ROOS SCHLIKKER

 1. 210 artikelen sinds 06 september 2014
 2. Roos Schlikker

  Amsterdam zit vol gevaarlijke verkeersidioten

  Opinie

  Op een miezerochtend sjok ik van school naar huis als een woest gesticulerende kerel op zijn herenfiets komt aangeracet. Wanneer ie me bijkans overrijdt hoor ik wat ie brult. "Asshole!" Omdat ik het zebrapad oversteek. Goeiemorgen, Amsterdam.De uitroep is zo idioot dat ik in de lach schiet, maar eigenlijk kan ik er stiksjaggerijnig van worden. De haast, de chaos, de opgefoktheid die door de stad r …

 3. Roos Schlikker

  Ze doneerde de foute kant van het verhaal

  Opinie

  "Hou je mond over wat je weet. Je mag niets zeggen!"Jan Slomp was een jongetje nog toen hem dit werd toegesist. Zwijg over wat je ziet. Val niet op. Wees gewoon. Eigenlijk was Jan ook heel gewoon. Hij bouwde hutten met zijn vriend Graads. Ze stookten fikkie. Ze speelden soldaatje met een nepgeweer. Maar op een dag zat er een Amerikaanse piloot verstopt onder de preekstoel van Jans vader. Niemand m …

 4. Roos Schlikker

  De Hemamuis is net zo echt als de badrat

  Opinie

  Het duurt slechts een tel, maar de bevriezing van het kassameisje verraadt dat ze exact hetzelfde heeft gezien als ik. In de rij bij de Hema kijk ik al een tijdje uiig naar zakken elstars. 'Kinderappels!' blèrt de verpakking. Wat is er mis met gewone appels? Vloeken kinderappels niet? Klinkt er een liedje van K3 als je het klokhuis bereikt? Raken koters levenslang geestelijk gewond wanneer ze hun …

 5. Roos Schlikker

  Haar enorme verdriet dat niemand meer wil horen

  Opinie

  "Wilt u even naar me luisteren?"Op het moment dat ik aankom bij de bibliotheek waar ik een lezing zal geven, word ik onmiddellijk aangesproken door een dame met ogen die als steenkooltjes in haar gezicht liggen. Ik knik, maar net als ze haar mond opent, schudt een jongen van de organisatie mijn hand en vuurt zo veel praktische vragen op me af dat ik het voorgaande gesprek meteen vergeet. Wil ik ko …

 6. Roos Schlikker

  Waarover maal ik deze weken? Mijn zoon heeft een kucheltje

  Opinie

  Het blauw valt als een dekbed over me heen. Ik lig midden in Museum Voorlinden en staar omhoog. Mijn lijf voelt gammel. Afgelopen nacht heeft flarden akelige beelden aaneengeregen. Een graf. Aarde die er als gemalen bastognekoek overheen is verkruimeld. Stemmen van mensen die er niet meer zijn. Spoken uit het verleden noemen ze dat, maar dat vind ik een malle term. Het zijn spoken uit het heden. E …

 7. Roos Schlikker

  Wie zijn de mensen die we tegen onze borst drukken?

  Opinie

  Het geluid dat ze maakte toen de kist de lijkauto werd ingeschoven, heb ik nog lang gehoord. Dierlijk gehuil dat niet aan de oppervlakte had gelegen maar diep van binnen zat, en door het lichaam naar buiten leek te worden gestuwd. Een aantal dagen daarvoor was hij gevonden in een weiland. Mijn neef. Hij had een muziekfestival bezocht, zou naar huis gaan, maar eindigde met ingeslagen schedel in het …

 8. Roos Schlikker

  'Ik denk iemand blij. Werkt altijd'

  Opinie

  "Mijnheer, uw zetel staat gereed.""Ma-ham.""Kruip maar voorop. 't Is een kwartiertje fietsen.""Pas op! Je reed bijna over die duif.""Welnee. Zin in vanmiddag? Is het een superheldenfeestje?""Natuurlijk niet. Hallo. Ik ben zeven.""Excuus.""Ik heb er wel zin in. Behalve als dat jongetje met die rode jas komt. Die pest mijn vriendje altijd. En dan moet ik zo hard werken. Hebben duiven piemels?""Wat?" …

 9. Roos Schlikker

  De ene gehandicapte is blijkbaar de andere niet

  Opinie

  "Maar natúúrlijk heb ik tijd voor jou." De zestiger zet zijn aardigste glimlach op als het meisje van een jaar of negentien hem aanspreekt voor de Albert Heijn. Ze heeft een kindergezichtje dat permanent in de bloosstand staat en haalt geld op voor een gehandicaptenorganisatie. "Wij geven hoor. Wíj geven," zegt de kerel te hard. Hij draagt een Rik Felderhof-hoed alsof hij zo vanuit de Rivièra is k …

 10. Roos Schlikker

  'Raar dat je ook kunt huilen om mooie herinneringen'

  Opinie

  "Hèhè, blij dat we zitten. Wijntje?""Tuurlijk. When in Florence do as the Florencers.""Precies. Weet je dat ik hier ook altijd met mama at?""Dan wilde ze natuurlijk in het Italiaans bestellen.""Jahaa. Ze was heel trots dat ze dat kon.""Kun je je herinneren dat ze net was begonnen met die Teleac-cursus? In de pizzeria in Amsterdam ging ze heel overdreven Italiaans tegen de ober praten. Zich niet re …

 11. Roos Schlikker

  Hij maakt naakt een dakronde

  Opinie

  Het is nacht, een uur of vier, en op het dak staat een man. Bungelpiemelnaakt. Hij glibbert over het tin, bevoelt dakpannen, kijkt woest om zich heen. "Waar ís ie?!" Met een klap struikelt hij over z'n voeten en maakt het huis wakker. Mijn huis. Want die blote man, dat is de mijne. Op zoek naar de druppel.Mijn Frans-Canadese echtgenoot is soms wat eenzaam in ons gezin. Canadezen zijn - nu generali …