Recensies Bewaar

Ladies of Soul zijn net de Toppers, maar dan met vrouwen (***)

Ladies of Soul met van links naar rechts Glennis Grace, Candy Dulfer, Trijntje Oosterhuis en Berget Lewis. Niet op de foto: Edsilia Rombley.
Ladies of Soul met van links naar rechts Glennis Grace, Candy Dulfer, Trijntje Oosterhuis en Berget Lewis. Niet op de foto: Edsilia Rombley. © Paul Bergen/ANP Kippa

Trijntje Oosterhuis, Edsilia Rombley, Berget Lewis, Glennis Grace en saxofoniste Candy Dulfer vormen samen Ladies of Soul, een vrouwelijke variant van de Toppers.

Ladies of Soul

  • Ons oordeel:

Eén van de inspiratiebronnen voor het concerttweeluik Ladies of Soul moet het Toppersconcept van Gerard Joling, Gordon en René Froger zijn geweest. Die drie glitterzangers hebben solo net te weinig aanbidders voor een vol stadion, maar speelden als trio meteen drie Amsterdam Arena's vol.

Motownklassiekers
Een trede lager op de publieksladder bleek voor Trijntje Oosterhuis de Heineken Music Hall in Amsterdam altijd de grootste uitverkoopbare zaal. Voor collega's als Edsilia Rombley en Berget Lewis is het al jaren strijden om de theaters vol te laten lopen. Maar in teamverband met collega's Glennis Grace en saxofoniste Candy Dulfer kwamen er tweemaal 17.000 mensen naar de Ziggo Dome. Het concert van zaterdagavond was ook live te volgen op internet. Uitverkocht.

De fans kregen waar voor hun geld. Bijna drie uur duurde de potpourri van Motownklassiekers, Whitney Houstonhits en Supremesmeezingers die gold als het ideale uitje voor vriendinnenclubjes van het type 'lekker-zonder-de-mannen-uit' en stelletjes van halverwege de dertig die Valentijnsdag vierden. De Ladies serveerden een dosis vocaal geweld die soms iets overdadig was, maar vaker imponeerde door de lenigheid van de stembanden van de gastvrouwen, die hulp kregen van powerzangeres Shirma Rouse.

Vocale trapezewerk
Grace had de dag tevoren haar theaterconcert nog moeten afbreken wegens een zoekgeraakte stem, maar sloeg zich met grote wilskracht door alle hoge noten. Indrukwekkend was vooral Berget Lewis, die qua stemgeluid het dichtst bij een natuurlijke, rauwe soulstem komt. Dulfer oogde af en toe wat verloren tussen al het vocale trapezewerk.

Omdat het publiek aan het einde van de avond ook nog werd verrast met een minireünie van het popduo Total Touch - broer en zus Tjeerd en Trijntje Oosterhuis - bood de Ladies of Soul-avond ruim voldoende memorabele momenten om volgend jaar een tweede editie te verdienen.


Pop: Ladies of Soul
Gehoord: 14/2
Waar: Ziggo Dome