ROOS SCHLIKKER

 1. 169 artikelen sinds 06 september 2014
 2. "Wat heb die nou?" "Ze mot haar benen hoog leggen.""Geef haar suikerwater.""Gaat het?" Het jaar kende diverse hoogtepunten, maar de ochtend dat ik midden in de sportschool als een overreden straathond op de grond lag omgeven door goedbedoelende steeds nerveuzer wordende testosteronbommen, behoort daar niet toe. Je hebt mensen die wanneer ze hun kop stoten tegen een keukenkastje kermend de Macarena

  We dansen het duister in, samen

  Opinie

  "Wat heb die nou?" "Ze mot haar benen hoog leggen.""Geef haar suikerwater.""Gaat het?" Het jaar kende diverse hoogtepunten, maar de ochtend dat ik midden in de sportschool als een overreden straathond op de grond lag omgeven door goedbedoelende steeds nerveuzer wordende testosteronbommen, behoort daar niet toe. Je hebt mensen die wanneer ze hun kop stoten tegen een keukenkastje kermend de Macarena …

 3. Roos Schlikker

  Is zwijgen echt een manier om slachtoffers te beschermen?

  Opinie

  Ik lees ze liever niet. Berichten over mannen die kleuters verkrachten. Stukken waarin de psyche van de kinderlokker uiteen wordt gezet. Verslagen waarin staat welke voetbaltrainer of scouthopman zijn pik niet in zijn broek heeft kunnen houden.Ik snel de koppen en sluit het liefst mijn ogen. Ik ben de enige niet. Vaak hoorde ik jonge ouders gedurende de publiciteitshausse rond de Amsterdamse zeden …

 4. Roos Schlikker

  Sommige vragen zijn ronduit onaangenaam

  Opinie

  "Hé Truus, valt ze je lastig?" Het leven is onbegrijpelijk, onzeker en verraderlijk vijandig soms. Omdat we het willen snappen, stellen we vragen. De godganse dag. 'Zou een sint-staakt-het-vuren werken?'; 'Sinds wanneer bedienen politici zich liever van vijftien uur lullen dan van de oneliner?'; 'Hoe kun je in Pieterburens naam samen zeehondjes verzorgen als je weet dat je man zijn 'spulletje' bij …

 5. Roos Schlikker

  Toen kon mijn moeder nog soep voor me maken

  Opinie

  Het is koud in de tuin, ik warm mijn handen in de zakken van haar jas die ik al maanden draag en speel met het tandenstokertje dat ik erin aantrof. Typisch zij. Altijd bezig met poetsen, poeren en flossen. "Een mooi gebit gaat je leven lang mee."Dat is dan gelukt, denk ik en schud meteen mijn hoofd. Ik moet het bitter buiten de deur houden. Ik weet niet hoe ik hier gekomen ben. Ik ken dit huis hel …

 6. Roos Schlikker

  Niemand draalt zo mooi als de hoerenloper voor hij op zijn bestemming is

  Opinie

  Niemand draalt zo mooi als de hoerenloper voor hij op zijn bestemming is. De man met het pilotenjack op de Oudezijds is er een meester in. Jas open, jas dicht, een steentje dat dringend dient te worden weggeschopt, een blik op zijn horloge, een tuur op zijn mobiele telefoon, jas open, jas dicht. Ik ben onderweg maar blijf plotseling dralen, omdat ik het raam herken. Het raam waar ik toen achter st …

 7. Roos Schlikker

  Toch houd ik van de kermis, waar mijn ego diverse tikken kreeg

  Opinie

  Van schrik vergat ik achteruit te deinzen, waardoor haar hand vol mijn gezicht raakte. Oliebollenvet spetterde, Simon le Bon van Duran Duran zong over een reflex, af en toe overstemd door het geloei dat uit het piratenschip waaide. Ik was een jaar of twaalf, net naar het centrum verhuisd en mocht voor het eerst met een vriendinnetje naar de kermis op de Dam. We hadden allebei ons haar strakstoer v …

 8. Roos Schlikker

  Focus op de buitenkant moet angst aan de binnenkant verhullen

  Opinie

  Bij het saladebuffet staat ze fanatiek aan haar navelpiercing te plukken. Haar mond in omgekeerde V-stand lijkt haar kauwgom voortdurend doormidden te willen knauwen, haar witte topje boven een trainingsbroek toont een strak bruin buikje. "Waarom is er geen magere yoghurtdressing?" snauwt ze een ober toe. Hij kijkt hulpeloos. Hij heeft alleen azijn. En lobbige olie geperst van olijven die hier in …

 9. Roos Schlikker

  Hoezo was ik opeens een vrouw die okido brulde?

  Opinie

  Vlak nadat het woord mijn mond verliet, kwam de schok. Dit was niet voor het eerst. Sterker, ik had een uur geleden een telefoongesprek ook zo afgesloten. Ik schreef het 's morgens in een appje. En nu riep ik het tegen de pakjesbezorger. "Okido!"Okido? Hoe kwam dat mijn strot uit? Okido is als Toppiejoppie en Hallootjes: te joviaal schreeuwend en te weinigzeggend. Hoezo was ik opeens een vrouw die …

 10. Roos Schlikker

  Je krijgt niet wat je aankunt, je kunt aan wat je krijgt

  Opinie

  Twee jonge vissen zijn samen aan het zwemmen. Op een gegeven moment treffen ze een oudere vis die de andere kant opgaat. De tegenligger knikt ze toe en zegt: "Goeiemorgen jongens, hoe is het water?" De twee visjes zwemmen verder. Een eind verderop kijkt de één naar de andere en vraagt: "Wat is in hemelsnaam water?"Het filmpje van de speech die schrijver David Foster Wallace aan een groep Kenyon Co …

 11. Roos Schlikker

  Niks uitgummen, leve het echte

  Opinie

  Op het moment dat ik de auto uitstap, denk ik het zeker te weten. De gekte heeft nu echt toegeslagen. Mijn verbeelding heeft mijn verstand gekaapt. Kneiterkrankjorum, dat ben ik. Het komt door die klapband van twee jaar geleden. Sindsdien kon ik nooit meer door de Piet Heintunnel rijden zonder de overtuiging dat er opnieuw op deze plek iets mis was met mijn auto. De bandenspanning klopte niet, ik …