ROOS SCHLIKKER

 1. 202 artikelen sinds 06 september 2014
 2. Roos Schlikker

  'Raar dat je ook kunt huilen om mooie herinneringen'

  Opinie

  "Hèhè, blij dat we zitten. Wijntje?""Tuurlijk. When in Florence do as the Florencers.""Precies. Weet je dat ik hier ook altijd met mama at?""Dan wilde ze natuurlijk in het Italiaans bestellen.""Jahaa. Ze was heel trots dat ze dat kon.""Kun je je herinneren dat ze net was begonnen met die Teleac-cursus? In de pizzeria in Amsterdam ging ze heel overdreven Italiaans tegen de ober praten. Zich niet re …

 3. Roos Schlikker

  Hij maakt naakt een dakronde

  Opinie

  Het is nacht, een uur of vier, en op het dak staat een man. Bungelpiemelnaakt. Hij glibbert over het tin, bevoelt dakpannen, kijkt woest om zich heen. "Waar ís ie?!" Met een klap struikelt hij over z'n voeten en maakt het huis wakker. Mijn huis. Want die blote man, dat is de mijne. Op zoek naar de druppel.Mijn Frans-Canadese echtgenoot is soms wat eenzaam in ons gezin. Canadezen zijn - nu generali …

 4. Roos Schlikker

  Gehinnik vult de herfstlucht

  Opinie

  "Oooooooh." De stem van de oude dame kreunt als een deurtje waarvan het scharnier moet worden gesmeerd. Moeizaam is ze naar een parkbank op het Prinseneiland geschuifeld, ze steunt met één hand op het hout, leunt traag voorover en laat zich dan, ledemaat voor ledemaat, heel voorzichtig zakken. Ik ben bang dat haar botten vergruizen terwijl ze het doet, want ouderdom is wreed, maar uiteindelijk zit …

 5. Roos Schlikker

  'Mijn zoon is mijn verstand kwijt'

  Opinie

  "Denk nou even goed na.""Ik denk goed na.""Vanmorgen had je er aan elke voet één. En nu heb je alleen je linker. Dat is toch raar?""Ja. Nee. Weet ik veel.""Weet ik veel? Schat! Waarom ben je altijd alles kwijt?"Fatal error. Les één in het handboek Ruzie maken is: gebruik niet de woorden 'nooit' of 'altijd' als in 'Jij denkt nooit ergens aan' of 'Jij speelt altijd de baas', aangezien je de ander da …

 6. Roos Schlikker

  Ik hanneste eindeloos bij de lingerie

  Opinie

  "Hier. Ik betaal wel." Snel duwt een pubermeisje in de Etos de hand van haar moeder weg waarin ze een doosje morning-afterpillen houdt. "Mam! Ik ben níet zwanger." De vrouw kijkt haar aan. "Je zou het kunnen zijn, lieffie." Waarna het kind uitbarst in een woedende litanie. "Ik vertel jou nooit meer wat! Waar bemoei je je mee?En ik ben je lieffie niet!" Moeder zucht. Ik snap haar wanhoop, maar denk …

 7. Roos Schlikker

  Corine is luid lachend, zingend en verhalend

  Opinie

  Ik zag haar voor het laatst op een begrafenis. "Daaaaag Rosie!" had haar stem door de aula geschald, terwijl ze enthousiast en wild wuifde. Nu klinkt dezelfde uitroep, maar dan door de brasserie van de Bijenkorf. "Daaaaag Rosie!" Hier sprak ze soms met mijn moeder af om een taartje te eten. Hoewel, mijn tante Corine at taart, mijn moeder schoof het heen en weer, levenslang bang een calorie te veel …

 8. Roos Schlikker

  Terwijl mijn vuist door de lucht zweefde, kwam het besef

  Opinie

  Plotseling wist ik het. De vrouw schreeuwde, ze had haar nagels in mijn bovenarmen gezet. En toen, terwijl mijn vuist door de lucht zweefde, kwam het besef. Als ik nu uithaal, breek ik haar neus. Natuurlijk schaam ik me ervoor. Wat begon als stompzinnig gekibbel, eindigde bijna in een gevecht. We hadden zo lekker liggen zonnen, mijn vader en ik. Even liepen we weg, bij terugkomst lag een Franse ma …

 9. Roos Schlikker

  Als ik dat niet deed, ging mama dood. Of papa

  Opinie

  'I'm an athlete!' Als een waterballon bungelt haar buik in haar onbedoeld ironisch bedrukte T-shirt. Ze is een jaar of acht, haar bril zit scheef en ze lijkt op Olive, het mollige meisje uit de film Little Miss Sunshine.Ze draalt bij de tokkelbaan, waar families zich vanuit een enorme boom aan een kabel over een rivier storten. Haar vader, type sergeant-majoor met op zíjn T-shirt de tekst 'Judoka' …

 10. Roos Schlikker

  Daar dreef een enorme bolus die onmogelijk van een kind kon zijn

  Opinie

  Ooit lag ik in het pierenbad van een hotel waar ze zo dol waren op gulden ornamenten dat zelfs de wc-rolhouder flonkerde als de gouden tand van een piraat. Mijn babyzoon kirde, de zon verwarmde, alles was vredig. Tot het jong peinzend voor zich uit staarde zoals Mark Rutte kan doen wanneer hem een ethische vraag wordt gesteld over Shell in Nigeria. Hij kneep met zijn ogen en net toen ik wilde info …

 11. Roos Schlikker

  'Ik heb het niet genoeg gezegd'

  Opinie

  Spanje, begin jaren zeventig. Uit een hotelraam staarde een jonge vrouw naar beneden. Haar gezicht was uitdrukkingsloos als in een schilderij van Edward Hopper. Haar blik die geen andere blik ving. Haar blik die zo alleen was. Ze keek naar haar vriendje. Tijdens het eten sloeg hij zijn arm om haar heen. Toen hij lachte schoof zijn kin naar achteren, wat zijn uitdrukking lief en verlegen maakte. Ze …