ROOS SCHLIKKER

 1. 153 artikelen sinds 06 september 2014
 2. Roos Schlikker

  De dag daarna kneep je niet meer in mijn hand

  Opinie

  Er is een land waar het altijd schemert. Je ging erheen, jouw nagels roodgelakt. Je droeg een nachthemd en je gouden armbandjes. Je had je koffiepot al klaargezet. Nog even iets halen van boven. Viel je toen de zon nog niet op was? Toen je weg reisde uit een leven van bewustzijn en stilletjes in de mist verdween? Uren later vond mijn vader je onder aan de steile trap. De plas met bloed was al gero …

 3. Roos Schlikker

  'Mama? Ga ik ook ooit dood?'

  Opinie

  Zaterdag zag ik ouders hun zoon begraven, mijn nichtjes hun broer, drie kleine kinderen lieten ballonnen op voor hun vader. Een dame van de kerk gaf ze regenboogzand. "Want wanneer zie je een regenboog? Als het regent én als het zonnetje schijnt. Dus als jullie moeten huilen om heit, weet dan dat er ook een zonnetje is." Ze zei het lief, maar ik werd er opstandig van. Je moet het maar kunnen, een …

 4. Roos Schlikker

  Mijn neefje Tjeerd was een neef met een leven

  Opinie

  Pas toen ik de rouwkaart opende, kreeg hij zijn gezicht terug. Ik ken dat gezicht mijn hele leven al. Niet dat we elkaar wekelijks zagen. Maar hij was verwant. Eén van die vertrouwde mensen die de geschiedenis weten van jou en jouw familie, puur omdat ze er deel van uitmaken.Op zacht papier staat zijn foto. Een knap jong. Verlegen lachje. Dromerige ogen. Ik weet precies wie hij zag op het moment d …

 5. Roos Schlikker

  Geschiedenis is als een slang die in zijn eigen staart bijt

  Opinie

  Was ze vastgebonden? Schreeuwde ze? Of was dit juist het enige moment dat ze zweeg, mijn eeuwig rebbel­ende oma uit Friesland, letterlijk bijtend op een houtje om te voorkomen dat haar tong openspleet? Soms stel ik me voor hoe ze erbij lag. Ik herinner me beppe alleen overenthousiast, maar ze was vaak depressief. In de jaren vijftig verdween ze talloze keren van het toneel. Opgenomen. Fluisterend …

 6. Roos Schlikker

  'Hoe is het met je zussie?'

  Opinie

  De vrouw achter de balie in het gerechtsgebouw boog zich diep voorover en fluisterde me in het oor: "Als we heel hard 'Jong!' roepen, begint de zaak in dat kamertje daar." Ik knikte samenzweerderig, hoewel ik geen idee had waarom er een codewoord moest worden gebruikt. Ik kwam niet zo vaak in huize Justitia. Voor de deur van de strafzaal stonden plastic bankjes waarop diverse wachtenden zich probe …

 7. Roos Schlikker

  Schaamteloosheid kent vele gradaties

  Opinie

  'Het had eruit gemoeten. Dit is dramatisch. Het móest eruit." "Hij heeft het gewoon zo gezegd, hoor." "Dat zal wel, maar dan mag je het nog niet opschrijven!" "Jij als persvoorlichter weet best dat ik dat wel mag." "Dit gaat hem schade berokkenen." "Want?" "Hallo! Hij zegt dat ie ervan houdt. Dat ie het lekker vindt." "Wat?" "Hij zegt: 'Ik houd van een biertje. Sterker nog, ik vind het af en toe b …

 8. Roos Schlikker

  Zou Jesse Klaver een hugger zijn?

  Opinie

  Zou Jesse een hugger zijn? Hij is in elk geval van die generatie. Waar ik opgroeide met een hand of twee kussen, was bij Jesse het groetarsenaal al uitgebreid met een drietrapssmakker, high fives en omhelzingen. Ik ben beschamend gevoelig voor dit soort trends. Tijdenlang vond ik 'Kak' een stupide scheldwoord, tegenwoordig smijt ik voortdurend met verbale poep. Als ik mijn telefoonbotje stoot. Als …

 9. Roos Schlikker

  Wat is dommer: Goedgelovigheid of wantrouwen?

  Opinie

  Ik zie een flits als ik me langs hem haast. Mijn sporttas trekt aan mijn schouder, mijn kop is zwaarmoedig na te veel nieuws over Nederlandse meisjesmoorden en wereldwijde aanslagen als een kleine mannenhand mijn onderarm aantikt. Vanonder een mallig hoedje kijken twee pientere oogjes me aan.Zonder iets te zeggen propt de kerel in gewaad een glinsterende afbeelding van een boeddha in mijn handen. …

 10. Roos Schlikker

  Ze was geen vrouw van spijkerbroeken en potten thee

  Opinie

  Het is er tegenwoordig de overtreffende trap van hip. Minimalistische restaurants met Oost-Duitse designmeubelen openen hun deuren, de NDSM-werf waar mannen ooit met shag in de bek en roest aan hun klauwen schepen repareerden is nu een trendy bedrijven­terrein vol snelle televisiejongens. De Shelltoren die ik mijn halve jeugd een toonbeeld van kapitalistische lelijkheid vond, heeft een ronddraaien …

 11. Roos Schlikker

  Je hebt maar één iemand nodig die je optilt

  Opinie

  'Ik spring, hoor. Ik spring!" Op het moment dat mijn leraar Grieks in de dakgoot stond en brullend een potentiële wanhoopsdaad aankondigde, realiseerde ik me dat de situatie een tikje uit de hand gelopen was.We waren van het dorpse Noord naar het Centrum verhuisd. Mijn vader, zonder benul van schoolsystemen, had mijn lagereschooldirecteur gevraagd: "Denkt u dat ze naar de mavo kan?" "Doe maar het …