ROOS SCHLIKKER

 1. 177 artikelen sinds 06 september 2014
 2. Roos Schlikker

  Voor het eerst geloof ik Halbe Zijlstra

  Opinie

  "I want to see passion, excitement and ambition, yeah yeah yeah!" De Amerikaanse reclameman beweegt zijn handen woest voor mijn gezicht. Even daarvoor vroeg het castingmeisje of ik het script goed heb gelezen. Script? "Dat mailtje waarin staat waar de commercial over gaat: vrouw doet kleding in machine, kiept er wasmiddel bij en ziet verheugd hoe schoon haar shirtjes worden? Was dat een script?" H …

 3. Roos Schlikker

  Terwijl ik weemoedig denk aan vroeger, kijkt hij gelukzalig naar vandaag

  Opinie

  Het verhaal gaat dat toen ik twee was mijn ouders met me naar het strand gingen. In de auto zat ik al opgewonden te wiebelen. Toen we het duin opliepen, hield ik het bijna niet. Eenmaal boven op de berg zag ik hem. De zee! De zee! Ik was zo enthousiast dat ik me losmaakte van mijn moeder en keihard, ongecontroleerd, met kleren en al het water in denderde, geen rekening houdend met de kleddernatte …

 4. Roos Schlikker

  Dit is letterlijk en figuurlijk hartverscheurend

  Opinie

  Komt een vrouw bij de dokter. Ze vertelt dat ze zich moe voelt. Ook is ze duizelig en moet ze eindeloos uithijgen als ze een simpele trap op is gelopen. Haar lijf voelt raar. Ze is bang dat er iets ernstigs aan de hand is. Zou het haar hart kunnen zijn? De dokter lacht schamper. Daar heb je er weer eentje. Zo'n feministisch type. Nee hoor, ze hoeft zich heus geen zorgen te maken. Tuttut. Gewoon ee …

 5. Roos Schlikker

  Ze ziet een veld vol mensen met tikkies

  Opinie

  Feestjes waar ze niemand kent zijn de ergste. De vrouw met het verwaaide haar stapt schichtig de ruimte binnen. Wat kwam ze hier doen? O ja, praatje houden. Mooi praatje, maar verdrietig praatje ook. Haar moeder zou het fijn hebben gevonden. Niet omdat het over haar ging, maar omdat het voor de haren was. Zij die ook een tikkie hadden. Een diagnose. Een dossier. Zelf heeft de verwaaide vrouw geen …

 6. Roos Schlikker

  Ik vraag me überhaupt af wat nuttig is

  Opinie

  Het papieren dennenboompje aan de spiegel van de Uber verspreidt een zeurende zoete geur die ocean breeze heet. De chauffeur bekijkt me uitgebreid. "Ik ken jou," bromt hij uiteindelijk."Ik heb u nooit gezien, hoor."Hij kijkt nog eens. "Jawel. Ik ken jou.""Eeeh, nou ja," mompel ik ongemakkelijk. "Ik schrijf stukjes. Is dat het misschien? In Het Parool?""Ken ik niet.""O."De wissers vegen piepend ove …

 7. Roos Schlikker

  Het wemelt in de stad van de Gerrits en Sjaans

  Opinie

  "Goedemorgen, Gerrit. Waar is Sjaan?"We begroeten hem al jaren, mijn zoons en ik als we langs hem rijden. Een reiger die elke dag op dezelfde auto voor hetzelfde huis zijn snavel nuffig in de lucht steekt. Af en toe staat er een kleiner exemplaar bij. Een vrouwtje vermoed ik, al weet ik niet zeker hoe mannetjes- en vrouwtjesreigers van elkaar te onderscheiden zijn.We zijn hem Gerrit gaan noemen, o …

 8. Roos Schlikker

  'Blijkbaar was ik niet stuk genoeg om dood te gaan'

  Opinie

  De kerstman speelt de trekzak terwijl een plens chocolademelk over de rand van het bekertje van mijn jongste walst. "Ho ho ho," roept de verkoper bij het marktkraampje, want de humor ligt bij ons in de straat op straat. Met een huppelpasje staat ze voor me. Ze beweegt haar mond, eerst geluidloos, knijpt haar ogen samen om tekst naar buiten te persen. Plots lukt het in één keer. "Ik heb een kerstka …

 9. Roos Schlikker

  Had ik gekozen voor een abortus? Hell yeah

  Opinie

  Zachtjes zong de moeder geruststellende kinderliedjes. De baby keek versuft na haar dubbele dosis medicijnen. Het zou niet helpen. Hoe vaak was het niet gebeurd dat na eindeloos verbinden het kindje eindelijk in bed lag, vervolgens woedend haar voetje tegen de spijlen ramde vanwege de jeuk en haar bloedrood langzaam de zwachtels opnieuw vulde? Haar meisje was nergens veilig voor de pijn. Overal op …

 10. "Wat heb die nou?" "Ze mot haar benen hoog leggen.""Geef haar suikerwater.""Gaat het?" Het jaar kende diverse hoogtepunten, maar de ochtend dat ik midden in de sportschool als een overreden straathond op de grond lag omgeven door goedbedoelende steeds nerveuzer wordende testosteronbommen, behoort daar niet toe. Je hebt mensen die wanneer ze hun kop stoten tegen een keukenkastje kermend de Macarena

  We dansen het duister in, samen

  Opinie

  "Wat heb die nou?" "Ze mot haar benen hoog leggen.""Geef haar suikerwater.""Gaat het?" Het jaar kende diverse hoogtepunten, maar de ochtend dat ik midden in de sportschool als een overreden straathond op de grond lag omgeven door goedbedoelende steeds nerveuzer wordende testosteronbommen, behoort daar niet toe. Je hebt mensen die wanneer ze hun kop stoten tegen een keukenkastje kermend de Macarena …

 11. Roos Schlikker

  Is zwijgen echt een manier om slachtoffers te beschermen?

  Opinie

  Ik lees ze liever niet. Berichten over mannen die kleuters verkrachten. Stukken waarin de psyche van de kinderlokker uiteen wordt gezet. Verslagen waarin staat welke voetbaltrainer of scouthopman zijn pik niet in zijn broek heeft kunnen houden.Ik snel de koppen en sluit het liefst mijn ogen. Ik ben de enige niet. Vaak hoorde ik jonge ouders gedurende de publiciteitshausse rond de Amsterdamse zeden …