ROOS SCHLIKKER

 1. 221 artikelen sinds 06 september 2014
 2. Roos Schlikker

  Rutte wil een kussentje om groter te zijn

  Opinie

  "Weet je dat jouw linkeroog kleiner is dan je rechter? Moet je straks op letten hoor." Ik word bepoederd door een visagiste omdat ik op de foto moet voor een tijdschrift. Dat van dat oog was me onbekend, maar ik knik braaf. Op tafel ligt een Telegraaf, Rob Jetten blikt olijk de lens in pal voor de Hemwegcentrale. "Dat moet ie niet doen.""Die foto? Nee, dat was misschien onhandig.""Zijn sjaal onder …

 3. Roos Schlikker

  Een handje op Nico's wang

  Opinie

  "Hoe gaat het, Nico?" We zitten al een tijd tegenover elkaar, ergens tikt een klok en mijn oom Nico zoekt weifelend naar antwoord. Zijn onderkaak gaat op en neer, alsof hij zo de woorden naar binnen wil hengelen. Dan gaat er een deur open. Nick & Simon schallen door de recreatieruimte van de instelling voor autistische ouderen waar Nico woont. 'Kijk omhoog. Naar de zon. Zoek niet naar een antwoord …

 4. Roos Schlikker

  Orgasmerend struint ze door de stad

  Opinie

  "Oh my god, these are straws! Straws!" In Stach, een hippemensenwinkel met hippemensen-lekkeredingen in de categorie suikervrije rumbonenpopcorn, glutenloos bananenbrood en rauwe cacaoballen, staat een Engelse toeriste in de kassarij. Het kind heeft een extreem kort rokje aan en op haar snuit zijn donkere strepen aangebracht. Laatst leerde ik van een visagiste dat dat shapen heet. Je maakt je gezi …

 5. Roos Schlikker

  Maar de juf zei net dus dat je het wel kan

  Opinie

  "Hij kán het wel...""Hoi mam. Wat zeg je?""Ik had net een gesprekje met je juf. Dit was haar eerste zin.""O. Nou. Mooi. Kijk, een racebaan!""Dit? Met die eierdozen? Heb je daar nou mijn oorbellen aan gehangen?""Mooi, hè.""En je hebt alle vijf de scharen uit het huis met zestien rollen plakband eraan vastgemaakt zodat we ze nooit meer loskrijgen omdat we geen scharen meer hebben?""Tuurlijk. Dat zij …

 6. Roos Schlikker

  Jezus joelt door de ruimte

  Opinie

  Het is zo stom dat ik er niet aan heb gedacht. Ik ben gevraagd voor te lezen op een gala over psychisch ziektes. "Tuurlijk, doe ik!" riep ik monter. En ging alleen naar Tuschinski. Om vervolgens urenlang te luisteren naar verhalen over depressies, suïcides en hersenen op hol. Andere sprekers hebben ondersteunende achterban bij zich, want zo'n avond hakt er in natuurlijk. Maar ik vroeg niemand mee. …

 7. Roos Schlikker

  Wat doe ik nou bij de gipskamer?

  Opinie

  "Jij kunt prima inademen, maar niet zo goed uit," vertelde een arts me ooit toen ik voor de zoveelste keer een halve longontsteking had. "Weleens aan astma gedacht?"Nou nee. Ik ben niet zo'n artsenbezoeker. Een goed humeur, een hand antigrippine en een potje lekker Amsterdams mopperen vind ik doorgaans uitstekende remedies. Daar dacht dokter Long anders over, sindsdien leef ik braaf op puffertjes. …

 8. Roos Schlikker

  Mijn vader zou het allemaal opnieuw doen

  Opinie

  "Zie je die rozen?" Mijn vader en ik rijden door de wijnvelden rond Kaapstad. Aan de rand van elke rij druivenranken is een bloemenstruik geplant. "Die staan er niet omdat ze zo mooi zijn. Ze kondigen ziektes aan. Als de rozen niet meer bloeien, weet de wijnboer dat er iets is wat de druiven kan aantasten," doceert hij. "Mooi," vind ik. "De roos als waarschuwer van naderend onheil.""Ja. Zo kun je …

 9. Roos Schlikker

  Bombardeer de zondag met regenbogen

  Opinie

  'O Heer mijn God ook deze nacht zijt loof en eer U toegedacht. Omdat Gij dag en duister schept en ons het licht gegeven hebt.'Ja, God, kent U het nog? Het lied waarmee ik U op christelijke basisschool De Bonkelaar wekelijks toezong? Ik kneep mijn oogjes stijf dicht, pogend de begeleidingsblokfluit van juffrouw Stuurman te negeren, en wendde mij rechtstreeks tot U. Here wilt U altijd voor mij blijv …

 10. Roos Schlikker

  Ik heb sjans van Bertje Doperwtje

  Opinie

  "Mam, ben jij een flirt?" Ik loop met mijn zoon door de Zara en heb zojuist tussen de leren jackjes en skinnyjeans een eindeloze reeks vragen moeten beantwoorden. Ben ik kamp boerenkool of sushi? ("Beide"). Ben ik een ochtend- of een avondmens? ("Beide."). Ben ik fan van het liedje Huts? ("Eeh jawel, maar ik versta het niet." "Hoezo? Het gaat gewoon van: "Ewa fena kleine paardengeit, je weet zelf. …

 11. Roos Schlikker

  Slingerend loopt de gitaarman een nieuw jaar in

  Opinie

  Uit de klankkast dondert het. Met een rammelend geraas is de gitaar op de grond gelazerd, de eigenaar erachteraan. Hij steekt zijn vuist in de lucht. Omstanders kijken verschrikt een andere kant op. Vrijwel dagelijks zwalkt de kerel door mijn straat. Zijn instrument gebruikt hij nooit om op te spelen. Het is zo'n type wiens blik je beter ontwijkt. Kijk je toch dan zie je het: zijn verwijde pupille …