ROOS SCHLIKKER

 1. 189 artikelen sinds 06 september 2014
 2. Roos Schlikker

  'Misschien heb ik je wel nooit zo goed begrepen als nu je dood bent'

  Opinie

  "Ik heb je in een koffer gestopt.""Mooi is dat.""Ik vond het ding onderaan jouw trap. Oud. Gebutst. Bekrast.""Ha! Dat past me wel. Oud. Gebutst. Bekrast. En onderaan een trap gevonden.""Niet grappig.""Ah joh. Inmiddels wel, toch? En ik heb nu één voordeel. Ik krijg geen rimpels meer. Heb je mijn crèmepjes nog bewaard?""Ik gebruik ze niet. Ik kan je nog niet over mijn gezicht smeren.""Wel doen. Zon …

 3. Roos Schlikker

  Zielige mensen kijken: ongemak, ongemak

  Opinie

  Als Maria lacht, dansen haar voeten. Een draadje spuug spant als een feestslinger tussen haar tanden, haar ogen rollen, haar armen zwaaien woest, er klinkt een 'Huuuuuuuu'-geluid. "Hoe moet ik het cadeautje nou geven?" vraagt mijn jongste, een tikkeltje angstig. Maria is nogal veel.Onlangs hoorde ik dat er gezinsvakanties naar Lesbos worden georganiseerd, zodat papa's, mama's en kroost kunnen kijk …

 4. Roos Schlikker

  'Dat is... dat is... dat is oud sperma!'

  Opinie

  Natuurlijk krijgen we een klapband als we midden in de nacht van het vliegveld naar een hostel worden vervoerd. Sterker, we krijgen er twee. Met een synchroon sisgeluid zakt de bus vol toeristen langzaam uit het lood, om als een groot mank dier te blijven staan in de berm van de overdrukke weg. De chauffeur glimlacht, terwijl hij manmoedig in de weer gaat met een verroeste krik. "This is Africa."D …

 5. Roos Schlikker

  Een sneeuwbol voor een overvol kinderkoppie

  Opinie

  De eerste tijd hield ik hem er weg. Dat bed. De machines. Het opgeblazen kapotte gezicht. Dit was haar niet, dus hoefde hij haar niet zo te zien. Tot hij na een week plotseling aan tafel snikte. "Ik moet erheen, mama! Ze is óók van mij." De volgende dag vlijde hij zich naast haar. Mijn kind in foetushouding in haar oksel. Ik, haar kind, met mijn hoofd op hun verstrengelde voeten. Het was volmaakt …

 6. Roos Schlikker

  Ze doen wonderlijk aan, proletentanks in de binnenstad

  Opinie

  Pontificaal staat hij voor mijn deur. Zijn omvang is zo enorm dat hij over de randen van het kleine Jordanese parkeerplaatsje heen stulpt. Een groepje jongens is hem luidkeels aan het bewonderen. "Dikke autooooo."De bestuurder is eveneens van de ruimte innemende soort. RayBan op het glimhoofd, een V-halstrui waar borsthaar uit struweelt, een buik die trots vooruit wordt geduwd als was het een baby …

 7. Roos Schlikker

  Ambitie is mooi, maar vooruitgang geen garantie voor geluk

  Opinie

  De jongen achter de balie tuurt naar de foto die ik hem overhandigde. Dan bladert hij door mijn oude paspoort. "Dat is dezelfde." Hij heeft gelijk. Het is niet eens uit ijdelheid dat ik dit kiekje gaf want ik oog als een geschrokken aardbei, maar bureaucratische rompslomp put me uit en ik zag er zo tegen op naar het stadsdeelkantoor te rijden, een nummertje te trekken, allerhande formulieren in te …

 8. Roos Schlikker

  Iedere dode heeft zijn eigen hoekje en misschien is dat mooi

  Opinie

  "Ja, lieverd, met mij, kun je me even terugbellen? Doeg!" Zijn stem op het voicemailbericht klinkt zo normaal, dat ik meteen weet dat er iets mis is. Ik ben net de douche uitgestapt en tik bibberig zijn nummer in."Schatje, niet schrikken." Waarom zijn dat toch altijd de telefoontjes die je het meest doen schrikken? "Je vader heeft weer wat."Er klinkt een verhaal van plotseling wazig zien, even naa …

 9. Roos Schlikker

  Aan uitgesteld leven doe ik niet meer, toch?

  Opinie

  "Aan uitgesteld leven doe ik niet meer," zeg ik tegen mijn vriendin aan de keukentafel. Ik heb net een stoer verhaal opgehangen. Dat ik laatst zo'n interessant boek las, dat ik werk aan een televisieserie, dat ik een meditatie-app heb die ik zowaar gebruik, dat ik twee reizen heb geboekt. Ze glimlacht. Dan prikt ze keihard door mijn ballon van mooipraat heen. "Je kijkt anders uit je ogen dan vroeg …

 10. Roos Schlikker

  Het is duidelijk: hier staat de dochter van Thomas Cook

  Opinie

  Het duurt nog een half uur voor we boarden, maar de vriendinnen hebben zich al voor de balie geposteerd. Frisse zestigers, wars van haarverf maar dol op kloeke wandelschoenen en zelfademende Gore-Tex jassen, want je weet nooit of Porto tijdens hun stedentripje wordt overweldigd door een verwoestende orkaan."Ha! Vooraan!" roept de eerste vrouw, lurkend aan een enorme waterfles, want er zal maar gro …

 11. Roos Schlikker

  Veel dagen razen ongeplukt voorbij

  Opinie

  Het zijn de handen waar ik naar blijf kijken. Een oude dame in stofjas hangt met chirurgische precisie een vloerkleed over haar balkonhekje om te luchten. Tikkie naar links, stukje naar rechts, zacht het ruwe materiaal bekloppend. Ik ben met een vriendin in Porto en bespied landerig onze overbuurvrouw. Zwaluwen flitsen langs en ik zie de aderen lichtpaars van haar polsen tot haar vingers reiken. A …