprijzen en een kwart heeft een probleem om de begroting sluitend te krijgen. ,,We moeten het dak repareren nu het nog droog is'', lichtte NOC*NSF-directeur Gerard Dielessen de plannen toe.

Steun kwam vorige week vanuit het ministerie van VWS die een extra subsidie van 4 miljoen euro beschikbaar stelde. De helft daarvan zal besteed worden aan het ondersteunen van noodzakelijke vernieuwingen bij verenigingen. Dielessen: ,,Het aantal mensen dat sport groeit, maar het aantal leden bij de clubs daalt. Die tendens moet worden gestopt, bijvoorbeeld door het aanbieden van nieuwe vormen van lidmaatschappen of diensten.''

Op de dag van de start van de campagne presenteerde NOC*NSF de ledentallen van de aangesloten sportbonden. Die vertoonde een daling van 1,3 procent naar 4.776.340 waarin de komst van Sportvisserij Nederland, in 2013 met bijna 600.000 leden toegetreden, niet is meegerekend. Voetbalbond KNVB bleef veruit de grootste met ruim 1,2 miljoen leden. Tennisbond KNLTB volgt met 625.000 leden maar is met een teruggang van bijna 50.000 leden wel de grote verliezer. De Nederlandse Golf Federatie (397.000 leden) bleef de derde sportbond van Nederland.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden