PlusPortretten

Zo viert Amsterdam dit jaar Koningsdag: ‘Een historisch moment’

De festiviteiten kunnen niet doorgaan. Zeven Amsterdammers over wat ze normaliter hadden gedaan en hoe hun Koningsdag er nu uitziet.

Floor Meijs
Vorige jaren vierde Maliepaard Koningsdag met haar kinderen op de vrijmarkt. Beeld
Vorige jaren vierde Maliepaard Koningsdag met haar kinderen op de vrijmarkt.

‘Kan best dat we een leuke oranje taart maken’

Liesbeth Maliepaard (50), freelance reclamemaker

“Al een paar maanden heb ik een enorme kist thuis staan waarin ik oud speelgoed en kleding van mijn kinderen stop, bedoeld om op de vrijmarkt in de Maasstraat te verkopen met Koningsdag. Die kist blijft nu staan tot volgend jaar, als het feest hopelijk wel kan doorgaan. Het is de moeite niet om al die spullen op Marktplaats te zetten; wie gaat er nou online iets betalen voor een ­afgedankte My Little Pony?

Ik heb eerlijk gezegd nog geen plannen voor vandaag. De afgelopen tijd bak ik veel met mijn kinderen, dus het kan best dat we een leuke oranje taart maken. Weer of geen weer, mijn kinderen zijn met Koningsdag altijd buiten, dus dit wordt een historisch moment. Kunnen ze eindelijk zien in een compilatie op tv hoe de koninklijke familie de afgelopen jaren een bezoek bracht aan dorpen en steden.”

De 25e Koningsnacht waarop café De Blaffende Vis haar gevelversiering onthult, verloopt dit jaar anders. Beeld
De 25e Koningsnacht waarop café De Blaffende Vis haar gevelversiering onthult, verloopt dit jaar anders.

‘We hebben nu een virtueel gevelbeeld dat ook beweegt’

Jort Vos (34, op de foto linksonder), eigenaar café De Blaffende Vis

“Dit zou het 25ste jaar zijn dat we op Koningsnacht onze gevelversiering onthullen. Toen we hoorden dat het feest in het café niet kon doorgaan, keken we al snel naar wat wél kon. Alsnog een fysiek gevelbeeld wilden we niet, dan heb je het risico dat mensen toch even komen kijken. Daarom hebben we het honderd procent virtueel gedaan. Het leuke is dat je meer kunt: er beweegt en verandert een hoop in het beeld. Je kunt ook een virtueel biertje kopen, waarvan de opbrengst naar het Rode Kruis gaat.

Normaal gesproken draag ik ons Koningsdagshirt, elk jaar anders en gelinkt aan het gevelbeeld. We waren te laat met bestellen, maar er komt nog een shirt voor trouwe fans. Sommigen hebben ze alle 24 in de kast hangen! Het wordt een gekke, rustige dag vandaag, gezellig thuis met mijn vriendin en kinderen.”

Buurman doet haar best om de sfeer van het Bredewegfestival via een livestream over te brengen. Beeld
Buurman doet haar best om de sfeer van het Bredewegfestival via een livestream over te brengen.

‘Mensen kunnen via een compilatie de sfeer ervaren vanuit huis’

Annelies Buurman (58), eigenaar communicatiebureau

“Ik heb in de afgelopen 25 jaar nog nooit zulke relaxte maanden maart en april meegemaakt. Maar liever was ik druk en gestrest geweest, als voorzitter van het Bredewegfestival in Watergraafsmeer. Elk jaar, behalve nu dus. Ontzettend jammer, maar het is niet anders.

Toch doen we iets met elkaar. Gisteren hebben we stukjes van de opera die anders op straat te zien zou zijn, getoond via een livestream. Vandaag laten we een compilatie zien van filmpjes en foto’s, gemaakt tijdens het Bredewegfestival van de afgelopen jaren. Zo kunnen mensen toch de sfeer van het festival ervaren vanuit huis. Vandaag ga ik een rondje over het terrein lopen. Ik wil bewust de stilte meemaken en denken aan het feest dat er anders zou zijn geweest.”

Puck maakt graag de dieren in Artis weer blij. Beeld
Puck maakt graag de dieren in Artis weer blij.

‘Ik neem kindergeluiden op voor de artisdieren’

Puck van de Vijver (9), zit in groep 6 van de 5e Montessorischool Watergraafsmeer

“Met Koningsdag verkoop ik altijd wel iets. Ik heb een keer cakejes gebakken en vorig jaar verkocht ik paraplu’s. Toevallig was het toen superslecht weer. Dit jaar is geen gewone ­Koningsdag, dus moest ik iets anders bedenken.

Ik heb online lessen gevolgd van Stichting Jong Ondernemen, die je helpt om iets op te zetten. Toen ik hoorde dat sommige dieren in Artis gestrest zijn omdat ze de geluiden van kinderen missen, bedacht ik iets. Ik ga nu op Koningsdag kindergeluiden opnemen op het pleintje voor ons huis, waar veel kinderen spelen, ik noem het #kletsenmetdieren. Die geluiden stuur ik naar ­iemand die in Artis werkt, die mijn moeder kent. Hopelijk worden de dieren weer blij als ze die geluiden horen. Het is jammer dat ik niet langs kraampjes kan lopen dit jaar, maar het is ook niet het allerergste. Het wordt, denk ik, toch een leuke dag.”

Bakker Schut kijkt alvast uit naar volgend jaar. Beeld
Bakker Schut kijkt alvast uit naar volgend jaar.

‘Geen livestream, maar misschien maken we een potkast’

Roos Bakker Schut (28), medeoprichter van platform Lesbique

“Dit jaar zouden co-organisator Lot van Bemmel en ik met Lesbique, in ­samenwerking met Flikker, het feest bij het Homomonument organiseren. Een gigantische eer, dus extra ruk dat het niet doorgaat. Koningsdag bij het Homomonument was wat mainstream geworden, en daarom hadden we juist een alternatieve programmering voor ogen. Zo zouden het queer rapduo Lionstorm en de new generation drag ChelseaBoy optreden.

Omdat de hele vibe van zo’n dag onlosmakelijk verbonden is met de locatie, gaan we geen livestream uitzenden. Misschien maken we een PotKast, om zo alsnog het geluid en de identiteit van Lesbique te delen. Hoe jammer ook, het is logisch dat alles is afgelast. Ik ga met een biertje op mijn balkon zitten, of misschien help ik een vriendin met het maken van mondkapjes. Als we volgend jaar alsnog Koningsdag bij het Homomonument mogen organiseren, maakt dat wel veel goed.”

Er valt voor Vondelparkbeheerder Stuurman dit jaar weinig te coördineren. Beeld Nosh Neneh
Er valt voor Vondelparkbeheerder Stuurman dit jaar weinig te coördineren.Beeld Nosh Neneh

‘Mijn gezin vindt het leuk dat ik op deze dag een keertje thuis ben’

Ruud Stuurman (58), beheerder van het Vondelpark

“Voor het eerst in 35 jaar werk ik niet op ­Koningsdag. Normaal gesproken had ik gisteravond al met de politie en handhaving het Vondelpark leeggemaakt en de hekken gesloten. Vanochtend zou ik dan tussen acht en ­negen de hekken openen. Dat is altijd zo’n mooi moment: al die kinderen die rennen om een goed plekje te bemachtigen voor hun koopwaar. De een doet een dansje voor wat kleingeld, de ander speelt voor het eerst trompet voor publiek.

Ik ben altijd tot elf uur ’s avonds aanwezig om alles te coördineren, maar dit jaar dus niet. Het park kan een brandhaard worden van het coronavirus, dus ik begrijp het goed, maar het blijft jammer. Mijn gezin vindt het leuk dat ik een keertje thuis ben met Koningsdag. Misschien steken we de barbecue aan, of als het regent gaan we wat bingewatchen. Hopelijk kan ik in de tuin zitten met een biertje.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden