ROOS SCHLIKKER

 1. 183 artikelen sinds 06 september 2014
 2. Roos Schlikker

  Iedere dode heeft zijn eigen hoekje en misschien is dat mooi

  Opinie

  "Ja, lieverd, met mij, kun je me even terugbellen? Doeg!" Zijn stem op het voicemailbericht klinkt zo normaal, dat ik meteen weet dat er iets mis is. Ik ben net de douche uitgestapt en tik bibberig zijn nummer in."Schatje, niet schrikken." Waarom zijn dat toch altijd de telefoontjes die je het meest doen schrikken? "Je vader heeft weer wat."Er klinkt een verhaal van plotseling wazig zien, even naa …

 3. Roos Schlikker

  Aan uitgesteld leven doe ik niet meer, toch?

  Opinie

  "Aan uitgesteld leven doe ik niet meer," zeg ik tegen mijn vriendin aan de keukentafel. Ik heb net een stoer verhaal opgehangen. Dat ik laatst zo'n interessant boek las, dat ik werk aan een televisieserie, dat ik een meditatie-app heb die ik zowaar gebruik, dat ik twee reizen heb geboekt. Ze glimlacht. Dan prikt ze keihard door mijn ballon van mooipraat heen. "Je kijkt anders uit je ogen dan vroeg …

 4. Roos Schlikker

  Het is duidelijk: hier staat de dochter van Thomas Cook

  Opinie

  Het duurt nog een half uur voor we boarden, maar de vriendinnen hebben zich al voor de balie geposteerd. Frisse zestigers, wars van haarverf maar dol op kloeke wandelschoenen en zelfademende Gore-Tex jassen, want je weet nooit of Porto tijdens hun stedentripje wordt overweldigd door een verwoestende orkaan."Ha! Vooraan!" roept de eerste vrouw, lurkend aan een enorme waterfles, want er zal maar gro …

 5. Roos Schlikker

  Veel dagen razen ongeplukt voorbij

  Opinie

  Het zijn de handen waar ik naar blijf kijken. Een oude dame in stofjas hangt met chirurgische precisie een vloerkleed over haar balkonhekje om te luchten. Tikkie naar links, stukje naar rechts, zacht het ruwe materiaal bekloppend. Ik ben met een vriendin in Porto en bespied landerig onze overbuurvrouw. Zwaluwen flitsen langs en ik zie de aderen lichtpaars van haar polsen tot haar vingers reiken. A …

 6. Roos Schlikker

  De hersens van Albert zijn permanent geschud

  Opinie

  "Mijn broer kocht in een manie een Harley plus garage. Ik acht dekbedden bij de Ikea. Da's het verschil."Ik ontmoette Cornelie vorig jaar op het Depressiegala. Juriste, moeder, geslaagde vrouw. Maar ook een beetje druk. Cornelie is wel vaker druk. Dan zit ze boven de lijn, om er na de dip in te schieten, zoals vaak bij een bipolaire stoornis. Cornelie is veel van alles. Maar haar broer is net wat …

 7. Roos Schlikker

  Zo'n type dat geen bril draagt maar een paarsgerand statement

  Opinie

  De lucht was melkbleek. Slechts heel af en toe liet de zon zich zien, als een verleidster die wellustig op de schoot van haar prooi ging zitten om wanneer het puntje bij het paaltje leek te komen weg te schieten, haar slachtoffer verbouwereerd achterlatend.Ik beloerde de cockteaser vanuit een lunchroom, waar broodjes panini heten en de jongen achter de balie eindeloos in de weer was om hartjes, pa …

 8. Roos Schlikker

  Voor het eerst geloof ik Halbe Zijlstra

  Opinie

  "I want to see passion, excitement and ambition, yeah yeah yeah!" De Amerikaanse reclameman beweegt zijn handen woest voor mijn gezicht. Even daarvoor vroeg het castingmeisje of ik het script goed heb gelezen. Script? "Dat mailtje waarin staat waar de commercial over gaat: vrouw doet kleding in machine, kiept er wasmiddel bij en ziet verheugd hoe schoon haar shirtjes worden? Was dat een script?" H …

 9. Roos Schlikker

  Terwijl ik weemoedig denk aan vroeger, kijkt hij gelukzalig naar vandaag

  Opinie

  Het verhaal gaat dat toen ik twee was mijn ouders met me naar het strand gingen. In de auto zat ik al opgewonden te wiebelen. Toen we het duin opliepen, hield ik het bijna niet. Eenmaal boven op de berg zag ik hem. De zee! De zee! Ik was zo enthousiast dat ik me losmaakte van mijn moeder en keihard, ongecontroleerd, met kleren en al het water in denderde, geen rekening houdend met de kleddernatte …

 10. Roos Schlikker

  Dit is letterlijk en figuurlijk hartverscheurend

  Opinie

  Komt een vrouw bij de dokter. Ze vertelt dat ze zich moe voelt. Ook is ze duizelig en moet ze eindeloos uithijgen als ze een simpele trap op is gelopen. Haar lijf voelt raar. Ze is bang dat er iets ernstigs aan de hand is. Zou het haar hart kunnen zijn? De dokter lacht schamper. Daar heb je er weer eentje. Zo'n feministisch type. Nee hoor, ze hoeft zich heus geen zorgen te maken. Tuttut. Gewoon ee …

 11. Roos Schlikker

  Ze ziet een veld vol mensen met tikkies

  Opinie

  Feestjes waar ze niemand kent zijn de ergste. De vrouw met het verwaaide haar stapt schichtig de ruimte binnen. Wat kwam ze hier doen? O ja, praatje houden. Mooi praatje, maar verdrietig praatje ook. Haar moeder zou het fijn hebben gevonden. Niet omdat het over haar ging, maar omdat het voor de haren was. Zij die ook een tikkie hadden. Een diagnose. Een dossier. Zelf heeft de verwaaide vrouw geen …