Sport Bewaar

'EK-duels zonder fans niet uitgesloten'

Het Stade de Bordeaux, in de gelijknamige speelstad
Het Stade de Bordeaux, in de gelijknamige speelstad © ANP

Jacques Lambert, hoofd van het organisatiecomité van het EK, sluit niet uit dat er op het EK wedstrijden zonder publiek worden gespeeld wegens terreurdreiging.

"We hebben alle varianten doorgesproken en het zou kunnen dat we duels achter gesloten deuren laten spelen", zei hij woensdag op een persconferentie van de UEFA.

Lambert benadrukte dat zijn organisatie nu eenmaal op alle scenario's voorbereid moet zijn. "Niet alleen wat betreft terreur maar ook bij zware stormen en noodweer", stelde hij. Volgens het hoofd van het organisatiecomité van het EK zijn er op dit moment geen concrete aanwijzingen voor aanslagen.

Hij vertelde ook dat de fanpleinen in de speelsteden voorlopig gewoon open zijn. "Want de voordelen van de fanpleinen zijn groter dan de nadelen. Als grote groepen fans overal in wijken hun eigen feesten gaan organiseren, kunnen ze niet profiteren van de veiligheidsmaatregelen die er bij de fanzones wel zijn."

Lambert is bezorgd over dreigende staking van Air France. Vakbonden hebben piloten opgeroepen zaterdag en zondag niet op te stijgen. "Helaas hebben we die situatie niet in de hand'', zei Lambert. "Maar u snapt dat zo'n staking de mobiliteit van teams, scheidsrechters en fans in gevaar brengt. Dat is niet wat we willen na een vier jaar voorbereiding."