Sport Bewaar

Hongarije en Montenegro in waterpolofinale

Doelman Viktor Nagy (rechts) en ploeggenoot bij Hongarije Marton Vamos vieren hun overwinning op Kroatië.
Doelman Viktor Nagy (rechts) en ploeggenoot bij Hongarije Marton Vamos vieren hun overwinning op Kroatië. © AP

De Hongaarse waterpoloërs hebben als eersten de finale bereikt van het wereldkampioenschap in Barcelona en treffen daarin zaterdag Montenegro. De ploeg van bondscoach Tibor Benedek, een befaamd oud-international, versloeg Kroatië donderdagavond in een zeer onderhoudende halve eindstrijd met 11-10.

Hongarije ging de laatste periode van 8 minuten in met een voorsprong van twee doelpunten. De Kroaten kwamen terug tot 10-10, waarna Denes Varga voor de beslissing zorgde. Hoewel er nog 2.09 op de klok stond werd er niet meer gescoord. De periodestanden waren 2-3, 4-2 3-2 en 2-3. Marton Vamos en Marton Szivos waren de trefzekerste Hongaren met ieder drie goals.

Tegenstander in het slotduel om de wereldtitel is Montenegro, dat afrekende met Italië. De Montenegrijnen koesterden voor aanvang van de laatste periode een comfortabele voorsprong van 9-4. Met nog ruim 5 minuten zuivere speeltijd te gaan vergrootte Aleksander Ivovic de marge zelfs tot zes treffers. De Italianen mochten het slotakkoord geven maar de resterende tijd was te kort om alsnog een verrassing te bewerkstelligen: 10-8 (3-1 2-0 4-1 1-4).