15 maanden cel geëist tegen Ajaxhooligan 'Polletje'

De gewezen voorman van de Ajax-hooligans, Martin 'Polletje' van de P. (53), droeg een vuurwapen. Justitie wil dat hij 15 maanden cel krijgt, ook gezien zijn gewelddadige verleden.

Maarten van Dun
Van de P. was na zijn vrijlating een belangrijke figuur in de harde kern van Ajaxsupporters. Beeld anp
Van de P. was na zijn vrijlating een belangrijke figuur in de harde kern van Ajaxsupporters.Beeld anp

Het Team Criminele Inlichtingen (TCI) kreeg in de zomer een tip dat Van de P. gewapend was en de politie nam hem onder observatie. De observanten zagen op 22 juni dat Van de P. een heuptasje droeg waarin weleens een wapen kon zitten. En dus volgde even later een inval bij Van de P. thuis, die op dat moment net ontspande in een opblaaszwembadje in de tuin.

In de tuin van de buren vond de politie het heuptasje met het geladen vuurwapen, door Van de P. daar vlug neergegooid. In de slaapkamer lagen meer patronen. Een duidelijke zaak, ook omdat Van de P. direct bekende.

Wapenbezit is wapenbezit
Bij de rechter voelt Van de P. zich inmiddels redelijk op zijn gemak, zo bleek ook dinsdag tijdens de zitting. Met brede gebaren van zijn getatoeeerde armen, op familiaire toon en af en toe onverstaanbaar, vertelde Van de P. dat hij het wapen voor een vriend had bewaard die op vakantie ging. "Achteraf niet slim, maar omdat ie me weleens matst, dacht ik: geef maar aan mij."

Wie die vriend was, wilde Van de P. niet zeggen. "Dat maakt voor de strafmaat ook niet uit, wapenbezit is wapenbezit, dat weet ik ook wel."

Van de P. heeft wel wat ervaring met het strafrecht. In 2000 schoot hij vier mannen die gelieerd waren aan de Hells Angels, dood in seksclub Esther in Haarlem. De rechtbank gaf Van de P. levenslang, maar het gerechtshof bracht die straf terug tot 15 jaar, omdat hij deels uit noodweer handelde.

Drugshandel
Van de P. was na zijn vrijlating een belangrijke figuur in de harde kern van Ajaxsupporters. Vooral jonge hooligans waren geïmponeerd door zijn reputatie en indrukwekkende verschijning. In het supportershome verdiende hij volgens ingewijden geld met drugshandel, al werd hij daarvoor nooit vervolgd. Wel kwam hij meerdere malen voor de rechter voor andere (gewelds)zaken.

Eind 2015 raakte Van de P. zijn positie als voorman van de harde kern kwijt, nadat een andere bekende Ajaxfan hem met een vuistslag tegen de grond had geslagen.

Schijnheilig
Volgens Van de P. gaat het de laatste jaren beter met hem. "Ik ga niet schijnheilig doen en zeggen dat ik morgen werk heb, want dat is een lastig verhaal natuurlijk. Maar ik ben rustig."

Dat zegt officier van justitie Maaike van Kampen niet zoveel: zij eiste 15 maanden cel, ook gezien Van de P.'s 'zeer bedenkelijke staat van dienst' en omdat hij al veel vaker met vuurwapens werd gepakt - ook tijdens verlof van een eerdere gevangenisstraf.

De forse strafeis verbaasde advocaat Juriaan de Vries: "Het strafrecht moet rekening houden met het individu, ook als dat individu Martin van de P. heet. Niemand heeft er wat aan als hij opnieuw lang de cel in gaat."

Lees ook: Rust bij hooligans: Eén mep en Polletje was af

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden