PlusTips

Zo maak je thuiswerken leuker: stuur jezelf eens een brownie of fles wijn

null Beeld Jamie Groenestein
Beeld Jamie Groenestein

Wie thuiswerkt moet productief zijn, niet te veel lanterfanten én in de gaten houden dat het allemaal niet te veel wordt. Maar thuiswerken kan ook leuk zijn, weet Cynthia Schultz (30). Ze organiseert daarom webinars voor (meer) plezier in je werkdag.

Raounak Khaddari

‘Werk zoveel mogelijk thuis,’ luidt het advies van het ­kabinet sinds 13 maart 2020. We zijn nu 328 dagen verder en in de afgelopen maanden verschenen tal van artikelen, ­video’s en cursussen over hoe je zo gefocust mogelijk thuis kunt werken, hoe je ervoor kunt zorgen dat je mentaal niet overbelast raakt en hoe je productief blijft. Plezier daarentegen is het ondergeschoven kindje, merkte ondernemer Cynthia Schultz.

“Ik zag dat er vooral werd gefocust op hoe je zoveel mogelijk en efficiënt mogelijk kon doen op een werkdag. Het moet zus, dit mag niet, dat mag niet, terwijl plezier het ­allerbelangrijkste is. Als je plezier hebt, gaat alles sowieso makkelijker. Dan snijdt het mes aan twee kanten: je geniet meer van je werk, je voelt je fijner, en je bent daardoor ook vaak productiever.”

Schultz spreekt uit ervaring. Zelf werkt ze al elf jaar met succes vanuit huis. Na jaren fulltime bloggen breidde ze haar werkzaamheden uit met trainingen en cursussen ­gestructureerd en gefocust werken. Ze schreef meerdere boeken, waaronder Wandellust, en ze brengt in augustus ‘Goed Werk’ uit, haar methode om anderen te helpen ­gestructureerd(er) te werken.

“Ik heb weleens een flexplek gehuurd, maar dat vond ik vooral gedoe. Ik houd van thuis zijn. Ik vind het fijn om na het douchen en het ontbijt direct op mijn werkplek te zijn en ik heb geen reistijd.”

Complimenteren of proosten

Schultz weet haar thuisdagen al jaren leuk te maken. “Ik zorg er sowieso voor dat ik niet de hele dag thuiszit.” Drie keer per dag gaat ze naar buiten voor een stevige wandeling. Een keer voor het ontbijt, na de lunch en ’s avonds. “Het is goed voor je lijf, maar ook voor je hoofd. Ik word er creatiever en blijer door.”

Het vieren van successen hoort ook bij een plezierige werkweek, als het aan Schultz ligt. Voor corona deed ze dat met haar team zzp’ers in een restaurant of café. “Op kantoor zou je ook even stilstaan met z’n allen bij het behalen van een doel. Je zou elkaar op z’n minst complimenteren, of proosten.”

“Ik vind het nog steeds heel belangrijk om successen niet ongemerkt voorbij te laten gaan. Ik sta altijd even stil bij het moment dat we een doel hebben behaald. Dat is leuk op het moment zelf en je ziet ook waar je de hele week voor hebt gewerkt en hoe goed je je werk hebt gedaan. Aan het einde van de week organiseer ik daarom altijd een terugblik met mijn team: wat hebben we niet ­afgekregen, wat moet de komende tijd beter, maar ook: wat is wél gelukt?”

Schultz stuurt brownies per post of een fles wijn met een bedankje om kleinere en grote mijlpalen te vieren. “En ik stuur dan ook iets naar mezelf. Je moet aan jezelf denken.”

Het gaat allemaal niet vanzelf, benadrukt de ondernemer als ze uitlegt hoe je als relatief nieuwe thuiswerker je werkdag plezierig kunt maken. “Je moet wel moeite doen. Het wordt niet vanzelf ineens bruisend en leuk.”

Gekscherend: “Het lijkt net een relatie: je wilt voorkomen dat je in de sleur terechtkomt. Dat doe je door nieuwe dingen te bedenken, door er tijd en energie in te stoppen. Dat zal zich uitbetalen. Het lijkt heel simpel, maar stel ­jezelf eens de vraag: hoe maak ik mijn werkdag leuker?”

Daarover wordt nog te weinig gepraat, aldus Schultz. “Thuiswerken kan heel saai zijn. De hele dag in dezelfde omgeving werken begint op den duur te vervelen. En door de opgelegde beperkingen is je wereld sowieso al kleiner geworden. Als je niet oppast, beland je een sleur. Waardoor je minder zin krijgt in je dag.”

Sommigen snakken inmiddels dan ook naar het systeemplafond om te ontsnappen aan het thuisdecor. Zelf boekt Schultz af en toe een hotelkamer voor zichzelf om een dag te werken. “Voorheen ging ik voor de afwisseling een paar keer in de week in een café werken. Maar dat kan nu niet. Via voordethuiswerkers.nl kun je relatief goedkoop een kamer huren. Soms denk ik halverwege het boeken, ja, maar dan moet ik erheen rijden en dan moet ik mijn spullen meesjouwen en… Maar door dat allemaal wel te doen en dus dat kleine beetje moeite te nemen, zorg ik ­ervoor dat ik straks een leuke werkdag heb waarin ik ongetwijfeld meer gedaan krijg dan wanneer ik ontevreden achter de keukentafel zou kruipen.”

Moeite doen

Ook voor mensen met minder budget is er een mogelijkheid om een keer niet aan de eigen keukentafel te werken. “Doe een huizenruil. Spreek met een vriend of buur af om een dagje van huis te wisselen, zodat je even in een andere omgeving kunt werken. Ook hier geldt: je moet een beetje moeite doen.”

Net als bij de lunch. We weten bijvoorbeeld allemaal dat een boterham met kaas niet het equivalent is van een feestje. Schultz: “Maak van de lunch een moment om naar uit te kijken. Natuurlijk kun je een keer een simpel broodje eten, of restjes. Maar ik zie de lunch als een bijzonder moment van de dag. Soms maak ik een uitgebreide ­salade of laat ik een lunch bezorgen. Het is een minifeestje dat ik mezelf gun. Je moet het zelf leuk maken.”

Cynthia Schultz organiseert meerdere gratis webinars om thuiswerken leuk te maken. Aanmelden via www.structuurjunkie.nl/saai.

Tips voor meer plezier in je thuiswerkdag

Sluit je werkweek af
Als je net zoals Schultz niet van de ­online borrels bent, verzin dan een ­andere manier om je week af te sluiten en het weekend in te luiden. Trek een mooie fles wijn open of ga een online spelletje spelen met een vriend of vriendin.

Blijf je collega’s en vrienden zien
Plan wekelijks – of vaker – meetings in waarin je even gaat wandelen of belt met anderen. Dat is toch weer een boost voor je humeur – sociale interactie.

Neem échte pauzes
Ga bijvoorbeeld even op de bank zitten met een kop koffie, even naar buiten of iets anders waarbij je helemaal vrij bent van prikkels.

Geniet
Blijf kijken naar de voordelen van thuiswerken. Je kunt nu die lekkere lunch maken. Je hoeft niet in de file te staan, je kunt in je pauze een lange wandeling maken.

Vier successen
Het is verleidelijk om alleen te kijken naar wat je niet hebt afgekregen, maar wat ging er wel goed? Welk doel heb je behaald? En beloon jezelf daarvoor.

Valkuilen

Je bed uit rollen en in je joggingbroek achter de computer kruipen
Het helpt om je echt klaar te maken voor de dag. Zo krijg je ook meer zin in het volgende onderdeel van je dag en maak je onderscheid tussen je werkdag en het slapen.

De hele dag doorwerken
Probeer te voorkomen dat grenzen tussen werk en privé vervagen. Voor je het weet, is je hele week een grote werkweek.

De hele dag binnen zitten
Je wordt er loom van en van bewegen krijg je energie. Als het regent, kun je ook naar buiten. Sterker: bij thuiskomst kun je droge kleren aantrekken.

Drink niet elke dag
Elke dag naar alcohol grijpen is verleidelijk, maar beperk het tot het weekend. Dan blijft het bijzonder.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden