Recept van de dag

Zomerse blaadjes: Oost-Indische dolma

Samuel Levie staat op de bres voor goed voedsel en zoekt de verhalen achter ons dagelijks eten.

Samuel Levie Beeld Mark van der Zouw

Het eten van bloemen is in zwang. Ieder zichzelf respecterend restaurant heeft een tuin, dakterras of teler die in het voorjaar en de zomer zorgt voor een breed scala aan gekleurde en smaakvolle bloemen. Veel van die bloemen zijn stiekem kleurrijker dan dat ze smakelijk zijn. Dat geldt niet voor de bloem van de Oost-Indische kers. Die heeft bloemen die zowel vol rood, knalgeel of -oranje kunnen zijn en ook nog eens heel lekker smaken.

Een paar jaar geleden plantte ik voor het eerst Oost-­Indische kers in mijn tuin. Ik deed dit nadat ik de tip had gekregen dat de plant mij zou kunnen verlossen van een nare plaag: bladluis. Die akelige beestjes hadden het op mijn artisjok gemunt. Wat blijkt? Die Oost-Indische kers heeft nooit ook maar één bladluis aangetrokken, maar de weelderige plant blijft onvermoeibaar doorgroeien.

Niks ergs aan, want hij is eigenlijk veel productiever dan de artisjok ooit is geweest. De bloemen zijn zoet, de knoppen heb ik in pekel gefermenteerd en tot Hollandse kappertjes omgetoverd en de bladeren zijn een goede basis voor een salade of ander lekkers. De plant is wat peperig en smaakt een beetje waterkersachtig. De kleine schermvormige bladeren zijn perfect om gerechtjes mee af te ­maken en te versieren, maar je kunt ook lekkere dolma- achtige gevaartes maken van de grotere exemplaren.

Niet iedereen heeft een tuin vol Oost-Indische kers, maar zoek eens een plaatje op en kijk dan nog eens in je tuin. Soms steekt de plant als onkruid de kop op. Als je toch geen Oost-Indische kers kunt vinden, gebruik dan andere bladeren, zoals die van een wijnplant of neem een groot, stevig slablad.

Oost-Indische dolma

Ingrediënten
35 grote bladeren
50 gram risottorijst
handje peterselie
2 verse venkelworstjes
20 blaadjes dragon
1 bosui, fijngesneden
1 lepel tomatenpuree

Bereiding

Breng een pan water aan de kook. Blancheer 25 bladeren kort en leg ze daarna in een bak met koud water. Hak de ­overige bladeren fijn, samen met de peterselie en meng dit met de rijst, het vlees uit de worstjes, fijngehakte dragon, bosui en meng hier ook de tomatenpuree doorheen. Breng de vulling op smaak met zout en peper. Leg nu steeds een blad neer en schep hier een klein lepeltje vulling op. Rol op, vouw de zijkanten naar binnen en rol verder op. Stapel de dolma’s in een pan en vul deze met een laagje water zodat de dolma’s net onder staan. Breng voorzichtig aan de kook en laat het geheel ongeveer 30 minuten garen met een deksel op de pan. Haal de dolma’s uit het kookvocht en serveer ze met wat olijfolie en citroensap.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden