null

PlusSpeurtocht

Zoek de zwanen: doe mee aan de Paasspeurtocht

Beeld Van Santen & Bolleurs

De traditionele Paasspeurtocht van Het Parool staat dit jaar in het teken van de zwaan. Volg de 7 kilometer lange wandeling door de binnenstad, vind de verborgen zwanen en win!

Lex Boon

Ooit ging Amsterdam zorgvuldig met haar stadszwanen om. Eind 16de eeuw was er zelfs een pluimgraaf in dienst, die voor vier gulden per jaar toezicht hield op de zwanen. Hij moest ervoor zorgen dat ze genoeg takjes hadden voor hun nesten en niet gestoord werden tijdens het broeden. De zwanen kregen zelfs drie stadskruisjes op de snavel ingebrand.

Hoe anders was dit een paar eeuwen later, toen in het voorjaar van 1959 de kranten vol stonden over het ‘zwanenmysterie van de Sloterplas’.

Het begon allemaal op een vroege ochtend, toen een voederambtenaar van Publieke Werken slechts enkele zwanen zag op het water van de Sloterplas. Dat terwijl er nog geen twee maanden eerder vijftig stuks waren aan­gekocht van de Schiedamse beplantingsdienst.

De ambtenaar rende naar het politiebureau aan de ­Lodewijk van Deysselstraat om de vermissing van de ­zwanen te melden. Een officiële aangifte volgde, want er waren zeker dertig zwanen kwijt. Ze moesten wel gestolen zijn, meenden de deskundigen. Waarschijnlijk in het weekend door dieven die de beesten met voer hadden meegelokt, vanwege de handelswaarde – die was maar liefst 50 gulden per zwaan (de ingebrande stadskruisjes ontbraken).

Drie dagen lang werd er door de politie gezocht naar de zwanen. En toen pas gingen de ambtenaren eens écht ­tellen. Wat bleek: alle zwanen waren er gewoon, ze zaten alleen in alle mogelijke hoeken en gaten, op broeinesten en op afgelegen plekjes.

“Een afschuwelijk misverstand,” verklaarde Publieke Werken. Er was ook goed nieuws: er waren al een paar jonge zwanen uit het ei gekropen. Het was het bewijs dat de zwanen zich thuis waren gaan voelen in Amsterdam.

Waarom dit alles toch relevant is? Omdat deze editie van de traditionele PS Paasspeurtocht dit jaar in het ­teken staat van het eierleggende symbool van liefde, wijsheid, kracht, elegantie, harmonie én de ontluikende lente: de zwaan.

Dit weekend heb je de kans om te kijken of je een pluimgraaf óf een voederambtenaar bent, door op zoek te gaan naar de verborgen zwanen in de gevels en op de puien in de binnenstad.

Selfie met zwanen

Volg de aanwijzingen van deze paasspeurtocht – een ­wandeling van 7 kilometer – en maak van elk gevonden zwaan een foto. Of nog beter: maak een selfie met de ­zwanen. Stuur alle foto’s (een kort verslag is ook welkom) via mail of WeTransfer vóór donderdag 8 april naar pswinactie@parool.nl, onder ­vermelding van ‘Paas­speurtocht 2021’.

Onder de inzenders wordt geloot. De ­winnaar krijgt een dinerbon van 75 euro bij de zwaan bij aanwijzing nummer 8. De winnaars, én een verzameling van de beste ingestuurde selfies, staan op dinsdag 13 april in PS.

De route

1. De route begint op de Nieuwmarkt. Wandel naar de Kloveniersburgwal – even zijde – en sla rechtsaf de Bethaniënstraat in. Speur de gevels af naar de eerste twee zwanen.

2. Loop door, ga rechtsaf en wandel over de Oudezijds Achterburgwal. Steek op het einde via de Korte Stormsteeg naar de Zeedijk, ga linksaf en loop helemaal door tot de Zeedijk opeens is overgegaan in de Prins Hendrikkade. Daar vind je de volgende groote zwaan (helaas gesloten)

3. Vervolg je weg over de Prins Hendrikkade, tot voorbij het Damrak, en ga linksaf via de Martelaarsgracht de Spuistraat in. Sla dan rechtsaf de Korte Korsjespoortsteeg in. Ergens tussen twee- en driehoog vind je – soli Deo gloria – weer een zwaan.

4. Ga daarna meteen linksaf het Singel op en loop richting de brug. Het huis op de hoek met de Lijnbaanssteeg was ooit van ene Nicolaas Swaen. Zoek naar het bewijs daarvan.

5. Ga de brug over en steek na de Blauwburgwal achtereenvolgens de Heren-, Keizers- en Prinsengracht over. Sla dan linksaf en loop richting de Westertoren. Zoek intussen naar de plek die normaal gesproken een ideale tussenstop zou zijn geweest (hopelijk wordt er snel weer uit volle borst gezongen).

6. Loop weer door en sla even verderop rechtsaf de Bloemstraat in. Loop helemaal tot aan het einde en vind de volgende zwaan.

7. Keer om, loop een klein stukje terug en sla dan rechtsaf de Akoleienstraat in. Steek de Rozengracht over en blijf rechtdoor lopen. Na het bruggetje over de Lauriergracht vind je katten en dingen (zoals een zwaan).

8. Sla dan linksaf de Elandsstraat in (voor wie met kinderen meedoet: in de speeltuin van ‘Ons Genoegen’ vind je hier nog ergens een bonuszwaan). Ga rechtsaf de Prinsengracht op en dan meteen weer linksaf over de Berensluis naar de Berenstraat. Zoek hier naar het restaurant waarvan de winnaars van deze speurtocht een dinerbon krijgen.

9. Loop door en ga rechtsaf de Keizersgracht op. Net voorbij de Leidsegracht vind je de volgende Zwaan – als ie niet net verkocht is door iemand die meer bood.

10. Loop door en ga linksaf de Leidsestraat in. Loop tot aan het Koningsplein, dan linksaf langs het Singel (even zijde). Nu is het een stukje wandelen, tot voorbij de Oude Spiegelstraat. Een paar panden voor de Romeinsarmsteeg vind je dan de laatste – en misschien wel mooiste – zwaan van de stad.

Loop nog een stukje verder, ga rechtsaf de Paleisstraat in en blijf dan rechtdoor lopen tot aan de ­Kloveniersburgwal. Sla dan linksaf en je bent weer bij de Nieuwmarkt, waar dit avontuur begon.­

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden