Recensies Bewaar

In het Westerpark staat een ode aan de schoonheid van de wildernis

Wie in het Westerpark The wheeping elephant van dichtbij bekijkt, ontdekt dat de sculptuur bestaat uit liefdevol monnikenwerk
Wie in het Westerpark The wheeping elephant van dichtbij bekijkt, ontdekt dat de sculptuur bestaat uit liefdevol monnikenwerk © Marijke Stroucken

Je zult maar op een heiige doordeweekse ochtend nog wat slaapdronken je hond uitlaten in het park, en nietsvermoedend tegen een levensgrote olifant aanlopen.

Een mens zou door minder aan zijn eigen geestelijke gezondheid gaan twijfelen, maar vaste bezoekers van het Westerpark zijn er tegenwoordig aan gewend: daar staat sinds anderhalve maand de sculptuur The weeping elephant van beeldend kunstenaar Jantien Mook.

Het tijdelijke kunstwerk lijkt gemaakt om te imponeren, en dat doet het dan ook, op meerdere fronten. Ten eerste is er de afmeting: het beeld is vijf bij zeven meter en dus niet te missen. Staand op vier gigantische poten van boomstammen dwingt The weeping elephant moeiteloos de aandacht af: je kunt er letterlijk en figuurlijk niet makkelijk omheen.