Plus

Zwaar Metaal toont beslommeringen in rockband op leeftijd

Het humoristische talent van de vier vakkundige actrices is grenzeloos, maar de verhaallijn mist samenhang.

Beppie Melissen is één van de vier 'leukste actrices van Nederland'Beeld ANP

Met z'n vieren zijn ze misschien wel de leukste actrices van Nederland: Leny Breederveld, Beppie Melissen, Joke Tjalsma en Raymonde de Kuyper.

Ooit waren ze Carver, de harde kern of gastspelers daaromheen, tot de subsidie ophield. Nu zijn ze terug in het theater, reunited. Maria Goos smeedde snedige teksten op basis van hun improvisaties. Zo'n samenwerking kan haast niet anders dan uitmonden in een geweldige voorstelling.

En toch, hoe geestig, schrander en vakkundig ook, toch is Zwaar Metaal niet helemaal gelukt.

Mild-kritisch
De vier spelen een rockband op leeftijd, door Carly Everaert uitgedost met exuberante kostuums en pruiken, maar net zo goed had het over henzelf kunnen gaan: dat leven lang samen op tournee, de sores die je deelt, je bent geen familie, vrienden hooguit, maar het contact is zeker zo intiem.

Over haperende relaties gaat het en over haperende geheugens - hoe lang nog tot de aftakeling toeslaat?

Vrouwen met wie de schepping zich geen raad weet, zo zien ze zichzelf. Terwijl ze de set opbouwen, houden ze elkaar mild-kritisch tegen het licht. Dat doen ze op die vertrouwde Carvermanier: onderkoeld, met zelfspot en altijd dat licht chaotische.

Geen geheel
Het humoristische talent van deze actrices is grenzeloos; timing, stembuiging, motoriek, alles is even joyeus en perfect. Wat uiteindelijk niet goed werkt, is de tekst. Die zit vol mooie oneliners, maar wordt geen geheel.

De personages blijven schetsmatig, hun beslommeringen los zand. Een dwingende verhaallijn ontbreekt, eerder zie je een reeks ­observaties, boeiend op zichzelf, maar zonder veel samenhang - daar heeft regisseur Eva Line de Boer ­weinig aan kunnen doen.

Niet dat het reden is om níet te gaan kijken. Zwaar metaal biedt herkenbaar theater, hilarisch op z'n tijd. Als de voorstelling al enigszins mislukt is, dan toch móói mislukt.

Zwaar metaal

Door Carver
Gezien 18/3, Toneelschuur Haarlem
Te zien 23/3 Schouwburg Amstelveen, 6-30/6 Bellevue

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden