Plus

Zwoele soul, maar ook engagement bij John Legend

Het hoogtepunt van de show van John Legend vrijdagavond in de Ziggo Dome is de ballad Ordinary People. Legend, voor hij doorbrak in de popmuziek leider van een kerkkoor, zit er achter zijn vleugel heel tevreden bij.

Peter van Brummelen
John Legend, de man met de fluwelen stembanden, is politiek erg uitgesproken. Beeld Getty Images
John Legend, de man met de fluwelen stembanden, is politiek erg uitgesproken.Beeld Getty Images

Het voornemen was het in dit stukje nou eens niet te hebben over dat concert dat John Legend tien jaar geleden gaf in het Westerpark. Iets met oude koeien en een sloot. Maar hé, hij begint er in de Ziggo Dome zelf over tijdens Slow dance, van al die zwoele liedjes die hij op zijn repertoire heeft misschien wel het allerzwoelste.

Terwijl zijn bandleden een sensuele groove neerleggen, zegt hij veel van slowdancen te houden. De dubbelzinnige blik op zijn gelaat laat zich ook op de allerverste plaatsen in de zaal dankzij het videoscherm vaststellen. Met een nog net iets dubbelzinniger blik en lagere stem: "En ik houd er helemaal van om te slowdancen in Nederland."

Slowdancen
Woest gehuil op de eerste rijen met trouwste fans: men weet daar precies waar Legend het over heeft. Voor wie het niet weet: tijdens een potje slowdancen met een dame uit het publiek raakte de Amerikaanse soulzanger zichtbaar opgewonden. Stond hij daar voor al die duizend mensen met een erectie in zijn linnen broek (wie het niet gelooft moet op Dumpert even het filmpje met de titel John Legend bouwt een tent checken).

Ook nu in de Ziggo trekt hij weer een dame het podium op om met haar te dansen, maar dit keer houdt hij in Slow dance een decente afstand. Hij is inmiddels ook getrouwd (met fotomodel Chrissie Teigen) en heeft een kind.

Moment suprème
Uitgebreid vertelt hij over de geboorte van zijn dochter. Mannen voelen zich daarbij meestal erg overbodig, maar Legend had voor zichzelf een taak weten te creëren: dj. In al die uren bood de playlist op zijn laptop een passend muziekje. Het nummer dat hij draaide op het moment suprème: Superfly van Curtis Mayfield.

En nu in de Ziggo covert hij die soulklassier uit de seventies. En dat gaat hem en zijn muzikanten opvallend goed af. Ze pakken meteen door met nog zo'n onverwoestbaar soulnummer uit die tijd: Wake Up Everybody van Harold Melvin and the Blue Notes. Op de grote panelen die de hele avond heen en weer schuiven over het podium verschijnen filmbeelden uit de tijd van Martin Luther Kings burgerrechtenbeweging.

Geëngageerd
Dat is ook Legend: behalve de ladies' man met de fluwelen stembanden is hij ook zwaar politiek geëngageerd. Barack Obama kreeg van weinig andere popmuzikanten zo veel steun als van Legend. Zoals er nu ook weinig popmuzikanten zijn die zich zo fel keren tegen de huidige Amerikaanse president als hij. Maar in de Ziggo mompelt hij alleen in Slow dance iets over Trump.

Een hoogtepunt in een show van John Legend is altijd de ballad Ordinary People. En natuurlijk neemt het publiek in het refrein de zang weer over: 'Take it slow, oh, this time we'll take it slow.' En het klinkt nog keurig zuiver ook. John Legend, voor hij doorbrak in de popmuziek leider van een kerkkoor, zit er achter zijn vleugel heel tevreden bij.

John Legend
Gehoord 22/9, Ziggo Dome
Vier sterren

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden