Sport Bewaar

'Lance Armstrong bood USADA 250.000 dollar'

Lance Armstrong.
Lance Armstrong. © AFP

Voormalig wielrenner Lance Armstrong heeft in 2004 geprobeerd 250.000 dollar - momenteel 191.000 euro - te doneren aan het Amerikaanse Antidopingagentschap USADA. Dat zegt directeur Travis Tygart van het USADA in het tv-programma '60 Minutes', dat woensdag door CBS wordt uitgezonden in de Verenigde Staten.

'Ik was stomverbaasd dat we het aanbod kregen', zegt Tygart tegen interviewer Scott Pelley. 'Het was duidelijk dat dit een aardig gevalletje van belangenverstrengeling was. We hadden geen enkele moeite het bod te weigeren.'

Op de vraag van Pelley om welk bedrag het ging, zegt Tygart: 'Veel meer dan 150.000 dollar.' Waarna hij vraagt: '250.000 dollar?' Tygart antwoordt daarop met: 'Zo om en nabij, ja.'

Armstrong doneerde tijdens zijn actieve carrière wel 100.000 dollar aan de internationale wielerunie UCI. Die relatie wordt nu onderzocht door een onafhankelijke commissie. De donatie van de Texaanse oud-wielrenner zou ertoe hebben kunnen leiden dat UCI-bestuurders positieve dopingtesten van Armstrong hebben stilgehouden.

Armstrong raakte vorig jaar zijn zeven Tour-titels kwijt, nadat het USADA middels een inmiddels roemrucht rapport de dopingpraktijken van de ex-wielrenner aan het licht had gebracht.

Armstrong noch zijn woordvoerder wilde in het tv-programma reageren op de uitlatingen van Tygart. Deze betichtte de renner, zijn team en de begeleidingsstaf ook opnieuw van maffia-achtige praktijken.