Nieuws

Achtbaan van emoties bij Oranjevrouwen, vooral bij Van de Sanden: ‘Ik heb twijfels gehad’

Met veel machtsvertoon rekenden de Oranjevrouwen dinsdagavond af met Noorwegen (7-0), toch is de olympische selectie die morgen bekend wordt hét thema. ‘Het zal niet makkelijk worden.’

Tim Reedijk
null Beeld ANP
Beeld ANP

Publiek in de Grolsch Veste én een klinkende 7-0 zege op Noorwegen, toch de nummer twaalf van de Fifa-wereldranglijst. Alle reden voor blije gezichten, zou je zeggen, een maand voor de Olympische Spelen. Toch zaten er in het oefenduel meer emoties dan sec blijdschap. Niet gek, want woensdagochtend gaat bondscoach Sarina Wiegman met alle speelsters in gesprek over haar olympische selectie, bestaande uit achttien speelsters en vier reserves die pas bij de wedstrijdselectie geroepen kunnen worden als er iemand wegvalt. Iets na het middaguur wordt die selectie bekend voor de buitenwacht, zo is de verwachting.

Een veel grotere schifting dan bij het EK of een WK. Een aanzienlijk deel van de 25-koppige selectie van de afgelopen interlandperiode krijgt een slechtnieuwsgesprek. Inessa Kaagman stond vanavond al in tranen op het veld in Enschede. Alsof ze de bui al zag hangen, nu ze geen minuten had gekregen van Wiegman. Een ander beeld zagen we bij Sisca Folkertsma, die altijd een bijrol had maar nu opeens twee wedstrijden als rechtsback, de positie waar Wiegman nog zoekende is, werd opgesteld. Haar olympische ticket lijkt opeens een formaliteit. En wat te denken van Shanice van de Sanden, die een helft mocht invallen en daarin belangrijk was met een doelpunt en een assist.

Haar emoties na haar doelpunt kon ze nauwelijks bedwingen. Ze heeft moeilijke tijden achter de rug met het verlies van haar vader en schoonvader, maar ook voetbaltechnisch ging het lange tijd niet lekker met bijrollen bij VfL Wolfsburg en Oranje. “Ik heb wel twijfels gehad over een selectie,” vertelde Van de Sanden na afloop. “Maar als ik zie wat ik het team nu heb kunnen geven, heb ik er wel vertrouwen in dat ik meega naar de Olympische Spelen. Ik heb hier keihard voor gewerkt en ik heb de afgelopen week alles gegeven. Nu zien we wel waar het schip strandt morgen.”

Spannend moment

Ook andere speelsters maakten de spanning mee deze week. “Je ziet steeds meer kwaliteit in de selectie, dus ik zou niet in de schoenen van Sarina willen staan,” zei Lieke Martens, vanavond uitblinker in de helft die ze speelde. “Ik zou het ook niet weten. Ik weet niet waar ze voor kiest, of ze bijvoorbeeld gaat voor speelsters die op meerdere posities uit de voeten kunnen. Je merkt in de groep wel dat er een spannend moment aan zit te komen.”

“Het zal niet makkelijk worden,” denkt Sherida Spitse, die een werelddoelpunt maakte uit een vrije trap. “We moeten goed voor elkaar gaan zorgen, hoe klote het ook gaat worden voor een aantal. De emoties bij bijvoorbeeld Inessa begrijp ik, als je niet invalt en geen minuten maakt. Dat is logisch. We moeten dicht bij elkaar blijven en elkaar steunen.” Behalve Spitse hamert ook captain Sari van Veenendaal op het teamgevoel. “Ik hoop dat we als team zo sterk zijn dat we elkaar opvangen en uiteindelijk ook vooruit gaan kijken. Sport is nu eenmaal hard, keuzes moeten gemaakt worden en vervolgens gaan we door.”

Hoe dan ook: er zijn wel wat speelsters die vermoedelijk slecht hebben geslapen maandagnacht. Een reddingsboei zou nog kunnen komen vanuit het Internationaal Olympisch Comité (IOC). De vraag is wat zij doen met het voorstel van enkele landen, waaronder Nederland, om de selecties uit te breiden naar 22 voetbalsters. De FIFA steunt het plan wel, maar door het voorlopige uitblijven van een reactie van het IOC moet Wiegman morgen in haar bekendmaking toch echt uitgaan van achttien plus vier. Hoofdbrekens had ze na het duel gisteravond niet meer. “We zijn er wel uit, ja.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden