ROOS SCHLIKKER

 1. 193 artikelen sinds 06 september 2014
 2. Roos Schlikker

  'Ik heb het niet genoeg gezegd'

  Opinie

  Spanje, begin jaren zeventig. Uit een hotelraam staarde een jonge vrouw naar beneden. Haar gezicht was uitdrukkingsloos als in een schilderij van Edward Hopper. Haar blik die geen andere blik ving. Haar blik die zo alleen was. Ze keek naar haar vriendje. Tijdens het eten sloeg hij zijn arm om haar heen. Toen hij lachte schoof zijn kin naar achteren, wat zijn uitdrukking lief en verlegen maakte. Ze …

 3. Roos Schlikker

  Draaide er maar meer om seks

  Opinie

  "Mmmm, ik weet 't niet. Ze zijn wel erg opvallend."Ik pas in een schoenenwinkel een paar slippertjes als twee parelkettingdames zich opstellen bij de gympen. Niet gehinderd door de hittegolf dragen beiden een lamswollen bovenkant met een lange broek. Ik meen zelfs pantykousjes te ontwaren. Ze doen denken aan Jet en Koosje Veenendaal, de kibbelzusjes op leeftijd, neergezet door Van Kooten en De Bie …

 4. Roos Schlikker

  Haar man vindt het zo te zien al jaren niet meer 'gezellie'

  Opinie

  "Nee Kyra, je mag geen ijsje, want daar zitten allemaal suikertjes in."Terwijl de moeder het zegt, kijkt ze mij star verwijtend aan. Als lome katers zijn mijn jongste en ik de kaartjesrij bij Artis in gewaggeld. We hadden behoefte aan lucht. Aan apen die schaamteloos hun rode reetjes tonen. En aan softijs met spikkels waar mijn zoon uitgebreid aan likt.Voor ons staat een pips meisje van een jaar o …

 5. Roos Schlikker

  'Dominee', 'Dominooit'. Dat zal ze leren

  Opinie

  De dag nadat mijn oudste door een scooter is geschept, maken we een rondje door de buurt. Als we de ruwe bolster van de gympenwinkel laten zien dat mijn zoon nog lopen kan, grijpt hij hem met zijn berenarmen vast en wil hem een halve minuut niet loslaten. "Jongen toch," klinkt het schor. Even later staan we bij de ijscoman wiens vrouw mijn kind in de ambulance van zoetigheid voorzag. Eigenaar Job …

 6. Roos Schlikker

  'Misschien heb ik je wel nooit zo goed begrepen als nu je dood bent'

  Opinie

  "Ik heb je in een koffer gestopt.""Mooi is dat.""Ik vond het ding onderaan jouw trap. Oud. Gebutst. Bekrast.""Ha! Dat past me wel. Oud. Gebutst. Bekrast. En onderaan een trap gevonden.""Niet grappig.""Ah joh. Inmiddels wel, toch? En ik heb nu één voordeel. Ik krijg geen rimpels meer. Heb je mijn crèmepjes nog bewaard?""Ik gebruik ze niet. Ik kan je nog niet over mijn gezicht smeren.""Wel doen. Zon …

 7. Roos Schlikker

  Zielige mensen kijken: ongemak, ongemak

  Opinie

  Als Maria lacht, dansen haar voeten. Een draadje spuug spant als een feestslinger tussen haar tanden, haar ogen rollen, haar armen zwaaien woest, er klinkt een 'Huuuuuuuu'-geluid. "Hoe moet ik het cadeautje nou geven?" vraagt mijn jongste, een tikkeltje angstig. Maria is nogal veel.Onlangs hoorde ik dat er gezinsvakanties naar Lesbos worden georganiseerd, zodat papa's, mama's en kroost kunnen kijk …

 8. Roos Schlikker

  'Dat is... dat is... dat is oud sperma!'

  Opinie

  Natuurlijk krijgen we een klapband als we midden in de nacht van het vliegveld naar een hostel worden vervoerd. Sterker, we krijgen er twee. Met een synchroon sisgeluid zakt de bus vol toeristen langzaam uit het lood, om als een groot mank dier te blijven staan in de berm van de overdrukke weg. De chauffeur glimlacht, terwijl hij manmoedig in de weer gaat met een verroeste krik. "This is Africa."D …

 9. Roos Schlikker

  Een sneeuwbol voor een overvol kinderkoppie

  Opinie

  De eerste tijd hield ik hem er weg. Dat bed. De machines. Het opgeblazen kapotte gezicht. Dit was haar niet, dus hoefde hij haar niet zo te zien. Tot hij na een week plotseling aan tafel snikte. "Ik moet erheen, mama! Ze is óók van mij." De volgende dag vlijde hij zich naast haar. Mijn kind in foetushouding in haar oksel. Ik, haar kind, met mijn hoofd op hun verstrengelde voeten. Het was volmaakt …

 10. Roos Schlikker

  Ze doen wonderlijk aan, proletentanks in de binnenstad

  Opinie

  Pontificaal staat hij voor mijn deur. Zijn omvang is zo enorm dat hij over de randen van het kleine Jordanese parkeerplaatsje heen stulpt. Een groepje jongens is hem luidkeels aan het bewonderen. "Dikke autooooo."De bestuurder is eveneens van de ruimte innemende soort. RayBan op het glimhoofd, een V-halstrui waar borsthaar uit struweelt, een buik die trots vooruit wordt geduwd als was het een baby …

 11. Roos Schlikker

  Ambitie is mooi, maar vooruitgang geen garantie voor geluk

  Opinie

  De jongen achter de balie tuurt naar de foto die ik hem overhandigde. Dan bladert hij door mijn oude paspoort. "Dat is dezelfde." Hij heeft gelijk. Het is niet eens uit ijdelheid dat ik dit kiekje gaf want ik oog als een geschrokken aardbei, maar bureaucratische rompslomp put me uit en ik zag er zo tegen op naar het stadsdeelkantoor te rijden, een nummertje te trekken, allerhande formulieren in te …