12.000 mensen bij indrukwekkende stille tocht voor grensrechter

Zo'n 12.000 mensen hebben vanmiddag deelgenomen aan de stille tocht om grensrechter Richard Nieuwenhuizen te herdenken. Nieuwenhuizen overleed maandag, nadat hij zondag door een aantal jeugdspelers van 15 en 16 jaar oud was mishandeld na een voetbalwedstrijd.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

De stille tocht, bedoeld om Nieuwenhuizen te herdenken, begon op de parkeerplaats van Almere City FC. In de regen en de kou kwamen daar de mensen bijeen. Onder hen waren veel kinderen, ook hadden velen wit-blauwe shirts aan, de clubkleuren van Buitenboys waar Nieuwenhuizen als vrijwilliger actief was.

Voordat de tocht vertrok, spraken familieleden en genodigden de massa toe. 'Lieve papa, je liet je passie stralen over het hele voetbalveld. Eén ding was je tegen en dat was een grote mond. Laat staan zinloos geweld. We zullen je missen papa. Rust zacht. En laten we een ding onthouden. In Nederland is zinloos geweld nooit het laatste woord', zei Alain Nieuwenhuizen, de zoon van de overleden grensrechter.

De schoonzus van Nieuwenhuizen, Marquarita Bouch, bedankte iedereen voor de steunbetuigingen. Ook burgemeester van Almere Annemarie Jorritsma en KNVB-voorzitter Michael van Praag hielden een toespraak. 'Ongelofelijk dat dit op een voetbalveld kan gebeuren. Dat iemand die zijn hobby uitoefent, dat met de dood moet bekopen', zei Van Praag, die benadrukte dat voetbal om respect draait en dat mensen die dat niet op kunnen brengen, niet in de sport thuishoren.

In een stille stoet van bijna een kilometer trok de massa vervolgens naar Buitenboys, om daar 4200 rozen neer te leggen. Veel mensen liepen met lantaarns, fakkels of lampjes. Ook minister Edith Schippers (Sport) liep mee, om namens het hele kabinet haar betrokkenheid en medeleven met de familie en andere betrokkenen te tonen.

De familie van Nieuwenhuizen en genodigden voerden de stoet aan. Ook een team van de club liep voorin de stoet. Zij voerden een spandoek met daarop de tekst 'zonder respect, geen voetbal'. De tocht voerde door een woonwijk, waar veel mensen naar buiten kwamen. Bij sommige huizen hingen de vlaggen halfstok.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden