Recept van de dag

Zomerse aardappelsalade met citroen-­kruidenolie

Culinair historica Charlotte Kleyn onderzoekt smakelijke verhalen en werkt ze graag uit in haar keuken.

Charlotte Kleyn. Beeld Oof Verschuren

Ik heb een zwak voor kookboeken. In boekwinkels sta ik steevast te kwijlen bij de kookafdeling, ­hunkerend naar een dikke pil over de Mexicaanse keuken, de klassieker over Sicilië of de laatste ­Ottolenghi. Toch weet ik me in te houden, ­omdat ik thuis ontzettend veel boeken heb staan waaruit ik nog moet koken. Boeken over eten kan ik echter zonder schuldgevoel op de bank zitten lezen, en ik leer er ook nog iets van; de geschiedenis van restaurants, de scheikunde achter koken of persoonlijke memoires van kookboekenschrijvers of restaurantrecensenten.

Laatst las ik een geweldig boek van de jonge, Britse Ruby Tandoh. In Eat up! schrijft ze over haar plezier in eten en koken, maar ook over hoe ingewikkeld dat tegenwoordig is. Gender, obesitas en fatshaming, de beste manier om tomatensaus te maken en de gewetenskwestie vega of niet. Tandoh neemt je in een heupzwaai mee om haar punt te maken en noemt onderwijl allemaal voorbeelden uit de geschiedenis, films, literatuur en realitytelevisie. Jaloersmakend goed.

Een andere jonge, Britse schrijfster bracht me ook al zo van mijn stuk. Ella Risbridger maakte met Midnight ­chicken – & other recipes worth living for een prachtig boek over hoe je zin in het leven (terug)krijgt door in de keuken te staan. Ze kroop zelf langzaam uit een depressie toen ze 21 was, door met aandacht te koken voor de mensen die ze liefheeft. Midnight chicken is een kookboek dat ik van kaft tot kaft op de bank heb gelezen. En ik voelde me niet schuldig over het feit dat ik geen tijd had haar recepten meteen te maken, maar kreeg juist ontzettend veel zin om mijn eigen dingen te koken op Ella’s manier. De tijd ­nemen met een glas wijn in je hand, precies koken waar je zin in hebt en alles delen met veel vrienden.

Zomerse aardappelsalade met citroen-­kruidenolie


Ingrediënten
handje dragon
paar blaadjes munt
½ bosje peterselie
schil van 1 citroen en sap van ½ citroen
2 knoflooktenen, gepeld
100 ml goede olijfolie
500 gram aardappels
200 gram sperziebonen
100 gram erwtjes (diepvries)
2 kleine courgettes (of 1 grote), in dunne plakjes

Bereiding
(Deze zomerse aardappelsalade is mijn eigen recept, maar met Ella’s stijl in gedachten. Geef vrienden of gezin iets ­lekkers te drinken en ga samen aan de slag.)

Maak de dressing: doe de dragon, munt en peterselie in een keukenmachine of hoge beker. Voeg de citroenrasp en -sap, knoflook, olijfolie en 1 tl zout toe. Draai in de keukenmachine of met een staafmixer tot een saus; proef of er meer zout, ­citroensap of olijfolie nodig is.

Schil de aardappels en snijd ze door de helft, grote exemplaren in kwarten. Kook gaar in water met zout en voeg na 8 minuten de sperziebonen toe. Doe na 3 minuten de­ ­erwtjes erbij en kook nog even mee tot alles gaar is.

Giet de groenten af in een vergiet, doe in een flinke kom en meng de courgette en de dressing erdoor – als de groenten nog warm zijn trekt de smaak van de saus er beter in. Serveer lauw.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden