Sport Bewaar

'Eerste Ajaxfans opgepakt bij de Toekomst al vrijgelaten'

De supporters bezetten de kantine op sportpark De Toekomst
De supporters bezetten de kantine op sportpark De Toekomst © ANP

De eerste Ajaxfans, die zijn gearresteerd bij sportcomplex de Toekomst in Zuidoost, zijn vanavond vrijgelaten. Dat meldt AT5. Het gaat bijvoorbeeld om een aantal minderjarige supporters.

Eerder vandaag meldde een politiewoordvoerder dat het nog tot zeker morgen en overmorgen zou duren voordat de zaken van alle supporters zijn afgewikkeld. 'Pas in de loop van de week komen alle 126 Ajaxsupporters vrij die gisteren het trainingscomplex de Toekomst bezetten.'

De groep supporters forceerde gisteren rond 11.00 uur een toegangshek en drong de kantine binnen, waar op dat moment een besloten bijeeenkomst gaande was. De Mobiele Eenheid arresteerde de boze fans voor huisvredebreuk, openbare geweldpleging en verstoring van de openbare orde. De groep zit nu verspreid over drie locaties.

Supportershome
De supporters zijn kwaad over de gang van zaken rond het supportershome. Dat is al lang inzet van een felle discussie tussen gemeente, Ajax en de supporters, die verder op scherp kwam te staan na de aangestoken brand in het oude supportershome in januari.

Een nieuw honk zou aan de zuidkant van de Arena komen, maar de supporters menen dat het door gemeentelijke regels en andere voorwaarden onmogelijk zou zijn het onderkomen rendabel te exploiteren. Vak410, een fanatieke groep supporters, zegt echter 'dat er veel meer speelt.' Supportersvereniging AFCA wil niet ingaan op de zaak, maar laat wel weten niet op de hoogte te zijn geweest van de actie gisteren.