Nieuws

‘5000 euro voor misbruikte turnsters als erkenning van aangedaan leed’

Topturnsters die jarenlang te maken hebben gehad met lichamelijk, psychisch en emotioneel geweld moeten een bedrag van 5.000 euro krijgen als ‘erkenning van het aangedane leed’. Dat stelt de adviescommissie integriteit en ethiek in een advies aan sportkoepel NOC*NSF.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Het advies is nog niet vrijgegeven, maar al wel in handen van verschillende media, waaronder de NOS. Maandag geeft NOC*NSF toelichting op de conclusies van de commissie.

De sportkoepel had de adviescommisie gevraagd aanbevelingen te doen voor een tegemoetkoming voor de turnsters. Aanleiding hiervoor was het rapport ‘Ongelijke leggers' over grensoverschrijdend gedrag in de turnsport.

De verklaringen van de Nederlandse turncoach Gerrit Beltman, die bekende jarenlang jonge trainsters te hebben mishandeld en vernederd, leidde tot tal van verklaringen van oud-turnsters, waarbij ook andere coaches werden beschuldigd. Een aantal van hen sprak al eerder over de wantoestanden in de sport, maar de beschuldigde coaches konden hun werk toen gewoon voortzetten.

Het bedrag van 5000 euro voor de slachtoffers komt overeen met de schadevergoeding die eerder werd vastgesteld voor slachtoffers van misstanden in de jeugdzorg.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden